""Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι""


 




Σε δηλώσεις προέβη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις επαφές που είχε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ στο Βίλνιους και ειδικότερα για τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η συνάντησή μου με τον Τούρκο πρόεδρο έγινε σε καλό κλίμα. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να χτίσουμε πάνω στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών, μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και μετά την έμπρακτη στήριξη που παρείχε και η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η ελληνική κοινωνία στον σεισμόπληκτο τουρκικό λαό, θεωρώ ότι άλλαξαν πολλά πράγματα των σχέσεών μας και η σημερινή μας συνάντηση επανεπιβεβαίωσε τη διάθεση και τη δικιά μου και του κ. Ερντογάν για μια νέα επανεκκίνηση ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για ένα θα έλεγα πιο σαφή δίαυλο, οδικό χάρτη, για το πώς θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας ότι «όπως γράφτηκε και στην ανακοίνωση, πρόθεση μας είναι να μπορέσουμε να ξανασυναντηθούμε πριν το τέλος του έτους σε επίπεδο Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, με μία προφανώς θετική ατζέντα στο μενού. Αυτό δεν σημαίνει ότι λύθηκαν ως δια μαγείας τα σημαντικά προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία, αλλά πιστεύω ότι υποδηλώνει τη διάθεση και των δύο ηγεσιών να προσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας μέσα από μία πιο θετική σκοπιά και αυτό κρατώ ως το πιο σημαντικό συμπέρασμα της σημερινής συνάντησης».

«Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι
ότι το πλαίσιο το οποίο οραματίζομαι ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα πάρει σάρκα και οστά αυτή η διάθεση για μια καλύτερη συνεργασία έχει ουσιαστικά τρεις άξονες.

    Ο πρώτος είναι ο πολιτικός διάλογος υπό την καθοδήγηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, στον οποίο προφανώς πολιτικό διάλογο θα τεθούν τα σημαντικά, τα βαριά γεωπολιτικά ζητήματα, με σημαντικότερο το βασικό ζήτημα το οποίο αναγνωρίζουμε ότι είναι η διαφορά μας με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
    Ο δεύτερος δίαυλος είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία μπορούν να αποδώσουν περισσότερους καρπούς χτίζοντας πάνω στο θετικό μομέντουμ των τελευταίων μηνών.
    Και ο τρίτος άξονας προσέγγισης αφορά τη λεγόμενη θετική ατζέντα. Είναι μια δουλειά η οποία είχε γίνει από τον υφυπουργό Εξωτερικών, τον κ. Φραγκογιάννη, η οποία είχε προετοιμαστεί και πριν από αυτή τη συνάντηση. Αφορά ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, ενεργειακής συνεργασίας και συνεργασίας, ενδεχομένως σε τομείς όπως η πολιτική προστασία. Είναι ένας τομέας στον οποίο πιστεύω ότι μπορούμε και σχετικά γρήγορα να έχουμε κάποια απτά αποτελέσματα ώστε αυτά να μπορούν να επισημοποιηθούν, καλώς εχόντων των πραγμάτων στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη πριν τα τέλη του χρόνου.

Θέλω να θυμίσω επίσης ότι το ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως γνωρίζετε, στο παρελθόν έχει πάρει αποφάσεις σχετικά με το πλαίσιο των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Θυμάστε γιατί τα είχατε καλύψει εμπεριστατωμένα ότι είχε ανοίξει δύο δρόμους για την Τουρκία. Τον καλό και τον λιγότερο καλό. Πρόθεσή μας είναι να πορευθούμε στον θετικό δρόμο και σίγουρα η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μόνο να βοηθήσει μπορεί τη συνολική προσέγγιση της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη στιγμή που δεν έχω λόγο να αμφισβητώ ότι αυτή η πρόθεση της Τουρκίας φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι ειλικρινής» απάντησε σε άλλη ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφορικά με τις συναντήσεις, που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμάνουελ Μακρόν, τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς και τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι: «με τον κ. Μακρόν επαναβεβαιώσαμε το εξαιρετικό πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες σε πολλά επίπεδα και στον αμυντικό τομέα» και γνωστοποίησε πως σύντομα θα βρεθεί στη Γαλλία για να διαπιστώσει την πρόοδο στη ναυπήγηση των φρεγατών Belharra η καθέλκυση της πρώτης εκ των τριών θα γίνει, όπως είπε, το Φθινόπωρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε το θετικό κλίμα Αθήνας - Βερολίνου και στο τετ α τετ που είχε με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς. Εξέπεμψε, πάντως, αυστηρό μήνυμα προς τα Τίρανα καθώς επιβεβαίωσε ότι κατά τη συνάντηση του με τον Αλβανό ομόλογο του, επανέλαβε πως το θέμα της συνεχιζόμενης κράτησης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη άπτεται του Κράτους Δικαίου επαναλαμβάνοντας ότι τα σχετικά ζητήματα βρίσκονται στη προμετωπίδα της ΕΕ. «Είναι θέμα Κράτους Δικαίου όταν εκλεγμένος δήμαρχος φυλακίζεται χωρίς βάσιμες κατηγορίες και κρατείται χωρίς να μπορεί να ορκιστεί, αυτά δεν μπορεί να συμβαίνουν σε μια χώρα που θέλει να προσεγγίσει την ΕΕ» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και διεμήνυσε: «το μήνυμα μου είναι σαφές, σέβομαι την αλβανική δικαιοσύνη αλλά το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει σύντομα να λυθεί».

Σύμφωνα με την κοινή τους ανακοίνωση, επιβεβαιώνεται πως οι κκ. Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος των δύο χωρών το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια. Προς τούτο συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να οικοδομήσουν πάνω στο θετικό μομέντουμ και να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Συμφώνησαν επίσης η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

Η επίσημη αντίδραση της τουρκικής πλευράς


Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ» η πρώτη επίσημη ανακοίνωση για την διμερή συνάντηση στο Βίλνιους έχει ως εξής:  

    «Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκαν με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα.

    Ο κ. Ερντογάν και ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησαν ότι η συνέχεια και η συνέπεια του θετικού κλίματος στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Για το σκοπό αυτό, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αξιοποιήσουν τη θετική δυναμική την επόμενη περίοδο και να ενεργοποιήσουν πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου στη Θεσσαλονίκη το Φθινόπωρο. Ανέθεσαν στους δύο Υπουργούς Εξωτερικών να παρακολουθήσουν στενά τις διαδικασίες και να αναφέρουν την σημειούμενη πρόοδο.

    Οι δύο ηγέτες τόνισαν την πρόθεσή τους να έχουν συχνότερες επαφές σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης ώστε  να υπάρξουν οι  απαραίτητες συνθήκες που θα επιτρέψουν τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας».

.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.