Αυτος ο αστεροειδής μόλις πέρασε ξυστά απο την ατμόσφαιρα της Γης



 Αυτός ο αστεροειδής 2020vt4 υπολογίζεται να είναι μεταξύ 16 εως 36 πόδια (5-11 μετρα) .Πέρασε ξυστά από την ατμόσφαιρα μας την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020.Οι αστρονόμοι  τον εντόπισαν μια μέρα αργότερα.

Οι αστρονόμοι αναζητούν με καλύτερη τεχνολογία, και έτσι βρίσκουν μικρότερους και μικρότερους αστεροειδείς που γλιστρούν κοντά στη Γη. Οι αστρονόμοι με την έρευνα του συστήματος αστεροειδούς τελευταίου συναγερμού (ATLAS) στο Mauna Loa της Χαβάης, εντόπισαν έναν νέο αστεροειδή στις 14 Νοεμβρίου 2020. 

Μετά την  ανάλυση της τροχιάς του διαστημικού βράχου, συνειδητοποίησαν ότι η πλησιέστερη προσέγγισή του είχε πραγματοποιηθεί μια μέρα νωρίτερα, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020. Αυτή την Παρασκευή ο 13ος αστεροειδής  αρχικά  ονομάστηκε ως A10sHcN. Τώρα έχει μια επίσημη ονομασία αστεροειδούς, 2020 VT4. Οι αστρονόμοι εκτιμούν το μέγεθός του μεταξύ 16 και 36 πόδια (5-11 μέτρα). Ο διαστημικός βράχος πέρασε πλησιέστερα μόλις 4.197 μίλια (6.754 χλμ.) Από το κέντρο της Γης (μόλις 238 μίλια ή 383 χλμ πάνω από την επιφάνεια της Γης)!

Ο αστεροειδής ταξιδεύει με ταχύτητα 30.014 μίλια ανά ώρα (48.303 km / h).
Η πλησιέστερη προσέγγιση ήταν 13 Νοεμβρίου στις 17:20 UTC (12:20 μ.μ. EST) πάνω από τον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό.


Πέρασε  περίπου στο ίδιο ύψος με την τροχιά του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), αλλά φυσικά δεν υπήρχε σύγκρουση. Ήταν πιθανή  μια σύγκρουση; Ο χώρος είναι τόσο μεγάλος - και ο διαστημικός σταθμός και ο αστεροειδής είναι  σχετικά
τόσο μικροί - που θα ήταν εξαιρετικά απίθανο ένας αστεροειδής αυτού του μεγέθους να συγκρουστεί με το διαστημικό εργαστήριο. Ωστόσο, δεν είναι αδύνατο και ο διαστημικός σταθμός είχε σήματα στο παρελθόν, κυρίως με άλλα, προερχόμενα απο ανθρώπους συντρίμμια , σε τροχιά.

Κατά τη διάρκεια της πλησιέστερης προσέγγισης του αστεροειδούς 2020 VT4 στον Νότιο Ειρηνικό, ο ISS ήταν σε τροχιά γύρω από την περιοχή Tierra Del Fuego,  στην Νότια Αργεντινή. Οι δύο δεν ήταν ακριβώς διαφορετικοί, αλλά ήταν πολύ μακριά.



Ωστόσο, αυτός ο αστεροειδής ήρθε πολύ κοντά στη Γη. Ήρθε τόσο πολύ κοντά που περνούσε τη θερμόσφαιρα της Γης, ένα στρώμα ατμόσφαιρας στα 50 έως 440 μίλια (80 έως 700 χλμ.) πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Περνώντας σε ύψος μόλις 238 μιλίων, ο αστεροειδής δεν απέχει πολύ από το ύψος 50 έως 70 μίλια όπου οι περισσότεροι διαστημικοί βράχοι διαλύονται ως μετεωρίτες. Στην πραγματικότητα, αν είχε διεισδύσει στην ατμόσφαιρα της Γης, ο διαστημικός βράχος θα είχε προκαλέσει έναν εντυπωσιακό μετεωρίτη, ορατό ακόμη και σε έντονο φως της ημέρας.

Ήταν η Γη σε κίνδυνο; Όχι. Ένας διαστημικός βράχος αυτού του μεγέθους δεν έχει καμία πιθανότητα να φτάσει ανέπαφα στη Γη  ,αντίθετα ,η ατμόσφαιρά μας ,μας προστατεύει. Εάν ήταν πιο κοντά  στα 50 έως 70 μίλια  το ύψος της αποσύνθεσης του αστεροειδούς  στην ατμόσφαιρα, ο αστεροειδής 2020 VT4 θα είχε εξατμιστεί ως επί το πλείστον, λόγω τριβής με τον αέρα, αν και θα υπήρχε καλή πιθανότητα τα θραύσματα  από τον αστεροειδή να φτάσουν  στην  επιφάνεια της Γης ως μετεωρίτες, στην περίπτωση αυτή πιθανότατα πάνω από τον ωκεανό.

Οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι το 2020 VT4 ήταν ένας αστεροειδής τύπου Apollo που ολοκλήρωσε μια περιστροφή γύρω από τον ήλιο κάθε 1,5 χρόνια. Ωστόσο, η βαρύτητα της Γης διαταράσσει την τροχιά του διαστημικού βράχου και πρέπει τώρα να είναι αστεροειδής τύπου Aten, με νέα τροχιά περίπου 10 μηνών.




Σε γενικές γραμμές : Ο αστεροειδής - 2020 VT4 - εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 16 και 36 πόδια (5-11 μέτρα). Έφτασε στα 238 μίλια (383 χλμ.) πάνω  από την επιφάνεια της Γης την Παρασκευή 13 (13 Νοεμβρίου 2020).

https://earthsky.org/

 Μετάφραση Νατάσα


Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.