Τα Είσοδια της Θεοτόκου- Η Υπέρμαχος Στρατηγός – Η Αθηνά Πρόμαχος η Ακρόπολη και η Καπνικαρέα
Κείμενο από το Δρ Δημήτρη Σταθακόπουλο
Τα Εισόδια της Θεοτόκου
Καθιερώθηκαν ως εκκλησιαστική εορτή κατά τον 7ο αιώνα, πρώτα στην Ανατολή και πολύ αργότερα στη Δύση.
Αναφορές υπάρχουν στα γραπτά του αγ. Μάξιμου του Ομολογητή και των πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως Ταράσιου και Γερμανού.
Με τα Εισόδια της Θεοτόκου συνδέεται και η βασιλική της Αγίας Μαρίας της Νέας, που χτίστηκε δίπλα στα ερείπια του Ναού του Σολομώντος και εγκαινιάστηκε στις 21 Νοεμβρίου 543 μΧ από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό.
Εξ αυτού του γεγονότος πιθανολογείται πως επελέγη από την Εκκλησία ο εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου.
Επί αυτοκράτορος Μανουήλ Α’ Κομνηνού (1143-1180) καθιερώθηκε ως ημέρα αργίας για το Βυζάντιο.
Στις μέρες μας, ( πλην των τρεχόντων ημερών, λόγω sarscov2 ) με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάζονται τα Εισόδια της Θεοτόκου στις πόλεις Χανιά, Λειβαδιά, την Αμφίκλεια και την Κίμωλο.
Επίσης, αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου είναι και η Καπνικαρέα, στην οδό Ερμού, το πανέμοφο βυζαντινό ναΐδριο του 11ου αιώνα. Την είχε φτιάξει ως Κτήτωρ ένας εφοριακός της Βυζαντινής εποχής, που εισέπραττε τον “Καπνικό” φόρο ( φόρο για τα σπίτια που είχαν τζάκια και έβγαζαν καπνό, εθεωρούντο πλούσια, εξ’ού και Καπνικός φόρος . Ο εφοριακός ονομαζόταν έφορος Καπνικάρης και η εκκλησία που αυτός χορήγησε να οικοδομηθεί Καπνικαρέα ) .
Σήμερα γιορτάζουν ο Παναγιώτης, η Μαρία, η Δέσποινα ( που δεν γιορτάζουν το 15Αύγουστο ή άλλες φορές του έτους ), αλλά και οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις λόγω της Παναγίας ως «Υπέρμαχο στρατηγό».
Οι αρχαίοι Αθηναίοι παρόμοια τιμούσαν στην Ακρόπολη , την Αθηνά Πρόμαχο .
Εδώ το αργό αρχαίο μέλος, Κοντάκιον δίχορον σε ήχο πλάγιο του τετάρτου. ( όχι όπως το λέμε σύντομα ) .
militaire.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια