Η δήλωση-βόμβα Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία που αποσιωποιήθηκε από τα ΜΜΕ
Το κατεστημένο των ΗΠΑ γνώριζε πώς θ’ απαντούσε η Ρωσία στις αμερικανικές ενέργειες στην Ουκρανία, αλλά το είδαν αυτό ως μια ευκαιρία να την παρασύρουν για να τη συντρίψουν με οικονομικές κυρώσεις.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν προκάλεσε την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία προτείνοντας την ένταξη της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ, είπε ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Tom Brenner) στο δημοφιλές podcast «All In» στις 21 Ιουνίου, μια δήλωση-βόμβα που αποσιώπησαν τα κυρίαρχα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, γράφει σε ανάλυσή του ο David P. Goldman, υπεύθυνος χάραξης οικονομικών στρατηγικών, συγγραφέας και δημοφιλής αρθρογράφος.

«Ο Μπάιντεν έλεγε όλα τα λάθος πράγματα», ανέφερε ο Τραμπ στον επιχειρηματία και συμπαρουσιαστή του podcast, Ντέιβιντ Σακς. «Και ένα από τα χειρότερα πράγματα που έλεγε ήταν, όχι, η Ουκρανία θα μπει στο ΝΑΤΟ».

«Τα σχέδια του Μπάιντεν για το ΝΑΤΟ προκάλεσαν τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία πρόσθεσε: «Οταν τον άκουσα να μιλάει, είπα, αυτός ο τύπος θα ξεκινήσει πόλεμο.

»Οπως γνωρίζετε, για χρόνια, δεν γινόταν ποτέ καν λόγος για εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό δεν θα είχε συμβεί ποτέ. Η Ρωσία δεν επρόκειτο ποτέ να επιτεθεί στην Ουκρανία…

«Τότε, ξαφνικά, ξεκινούν επίθεση. Αναρωτήθηκα, «Τι συμβαίνει εδώ»; Αλλά αν προσέξετε τη ρητορική του Μπάιντεν… εξακολουθεί να το λέει», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Ο τέως πρόεδρος και πιθανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2024 διέλυσε με τις δηλώσεις του την προπαγάνδα της «απρόκλητης» ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, που επαναλαμβάνεται ασταμάτητα στα στούντιο των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης.

«Είναι γκάφα»

Το κατεστημένο των ΗΠΑ υφίσταται τώρα διπλή ταπείνωση: προκαλεί πόλεμο με τη Ρωσία και, στη συνέχεια, τον χάνει. «Χειρότερο από έγκλημα», είχε σχολιάσει ο υπουργός Εξωτερικών του Ναπολέοντα, Ταλεϊράνδος, και πρόσθεσε: «Είναι γκάφα».

Μια μέρα αργότερα, ο ηγέτης του βρετανικού Μεταρρυθμιστικού Κόμματος, Νάιτζελ Φάρατζ, φίλος του Τραμπ, επανέλαβε την κατηγορία του τέως προέδρου.

«Η διαρκής επέκταση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς ανατολάς έδωσε σ’ αυτόν τον άνθρωπο [Πούτιν] έναν λόγο να πει στον ρωσικό λαό ότι έρχονται ξανά για μας, και να πάει σε πόλεμο. Προκαλέσαμε αυτόν τον πόλεμο», τόνισε ο Φάρατζ σε συνέντευξή του στο BBC. «Φυσικά, είναι λάθος του – χρησιμοποίησε αυτό που κάναμε ως πρόσχημα», πρόσθεσε.

Σ’ αντίθεση με τη συμπαγή σιωπή των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, το σύνολο των βρετανικών αποδοκίμασε τον Φάρατζ, τον ηγέτη του Brexit, το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα του οποίου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, προηγείται του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος καθώς πλησιάζουν οι γενικές εκλογές της 4ης Ιουλίου.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αγνόησαν εντελώς τις προαναφερθείσες δηλώσεις του Τραμπ. Η μόνη διαθέσιμη αναφορά στον ιστότοπο των Ειδήσεων Google ήταν ένας σύνδεσμος προς μια δημοσίευση του The Kyiv Independent.

«Δεν θα είχε συμβεί»

Ποιες ήταν, όμως, οι δηλώσεις του Τραμπ που αποσιωπήθηκαν; «Αυτό δεν θα είχε συμβεί ποτέ αν ήμουν πρόεδρος. Η Ουκρανία δεν θα είχε συμβεί ποτέ. Η ισραηλινή επίθεση δεν θα είχε συμβεί ποτέ. Και ο πληθωρισμός δεν θα είχε συμβεί ποτέ. Αυτά είναι τρία μεγάλα θέματα. Κοίτα, διάβασα τις προάλλες, η Ουκρανία είναι τώρα, όπου δεν έχουν στρατιώτες, δεν έχουν ανθρώπινο δυναμικό, θέλουν να χρησιμοποιήσουν ηλικιωμένους».

