ΤτΕ: Δεν πήραν νέα άδεια DoValue και Intrum - Μέχρι πότε θα καταθέσουν φάκελο

Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η απόφαση της ΤτΕ σύμφωνα με την οποία δεν πήραν τη νέα άδεια λειτουργίας οι δύο από τους τρεις μεγαλύτερους servicers της ελληνικής αγοράς, DoValue και Intrum. Οι δύο εταιρίες εκτιμάται ότι διαχειρίζονται ποσοστό άνω του 50% των κόκκινων δανείων στη χώρα.

Όπως προκύπτει από την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος ο έλεγχος διαπίστωσε ελλείψεις. Έτσι η ΤτΕ ζήτησε όπως είχε τη δυνατότητα, την πλήρη συμμόρφωσή τους στις απαιτήσεις του νέου νόμου έως τις 31 Οκτωβρίου.

Η Τράπεζα της Ελλάδος δηλαδή, βάσει του νέου νόμου που ορίζει και τη λειτουργία των servicers (ν. 5072/2023), μπορεί να επιβάλει μέτρα για να διασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωσή τους και να ορίσει μία προθεσμία εντός της οποίας θα έχουν διορθωθεί και καλυφθεί οι ελλείψεις που εντόπισε στην αξιολόγησή της. Αυτό και συνέβη.

Οι μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων της χώρας (που έχουν τη μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα σε σχέση με τις άλλες και την παρουσία των μεγαλύτερων διεθνών funds σε ποσοστό 80% στο μετοχικό κεφάλαιό τους), καλούνται τώρα να επισπεύσουν συμπληρώνοντας τις ελλείψεις τους και θα λειτουργήσουν με τους όρους που προβλέπουν οι μεταβατικές διατάξεις του νόμου, με βάση την παλαιά άδεια λειτουργίας που έχουν μέχρι το τέλος του έτους.

Πρέπει όμως να προσαρμοστούν πλήρως στις απαιτήσεις του νέου νόμου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου για να πάρουν τη νέα άδεια, γιατί η παλαιά θα λήξει στο τέλος του έτους. Να σημειωθεί ότι ο νέος νόμος δίνει στην ΤτΕ την ευχέρεια να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας αν μία ΕΔΑΔΠ δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις.

Ειδικότερα, η ΤτΕ αποφάσισε:

-Τη συνέχιση λειτουργίας της εταιρείας με την επωνυμία «doValue Greece Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» έως τις 31.12.2024, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 40 του ν. 5072/2023, καθώς από τα υποβληθέντα στοιχεία δεν διαπιστώνεται πλήρης συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Μέρους Β’ του ν. 5072/2023.

Η αιτούσα αναμένεται να προσκομίσει πρόσθετα στοιχεία μέχρι τις 31.10.2024 προκειμένου να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης για τη χορήγηση νέας άδειας λειτουργίας ως διαχειριστή πιστώσεων

-Τη συνέχιση λειτουργίας της εταιρείας με την επωνυμία «INTRUM HELLAS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ» έως τις 31.12.2024, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 40 του ν. 5072/2023, καθώς από τα υποβληθέντα στοιχεία δεν διαπιστώνεται πλήρης συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Μέρους Β’ του ν. 5072/2023. Η αιτούσα αναμένεται να προσκομίσει πρόσθετα στοιχεία μέχρι τις 31.10.2024 προκειμένου να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης για τη χορήγηση νέας άδειας λειτουργίας ως διαχειριστή πιστώσεων.

Η αιτούσα, ως εταιρεία ειδικού και αποκλειστικού σκοπού, επιτρέπεται να ασκεί μόνο τις δραστηριότητες διαχείρισης απαιτήσεων για τις οποίες είχε αδειοδοτηθεί με την υπ’ αρ. 326/2/17.09.2019 απόφαση ΕΠΑΘ.

-Η ίδια απόφαση ελήφθη και για την εταιρεία «FIRSTCAPITAL Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π.)».

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.