Σήμερα γιορτάζουν τα μουσεία: Δωρεάν δράσεις για όλους


Σήμερα ΄Σάββατο 18 Μαΐου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μουσείων και με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, τα Μουσεία και τα Μνημεία του Δημοσίου θα έχουν ελεύθερη είσοδο και θα λειτουργήσουν σύμφωνα με το κανονικό τους ωράριο.

Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 είναι «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα».


Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα της φετινής επετείου είναι να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, «με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».

Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, και ώρα 19:00, στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, οδός Άρεως 10 στην Αθήνα ενώ το Σάββατο, 18 Μαΐου, στο Μουσείο θα πραγματοποιηθεί σειρά ξεναγήσεων και άλλων εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.



Το Σάββατο 18 Μαΐου, στα Πλαίσια της Νύχτας Μουσείων, στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας η εικαστικός Ελίνα Θεοδωροπούλου συνομιλεί με την αρχιτέκτονα Ντόρα Θεοδωροπούλου μέσα από τα έργα τους: «Από το άτομο στο αρχείο και από το Αρχείο στον Άνθρωπο” και “FIX/ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ – Ένα άλλο είδος γραφής».

Το Μουσείο Μπενάκη συμμετέχει στο φετινό εορτασμό της Διεθνής Ημέρας Μουσείων μεταξύ άλλων με τις ακόλουθες δράσεις:

Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού
Ισλαμικής Τέχνης
Πινακοθήκη Γκίκα
Πειραιώς 138, Μουσείο Παιχνιδιών



Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, δωρεάν είσοδο στις μόνιμες εκθέσεις και πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους. Ειδικότερα, το Σάββατο 18 Μαΐου το Μουσείο, τo Cycladic Shop και τo Cycladic Café θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 18:00.

Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα προβληθεί η ταινία «Etel Adnan. Εξόριστες λέξεις» στο πλαίσιο της Ημέρας Μουσείων.

Κατά τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η απτική προθήκη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης θα είναι διαθέσιμη μέσα στην έκθεση της Κυκλαδικής Τέχνης για άτομα με προβλήματα όρασης και τους συνοδούς τους. Η ξενάγηση απευθύνεται επίσης και σε όσους επισκέπτες και επισκέπτριες του μουσείου επιθυμούν να βιώσουν την εμπειρία της εξερεύνησης της έκθεσης Κυκλαδικής Τέχνης μέσω του συνόλου των αισθήσεών τους και να διερευνήσουν τον χώρο της αναπηρίας και τα εμπόδια που βιώνει ένα άτομο με αναπηρίες τόσο στην καθημερινότητά του όσο και κατά την συμμετοχή του σε πολιτιστικές δραστηριότητες.



Ο Δήμος Αθηναίων γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2024 με δωρεάν εκδηλώσεις στα Μουσεία, στις Βιβλιοθήκες και στους χώρους πολιτισμού του Δήμου. Στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΜΕΛΙΝΑ» θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου «Ο μικρός πρίγκηπας» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ και του βιβλίου «Ο τελευταίος Ιππότης του Ουρανού» του συγγραφέα Γιώργου Παπαγεωργίου.

Μικροί και μεγάλοι φίλοι καλούνται να δουν με μια διαφορετική ματιά το περιεχόμενο της διαχρονικής ιστορίας του μικρού πρίγκηπα, αναζητώντας κοινούς τόπους με δικά τους βιώματα. Οι ήρωες της ιστορίας αλλά και οι τόποι μπορούν να αποτελέσουν την έμπνευση για μια in situ εικαστική δραστηριότητα, αλλά και το υλικό για τη μετέπειτα συγγραφή μιας προσωπικής ιστορίας του κάθε συμμετέχοντα.



Στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σ΄ ένα εικαστικό εργαστήρι για παιδιά ηλικίας από 5 έως 7 ετών από την εικαστικό – μουσειοπαιδαγωγό Έφη Τσουλοχοπούλου, μελετώντας το πρόγραμμα «Ο κόκορας στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων δίνει μαθήματα βιωσιμότητας!»



Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 και την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, με τις εξής δράσεις:

Σάββατο 18 Μαΐου  

Το Σάββατο 18 Μαΐου 2024, το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο για όλους τους επισκέπτες. Το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου θα είναι ανοιχτό ως τα μεσάνυχτα (τηλεφωνικές κρατήσεις 210 9000915).

Όπως κάθε Σάββατο τις πρωινές ώρες, οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν τη θεματική παρουσίαση «Σάββατο στο Μουσείο με 20+1 αριστουργήματα». Πρόκειται για έναν περίπατο στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, κατά τον οποίο μύθοι και θρύλοι, δοξασίες και παραδόσεις, ιστορικά ορόσημα και ανθρώπινες ιστορίες μετουσιώνονται σε τέχνη και υφαίνουν μία ξεχωριστή βιωματική εμπειρία.


Κυριακή 19 Μαΐου  

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με κανονικό εισιτήριο γενικής εισόδου για όλους τους εκθεσιακούς χώρους. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί και το εστιατόριο.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της φετινής θεματικής της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα», οι οικογένειες με παιδιά ηλικίας 6-12 ετών θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε μια περιπέτεια μέσα στους εκθεσιακούς του χώρους με τίτλο «Ένα μυστήριο … ζητά τη λύση του». Οι μικροί φίλοι του Μουσείου αναλαμβάνουν τον ρόλο ντετέκτιβ και με τη βοήθεια των κηδεμόνων τους και των αρχαιολόγων του Μουσείου αναζητούν τη λύση ενός φανταστικού μυστηρίου που θα σώσει τη γιορτή των Παναθηναίων. Η μάθηση υφαίνεται μέσα από το παιχνίδι, τα Παναθήναια και ο μύθος της Γιγαντομαχίας ζωντανεύουν ξεδιπλώνοντας όλες τις διαστάσεις τους και τους συμβολισμούς τους και το Μουσείο γίνεται χώρος ψυχαγωγίας.


Θεσσαλονίκη

Το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης το Σάββατο 18 Μαΐου θα λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας έως τις 20:00 και ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 18 Μαΐου, από τις 10 έως τις 12,  θα λειτουργήσει το Εργαστήριο για παιδιά και ενήλικες «Σεισμός και έκρηξη: εικαστικοί πειραματισμοί και συνδημιουργία» για παιδιά 10-12 ετών.

Την Κυριακή, 19 Μαΐου, κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου, θα γίνει η προβολή του video τεκμηρίωσης της δράσης «Hear, we go again»  με αντικείμενο τη συμμετοχή μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης στο ερευνητικό πρόγραμμα SMOOTH-Educational Spaces (Horizon 2020), όπου και διαμόρφωσαν συνεργατικά τα στάδια της εκπαιδευτικής διαδικασίας με βάση την εκπαιδευτική θεωρία των Κοινών (Commons).


Προτεινόμενα για εσάς 

17/05/2024 - 11:11
Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 με δωρεάν εκδηλώσεις στα Μουσεία, στις Βιβλιοθήκες και στους χώρους Πολιτισμού

15/05/2024 - 12:40
Ολοκλήρωση εργασιών προστασίας στον ναό του Αγίου Αθανασίου Αφιδνών

14/05/2024 - 12:20
«Σκιές Φωτιάς» στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών

14/05/2024 - 11:15
Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ: 4 ημέρες γιορτής με δωρεάν δράσεις για όλους

13/05/2024 - 12:40
Λέρος: Αναδεικνύονται και συντηρούνται βυζαντινά μνημεία

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.