Κατάργηση της βίζα για ταξίδια ανάμεσα σε Ισραήλ-Κοσσυφοπέδιο
Συμφωνία Κοσόβου – Ισραήλ για ταξίδια ανάμεσα στις δύο χώρες χωρίς βίζα

Οι πολίτες του Κοσόβου και του Ισραήλ θα μπορούν να επισκεφθούν ταξιδεύουν στις δύο χώρες χωρίς βίζα, μετά από συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων που υπεγράφη την Τρίτη, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου.

Η συμφωνία απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης υπογράφηκε στην Πρίστινα, από τον υπουργό Εσωτερικών του Ισραήλ Μόσε Άρμπελ και την υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου Ντόνικα Γκερβάλα.

Ο Γκερβάλα είπε σύμφωνα με το AP ότι η συμφωνία «θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην προώθηση της χώρας μας, της συνεργασίας και της οικονομικής μας ανάπτυξης, της εκπαιδευτικής ανάπτυξης των νέων και της υλοποίησης κοινών πρωτοβουλιών και έργων μεταξύ των πολιτών μας και των χωρών μας στο μέλλον».

Η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης θα τεθεί σε ισχύ τον Σεπτέμβριο. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τη διάρκεια της παραμονής.

Φέτος οι Κοσοβάροι μπορούν επίσης να απολαύσουν διαμονή χωρίς βίζα έως και 90 ημερών  -εντός έξι μηνών- σε οποιοδήποτε από τα 27 κράτη μέλη της ζώνης Σένγκεν στην Ευρώπη.

Η αναγνώριση του Κοσόβου

Το Κόσοβο και το Ισραήλ συνήψαν επίσημα διπλωματικούς δεσμούς τον Φεβρουάριο του 2021. Το Ισραήλ είναι η 117η χώρα που αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο.

Η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία το 2008, εννέα χρόνια μετά την εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ 78 ημερών κατά της Σερβίας για να σταματήσει μια αιματηρή καταστολή των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο, αναγνωρίζεται από τα περισσότερα δυτικά έθνη, αλλά όχι από τη Σερβία και τους συμμάχους της Ρωσία και Κίνα.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.