«Ο μέσος όρος ηλικίας των στρατιωτών τους είναι 43, άρα τελειώνουν από κόσμο», απάντησε ο Σακς και ρώτησε: «Κύριε πρόεδρε, εκτιμώ το σχόλιό σας ότι θέλετε να επιτύχετε μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία, ώστε οι άνθρωποι να σταματήσουν να πεθαίνουν, και συμφωνώ απόλυτα μ’ αυτήν τη θέση.

»Για να συνάψετε μια ειρηνευτική συμφωνία εκεί, θα ήσασταν πρόθυμος ν’ αποσύρετε την επέκταση του ΝΑΤΟ από το τραπέζι, αν αυτό χρειαζόταν για να πειστούν οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί προκειμένου να συνάψουν μια συμφωνία; Θα ήσασταν διατεθειμένος να το κάνετε αυτό»;

Ο Τραμπ απάντησε: «Λοιπόν, για είκοσι χρόνια, άκουγα ότι αν η Ουκρανία μπει στο ΝΑΤΟ αυτό είναι πραγματικό πρόβλημα για τη Ρωσία. Το άκουγα πολύ καιρό. Και νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος που ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος…

«Αυτός ο τύπος θα ξεκινήσει πόλεμo»

»Ο Μπάιντεν έλεγε όλα τα λάθος πράγματα, και ένα από τα λάθος πράγματα που έλεγε ήταν, όχι, η Ουκρανία θα μπει στο ΝΑΤΟ…. Οταν τον άκουσα να μιλάει, είπα: «Αυτός ο τύπος θα ξεκινήσει πόλεμo». Oπως γνωρίζετε, επί τέσσερα χρόνια δεν γινόταν ποτέ καμία συζήτηση για εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό δεν θα είχε συμβεί ποτέ. Η Ρωσία δεν επρόκειτο ποτέ να επιτεθεί στην Ουκρανία».


Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζος Χάουλι είχε ζητήσει, λίγο πριν τη ρωσική εισβολή, από την αμερικανική κυβέρνηση να εγκαταλείψει την υποστήριξή της για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ (φωτογραφία Reuters/Carlos Barria)

Ο Σακς πρόσθεσε: «Τον μήνα πριν την εισβολή των Ρώσων, ο [υπουργός Εξωτερικών Αντονι] Μπλίνκεν είπε στον [ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι] Λαβρόφ ότι η κυβέρνηση όχι μόνο επρόκειτο να φέρει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, αλλά θεωρούσε αποδεκτό για τις ΗΠΑ… να βάλουν πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία. Δεν είναι ν΄ απορεί κανείς που οι Ρώσοι τα πήραν στο κρανίο. Μιλάτε για πρόκληση».

Ο Τραμπ απάντησε: «Ας πούμε ότι κυβερνούσατε τη Ρωσία. Δεν θα ήσασταν πολύ χαρούμενοι. Αυτό βρισκόταν πάντα εκτός τραπεζιού. Είναι ένα όριο… Δεν θέλουν να έχουν στρατιώτες ακριβώς στα σύνορά τους. Ηταν πάντα κατανοητό, και αυτό συνέβαινε και πριν τον Πούτιν. Μπορείτε να πάτε ενάντια στις επιθυμίες τους, και δεν σημαίνει ότι είναι σωστό όταν το λένε αυτό, αλλά είναι πολύ προκλητικό».

Μια de facto υποστήριξη

Ο Μπάιντεν το ‘παιζε συγκρατημένος σ’ ότι αφορά την προοπτική εισόδου της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά είπε στον πρόεδρό της, Ζελένσκι, τον Δεκέμβριο του 2021, ότι εναπόκειται στο Κίεβο να δεχθεί ή όχι, μια de facto δηλαδή υποστήριξη της ένταξης στη βορειοατλαντική συμμαχία.

