Εκτίναξη της τιμής του Ελαιόλαδου στα 6 ευρώ η χονδρικ΄ή, στα 9 ευρώ η τιμή της λιανικής!!


 


  Χρυσή χρονιά η φετινή για τους ελαιοπαραγωγούς αφού πούλησαν έως 2 ευρώ πιο ψηλά το κιλό το λάδι σε σχέση με πέρυσι.
Η άνοδο της τιμής καλύπτει τα κόστη παραγωγής και άφησε ένα μικρό κέρδος στις τσέπες των καλλιεργητών.
Όμως οι υψηλές τιμές πώλησης των παραγωγών θα φέρει νέες τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ όπως και στον κλάδο της εστίασης.
Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ τιμολογούν ήδη άνω των 8 ευρώ το λίτρο ενώ στο καλάθι του νοικοκυριού που περιλαμβάνει το σχετικό προϊόν πωλείται κάτω από τα 6 ευρώ το λίτρο.

Οι παραγωγοί ελαιολάδου το πωλούν έως 25% πιο ακριβά σε διάστημα 30 ημερών

Το ΒΝ επικοινώνησε με εκπροσώπους αγροτικούς συνεταιρισμούς ελαιολάδου και διαπίστωσε ότι πωλούν πιο ακριβά από 15% έως 23% σε διάστημα ενός μήνα.
Τον Απρίλιο τα τιμολόγια πώλησης έγραφαν από 5,10 έως 5,30 ευρώ και τον Μάιο τα τιμολόγια έχουν τιμές από 6,09 έως 6,30 ευρώ το κιλό.
Στην αγορά των Συνεταιρισμών λένε ότι ήδη καταγράφονται τιμές πώλησης ακόμη και στα 7 ευρώ το κιλό.
Πρόκειται για ποσότητες άνω των 15 τόνων χύμα λαδιού το οποίο αγοράζεται από εγχώριους και ξένους προμηθευτές κυρίως από την Ιταλία.
Οι Συνεταιρισμοί έχουν πουλήσει άνω του 70% των ποσοτήτων της χρονιάς που πέρασε και τους απομένουν μικρότερες ποσότητες διότι ανά μήνα αναζητούν καλύτερες τιμές για το προϊόν τους.
Από τον Νοέμβριο οι πωλήσεις χύμα ελαιολάδου ξεκίνησε από τα 4 ευρώ για να φτάσει στα 6,5 και 7 ευρώ το κιλό στα τέλη Μαΐου του 2023.
Ο κ Σαράντος στέλεχος της εταιρείας «Μεσσηνιακοί Συνεταιρισμοί Ελαιολάδου Α.Ε. υποστηρίζει ότι πριν από λίγες ημέρες πουλήθηκαν προς 6,09 ευρώ το κιλό περισσότεροι από 15 τόνοι όταν τον Απρίλιο η τιμή πώλησης ήταν στα 5,30 ευρώ και προς στα τέλη του 2022 έδιναν αντίστοιχες ποσότητες προς τα 4 ευρώ.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο πρόεδρος Μιχάλης Αντωνόπουλος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, με το συνεταιρισμό να έχει εξασφαλίσει αποκλειστικά το όνομα ελαιολάδου Καλαμάτας ως προϊόν Π.Ο.Π, λέει για άνοδο των τιμών διότι η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου μειώνεται και ειδικότερα φέτος η Ισπανία έχει ζητήματα στην παραγωγή λόγω ξηρασίας με συνέπεια οι ποσότητες προς διάθεση να μειωθούν αισθητά.

Σοκ για τα νοικοκυριά την εστίαση οι υψηλές τιμές του ελαιολάδου

Ο κ. Ανέστης Αρβανιτίδης ιδιοκτήτης και διαχειριστής ιδιωτικού ελαιοτριβείου στις Σέρρες έθεσε το πρόβλημα της λιανικής τιμής η οποία βαδίζει σε διψήφιο αριθμό το λίτρο λαδιού διότι ο παραγωγός λόγω των συνθηκών πουλάει πιο ακριβά, ακολουθούν οι μεσάζοντες – έμποροι που διακινούν σημαντικές ποσότητες και αυτοί με τη σειρά τους καλύπτουν τα κόστη και διεκδικούν ένα μικρό κέρδος με αποτέλεσμα η τιμή του προϊόντος να σκαρφαλώνει πιο ψηλά. Θεωρεί ότι το ζήτημα της τιμής απασχολεί έντονα τον κλάδο της εστίασης όπως και την τουριστική βιομηχανία.
Από την πλευρά τους τα σούπερ μάρκετ με τις πρώτες νέες ποσότητες που θα δώσουν νέες υψηλότερες τιμές, που θα είναι ενισχυμένες έως 10% με την τελική τιμή να απέχει οριακά από τα 9 ευρώ το λίτρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανώνυμο χύμα λάδι των 16 κιλών στον τενεκέ από τα 75 ευρώ ανήλθε στα 90 ευρώ.

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.