Ενδεχόμενη η μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη από κοινού Κύπρου-Ισραήλ

 Ως ιδιαίτερα σημαντική θεωρεί η κυπριακή κυβέρνηση την επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου Γιώργου Παπαναστασίου στο Τελ Αβίβ στα μέσα Ιουνίου, η οποία θα έχει ως μοναδικό θέμα συζήτησης την προοπτική συνεργασίας των δύο χωρών στη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο.

Στόχος των δύο πλευρών είναι η κατάληξη σε μια πολιτική συμφωνία που θα μετουσιώνει το εκπεφρασμένο ενδιαφέρον ισραηλινών εταιριών για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από την ισραηλινή ΑΟΖ προς την Κύπρο. Με βάση την υπό συζήτηση συμφωνία, το Ισραήλ προτίθεται να διαθέσει μερίδα των ποσοτήτων του φυσικού αερίου που διαθέτει προς εξαγωγή, στην Κύπρο, για κάλυψη των δικών της αναγκών με αντάλλαγμα την κατασκευή σταθμού υγροποίησης φυσικού αέριου για μεταφορά LNG στις ευρωπαϊκές αγορές.

Συμφωνία win-win

Στην Λευκωσία εκφράζεται αισιοδοξία ότι οι συζητήσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία δεδομένου ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου στο Ισραήλ διαπιστώθηκε ότι ο Βενιαμήν Νετανιάχου διαθέτει την πολιτική βούληση για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου. Για την Κύπρο η άμεση πρόσβαση σε ισραηλινό φυσικό αέριο θεωρείται εξαιρετικά σημαντική αφού θα επιτρέψει την απεμπλοκή της χώρας από την χρήση πετρελαίου για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και θα την απαλλάξει από τα ευρωπαϊκά πρόστιμα εκατομμύριών που της επιβάλλονται κάθε χρόνο.

Επιπλέον θα επιτρέψει στη Λευκωσία να εκπληρώσει τις διαχρονικές της φιλοδοξίες, να καταστεί ενεργειακός κόμβος για τις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας. Από την πλευρά του το Ισραήλ το οποίο αξιοποιεί το φυσικό αέριο των κοιτασμάτων «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ», είτε καλύπτοντας της δικές του ανάγκες είτε εξάγοντας το στην Αίγυπτο, φιλοδοξεί ότι μέσω της συμφωνίας με την Κύπρο θα αποκτήσει απρόσκοπτη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές.  

Πηγή DW
 

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.