Δεν υπήρχε καμία έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τη θέση του Μπάιντεν. Τον Φεβρουάριο του 2022, λίγο πριν την εισβολή της Ρωσίας, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζος Χάουλι, σύμμαχος του Τραμπ, κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να εγκαταλείψει την υποστήριξή της για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Στην ομιλία του στις 23 Φεβρουαρίου 2022, την παραμονή της ρωσικής εισβολής, ο Πούτιν εξήγησε γιατί η Μόσχα δεν θα ανεχόταν μια τέτοια εξέλιξη: Θα επέτρεπε στις Ηνωμένες Πολιτείες να τοποθετήσουν στο ουκρανικό έδαφος πυραύλους μικρού βεληνεκούς, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα μέσα σε λίγα λεπτά να πλήξουν τη Μόσχα.

«Η Συμμαχία, η στρατιωτική της υποδομή, έφτασε στα σύνορα της Ρωσίας», είπε ο Πούτιν, και πρόσθεσε: «Αυτή είναι μια από τις βασικές αιτίες της ευρωπαϊκής κρίσης ασφάλειας. Είχε τον πιο αρνητικό αντίκτυπο σ’ ολόκληρο το σύστημα των διεθνών σχέσεων και οδήγησε στην απώλεια της αμοιβαίας εμπιστοσύνης…

Η Μόσχα στο στόχαστρο

»Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν το Standard Missile-6 για όλες τις χρήσεις τους, το οποίο μπορεί να παρέχει αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, καθώς και να χτυπήσει στόχους στο έδαφος και στην επιφάνεια. Μ’ άλλα λόγια, το υποτιθέμενο αμυντικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ αναπτύσσει και επεκτείνει τις νέες επιθετικές του ικανότητες…

»Το Πεντάγωνο αναπτύσσει ανοιχτά πολλά επιθετικά όπλα με βάση το έδαφος, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων που είναι ικανοί να πλήξουν στόχους σε απόσταση έως και 5.500 χιλιομέτρων. Εάν αναπτυχθούν στην Ουκρανία, τέτοια συστήματα θα μπορούν να πλήξουν στόχους σ’ ολόκληρο το ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας.


Ο χρόνος πτήσης των πυραύλων κρουζ Tomahawk προς τη Μόσχα θα είναι λιγότερος από 35 λεπτά. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι από το Χάρκοβο θα χρειαστούν επτά έως οκτώ λεπτά, και υπερηχητικά επιθετικά όπλα τέσσερα έως πέντε λεπτά. Είναι σαν ένα μαχαίρι στον λαιμό.


«Η Ουκρανία και η κατάρρευση της Δύσης» ήταν ο τίτλος στις 23 Ιουνίου του ημερήσιου ενημερωτικού μέσου με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γερμανία, του Pioneer Briefing

»Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ελπίζουν να πραγματοποιήσουν αυτά τα σχέδια, όπως έκαναν πολλές φορές στο παρελθόν, επεκτείνοντας το ΝΑΤΟ προς ανατολάς, μεταφέροντας τη στρατιωτική τους υποδομή στα ρωσικά σύνορα και αγνοώντας πλήρως τις ανησυχίες, τις διαμαρτυρίες και τις προειδοποιήσεις μας».

Γνώριζαν την απάντηση της Ρωσίας

Τα ζητήματα είναι τα ίδια όπως στην Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν τοποθετήσει πυρηνικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς στα τουρκικά σύνορα με τη Ρωσία, η οποία απάντησε στέλνοντας πυραύλους στην Κούβα.

Η Μόσχα συμφώνησε ν’ απομακρύνει τους πυραύλους της, αφού η Ουάσιγκτον δέχτηκε ν’ απομακρύνει τους δικούς της, μια συμφωνία που κρατήθηκε μυστική επί χρόνια για λόγους γοήτρου.

Τα μέλη του κατεστημένου των ΗΠΑ γνώριζαν πώς θ’ απαντούσε η Ρωσία, γιατί τους είπε λεπτομερώς και εκτενώς πώς θα ενεργούσε. Αλλά το είδαν αυτό ως μια ευκαιρία να την παρασύρουν για να τη συντρίψουν με οικονομικές κυρώσεις.

Ο Μπάιντεν έγραψε στο Χ στις 22 Μαρτίου 2022, «Ως αποτέλεσμα των πρωτοφανών κυρώσεών μας, το ρούβλι σχεδόν αμέσως έγινε συντρίμμια. Η ρωσική οικονομία οδεύει να συρρικνωθεί στο μισό. Κατατάχθηκε στην 11η θέση των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου πριν από αυτήν την εισβολή — και σύντομα, δεν θα βρίσκεται καν μεταξύ των 20 κορυφαίων».

Το 2023, η Ρωσία ξεπέρασε την Ιαπωνία και κατέλαβε την τέταρτη θέση στην παγκόσμια οικονομική κατάταξη, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.


Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.