Μαθηματικές «διάνοιες» οι μέλισσες: Μετρούν μέχρι το 5 και μαθαίνουν από τα λάθη τους

Οι συμπαθείς μέλισσες είναι σε θέση να κάνουν απλές μαθηματικές πράξεις και να βρίσκουν τη σωστή απάντηση σε δοκιμασίες γρηγορότερα, όταν τιμωρούνται για τις λάθος τους απαντήσεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Οι μελισσούλες έχουν εγκέφαλο στο μέγεθος σουσαμιού και μόλις το 0,01% των εγκεφαλικών κυττάρων που διαθέτουν οι άνθρωποι, οπότε δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως γεννημένοι μαθηματικοί.

Αλλά, όταν ήρθαν αντιμέτωπες με έναν «λαβύρινθο» σε σχήμα «Υ», ήταν σε θέση να βρουν εκείνη τη διαδρομή που κατέληγε σε μια σταγόνα ζαχαρόνερο, αντί εκείνης όπου τους περίμενε η πικράδα μιας σταγόνας νερού με κινίνο.

Οι δύο διαδρομές σηματοδοτούνταν από δυο κάρτες, η μία με τέσσερα σχήματα, που έδειχνε τη διαδρομή με το μέλι και η άλλη με σχήματα από το 1 έως το 10, που έδειχνε προς την πίκρα. Και οι μέλισσες έμαθαν, τελικά, τη σωστή λύση στο λαβύρινθο.

Μάλιστα, οι υπόλοιπες μέλισσες του πειράματος, που υπεβλήθησαν στη δοκιμασία χωρίς στο τέλος του λάθος διαδρόμου να υπάρχει το νερό με το κινίνο, χρειάστηκαν περισσότερες απόπειρες μέχρι να μάθουν ν’ ακολουθούν τη σωστή διαδρομή.

«Οι μέλισσες ήταν πολύ συνεργάσιμες, ειδικά, όταν λάμβαναν γλυκές ανταμοιβές», τόνισε, χαρακτηριστικά, η επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Πειραματικής Βιολογίας, Δρ. Σκάρλετ Χάουαρντ.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι τα έντομα ήταν σε θέση να αντιλαμβάνονται τις αριθμητικές έννοιες σε αριθμητικά σύνολα των τεσσάρων, αλλά όχι μεγαλύτερα.

Μάλιστα, η ικανότητα να μετρά πάνω από το 5 αποτελεί χαρακτηριστικό που κατηγοριοποιεί τα ζώα σε εκείνα με υψηλή ή όχι αντιληπτική ικανότητα.

Πλέον, οι επιστήμονες των πανεπιστημίων της Τουλούζης στη Γαλλία και RMIT της Αυστραλίας, πιστεύουν ότι μέλισσες έχουν μεγαλύτερη αντίληψη μαθηματικών εννοιών απ’ ό,τι πιστευόταν στο παρελθόν και αντιλαμβάνονται ακόμη και την έννοια του μηδενός.


Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου ότι οι άνθρωποι χρειάστηκε να φτάσουν στα 1600 μ.Χ. προτού φτάσουν να συνειδητοποιήσουν την αριθμητική έννοια του μηδενός.

«Εάν οι μέλισσες είναι σε θέση να αντιληφθούν το μηδέν, με έναν τόσο μικροσκοπικό εγκέφαλο που διαθέτει λιγότερο από 1 εκατ. νευρώνες, τότε έχουν να διδάξουν πολύ αποδοτικές μεθόδους μάθησης στις μηχανές τεχνητής νοημοσύνης», σημείωσε ο καθηγητής, Άντριαν Ντάιερ, του Πανεπιστημίου RMIT, της Αυστραλίας στους Times.

sputniknews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.