ΝΕΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ,,,ΑΠΟΡΡΟΦΕΙ ΤΟ ΤΑΪΠΕΔ


Αλλαγή σελίδας στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας πραγματοποιεί το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με την πολιτική του ηγεσία να παρουσιάζει σήμερα στις 13:00 το πλήρες σχέδιο για την Αναδιάρθρωση του Υπερταμείου, τον εκσυγχρονισμό των θυγατρικών του και τη σύσταση νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου.

Από το ΤΑΙΠΕΔ του 2011 στο νέο Υπερταμείο του 2024

Έχουν περάσει 13 ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που δημιουργήθηκε το ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τα έσοδα του οποίου, όπως είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές, να οδηγούνται απευθείας στην απομείωση του δημοσίου χρέους. Από τότε έχουν υλοποιηθεί 48 αποκρατικοποιήσεις και στα κρατικά ταμεία έχουν εισρεύσει έσοδα σχεδόν 9 δις ευρώ.

Οι διατάξεις του νέου νομοσχεδίου που θα παρουσιάσει η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου προβλέπουν πως:

• υιοθετείται μεγαλύτερη ευελιξία για τις θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ,

• διευρύνεται ο σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ,

• το ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΧΣ απορροφώνται από την ΕΕΣΥΠ και συγχωνεύονται με αυτήν,

• συστήνεται Επενδυτικό Ταμείο, με σκοπό τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδυτικών δραστηριοτήτων.

Το νέο Εθνικό Επενδυτικό Fund

Στο ίδιο σχέδιο νόμου θα περιληφθεί και το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείου, το οποίο θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και θα συσταθεί υπό την “ομπρέλα” του Υπερταμείου.

Το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Υπερταμείου και θα είναι ένα επενδυτικό εργαλείο, αντίστοιχο με αυτά που λειτουργούν στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, που θα κινητροδοτεί αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ιδιαίτερα σε κλάδους αιχμής, νέες τεχνολογίες και «πράσινες» επενδύσεις. Τα πρώτα κεφάλαια του Επενδυτικού Ταμείου θα προέλθουν από το Δημόσιο με την εξής διαδικασία: θα γίνει αποτίμηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από ανεξάρτητο εκτιμητή και στη συνέχεια κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 50% της αξίας τους θα διοχετευθούν στο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, ενώ το υπόλοιπο 50% θα διατεθεί για τη μείωση του Δημοσίου χρέους, όπως είχε αποκαλύψει πριν από σχεδόν 6 μήνες ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σε συνέδριο που είχε διοργανώσει το ίδιο το Υπερταμείο στην Αθήνα.


Πολλές «μικρές ΔΕΗ»

Το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να βάλει… τάξη και στις ΔΕΚΟ που ανήκουν στο Υπερταμείο. Συγκεκριμένα, το σχέδιο που θα παρουσιάσει σήμερα το μεσημέρι ο Κωστής Χατζηδάκης θα προβλέπει κανόνες ευελιξίας στις προσλήψεις και αλλαγές στους κανονισμούς προμηθειών για τις θυγατρικές του Υπερταμείου (ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΕΤΑΔ κ.λπ.) στο πρότυπο της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση θεωρεί πως οι ριζικές αλλαγές που εφαρμόστηκαν στη ΔΕΗ έχουν φέρει αποτέλεσμα και σχεδιάζουν όλες οι ΔΕΚΟ να μετατραπούν σε «μικρές ΔΕΗ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου θα αφορά στις εξής ΔΕΚΟ:

Ο Όμιλος ΟΑΣΑ και οι θυγατρικές του ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ.

Τα ΕΛΤΑ.

Η ΕΤΑΔ.

Η εταιρία διαχείρισης των ακινήτων του ΟΣΕ (ΓΑΙΑΟΣΕ).

Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ (η θυγατρική της ΕΤΒΑ που διαχειρίζεται τα βιομηχανικά πάρκα).

Η HELEXPO ΔΕΘ.

Ο Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ), στον Ρέντη.

Ο Οργανισμός της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ).

Οι Ελληνικές Αλυκές.

Η Διώρυγα της Κορίνθου.

Έτσι, οι “αργοκίνητες” ΔΕΚΟ θα εκσυγχρονιστούν και θα στελεχωθούν ακόμα και με στελέχη από την αγορά.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.