Η ελληνική κυβέρνηση δεν στέλνει καμία βοήθεια στον συριακό λαό
Στοιχισμένη απόλυτα με τα ευρωατλαντικά προτάγματα στη Μέση Ανατολή, η ελληνική κυβέρνηση δεν στέλνει καμία βοήθεια στον δοκιμαζόμενο λαό της Συρίας.
Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στο CNN, ανέφερε ότι η «κατάσταση» στη Συρία «είναι ακόμη πιο περίπλοκη» από ό,τι στην Τουρκία, προβάλλοντας προκλητικά τον ισχυρισμό ότι «ουσιαστικά δεν υπάρχει επίσημος συνομιλητής», αγνοώντας τη συριακή κυβέρνηση του Προέδρου Μπ. Ασαντ.
Επιβεβαίωσε δε ότι «μέχρι στιγμής» η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει διοχετεύσει βοήθεια στη Δαμασκό.
Ως παράγοντες μάλιστα που πρέπει να ληφθούν υπόψη ανέφερε το «στάτους κβο του καθεστώτος» της Συρίας και «των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί»…
Αδιανόητος κυνισμός εκ μέρους της κυβέρνησης, η οποία εξαρτά τη βοήθεια προς ένα λαό που υποφέρει, που έχει μείνει χωρίς στέγη, που αναζητά τους ανθρώπους του κάτω από συντρίμμια από το “στάτους” της Συρίας και τις “κυρώσεις”!
Την ώρα που κάθε ώρα που περνά είναι κρίσιμη για τους εγκλωβισμένους και τους σεισμόπληκτους, ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο, για «να υπάρξει συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο»…
Αρνήθηκε εξάλλου ότι είχε οποιαδήποτε επικοινωνία με τη Δαμασκό, επιμένοντας ότι στην κυβέρνηση «εστιάζουμε όλη την παροχή βοήθειας στην Τουρκία αυτήν τη στιγμή». Ερωτηθείς, επίσης, αν θα ζητήσει «έστω προσωρινά την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Συρίας, ώστε να μπορέσει να φτάσει η βοήθεια στη χώρα», απέφυγε να αναλάβει κάθε τέτοια δέσμευση, λέγοντας ότι «πρόκειται για μία πολύ λεπτή και περίπλοκη κατάσταση. Δεν είμαι σε θέση να κάνω οποιοδήποτε πρόσθετο σχόλιο αυτήν τη στιγμή για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση»…
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία και επαναφέροντας τη λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών», προς επιτάχυνση διευθετήσεων, επιστρατεύοντας υποκριτικές αναφορές στην πραγματική φιλία των λαών, είπε ότι «εν τέλει είμαστε γείτονες και πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον στις δύσκολες στιγμές (…) Ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός είναι φίλοι. (…) Εν τέλει, δεν μπορώ να φανταστώ μία πιο ισχυρή εικόνα από αυτή ενός Ελληνα διασώστη και ενός Τούρκου διασώστη να σώζουν ένα επτάχρονο κορίτσι. Αυτές είναι πολύ δυνατές εικόνες, που στο τέλος της ημέρας χτίζουν γέφυρες μεταξύ των λαών μας».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την «Καθημερινή», είχε γίνει προσπάθεια να ανοίξουν δίαυλοι με την Αγκυρα ήδη από το πρωί της Δευτέρας, καθώς υπήρξε επικοινωνία μεταξύ της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού, Αννας – Μαρίας Μπούρα, και του εκπροσώπου του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό που ειπώθηκε μεταξύ των δύο πλευρών, πλην της ευχής η τραγωδία να έχει όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα, είναι ότι οι δίαυλοι μπορούν να μείνουν ανοιχτοί. Ακολούθησε, λίγες ώρες αργότερα, επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν. Η «Καθημερινή» επιμένει ότι «η εκκολαπτόμενη νέα “διπλωματία των σεισμών” πιθανόν να αλλάξει έστω πρόσκαιρα και το τοπίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων ενόψει των εκλογών», όπως και ότι «η τραγωδία μπορεί να φέρει μια πρόσκαιρη ύφεση στις σχέσεις των δύο πλευρών»
Ριζοσπάστης ..imerodromos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια