Νέα επιστολή Ντόεμπκε για τις επεμβάσεις στην Ακρόπολη – Καταγγέλει παρέμβαση στην UNESCO


O Στέφεν Ντόεμπκε, εκτελεστικός διευθυντής του Παρατηρητήριου Παγκόσμιας Κληρονομιάς, σε νέα επιστολή ζητά να διασαφηνιστεί κατά πόσο το υπουργείο Πολιτισμού παρενέβη στην έκθεση που συνέταξε η μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή της UNESCO για τις επεμβάσεις στην Ακρόπολη, μετά την αυτοψία που έκανε στο μνημείο από τις 27 ως τις 29 Απριλίου 2022.
«Παρ’ όλον ότι δεν βλέπουμε για ποιον λόγο θα πρέπει να είναι κανείς ειδικός στην κλασική αρχαιότητα προκειμένου να αντιληφθεί την τεράστια βλάβη που υπέστησαν η αυθεντικότητα και η πληρότητα του χώρου της Ακρόπολης, θα θέλαμε να μας εξηγήσει το υπουργείο ποιοι ήταν οι ειδικοί της κλασικής αρχαιότητας που συμμετείχαν στην επιτροπή της UNESCO, οι οποίοι αξιολόγησαν τα έργα ως “διεθνές υπόδειγμα στον τομέα της συντήρησης”. Θα θέλαμε, ακόμη, να μάθουμε γιατί χρειάστηκε ένα ολόκληρο έτος μεταξύ της αποστολής και της δημοσίευσης της έκθεσής της, όταν, σύμφωνα με την UNESCO, οι εκθέσεις δημοσιεύονται αμέσως μετά τη συμπλήρωσή τους. Ο κόσμος -στον οποίο ανήκει η κληρονομιά της Ακρόπολης- έχει το δικαίωμα να μάθει κατά πόσον διαμεσολάβησε στη σύνταξη της έκθεσης» υπογραμμίζει ο Στέφαν Ντόεμπκε, στην απαντητική επιστολή του, θέτοντας την υπουργό Πολιτισμού ενώπιων των πράξεων και των ευθυνών της.


Ακόμα πιο επικριτικά σημειώνει ότι «δυστυχώς το υπουργείο, αντί να συζητήσει τα ζητήματα που εγείρονται, επανήλθε σε πολεμική ρητορική, αβάσιμους ισχυρισμούς, ψευδείς αναφορές και υποτιμητικές, αν όχι προσβλητικές, δηλώσεις για τον οργανισμό μας. Αναρωτιόμαστε αν αυτό το ύφος επικοινωνίας αρμόζει σε ένα θεσμό που έχει ως αποστολή την προώθηση του πολιτισμού».

Προτρέπει μάλιστα την κυβέρνηση να διατηρήσει την ψυχραιμία της επισημαίνοντας ότι «πράγματι ασκούμε αυστηρή κριτική στο πρόγραμμα που πραγματοποιείται επί του παρόντος από την ελληνική κυβέρνηση. Είναι δικαίωμά μας και καμία κυβέρνηση ή δημοκρατική χώρα δεν θα έπρεπε να χάνει την ψυχραιμία της όταν το ασκούμε», διότι, από πλευράς του, το Παρατηρητήριο έχει καταθέσει «πολύ λεπτομερή και καλά τεκμηριωμένη αιτιολόγηση, την οποία συμμερίζονται εκατοντάδες ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες και, όπως γνωρίζουμε, πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες του ίδιου του υπουργείου. Αντί να καταφεύγει σε πολιτικές συκοφαντίες και δυσφημιστικές τακτικές, θα όφειλε να απαντήσει στα συγκεκριμένα θέματα». Αντίθετα, όπως υπογραμμίζει, «δεν έχουμε ακούσει ακόμα ούτε ένα επιχείρημα που να δικαιολογεί την επέμβασή τους και προκειμένου να επιτύχουμε αυτή την τόσο αναγκαία συζήτηση ζητήσαμε από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς να βάλει την Ακρόπολη στην ημερήσια διάταξη της 45ης Συνόδου της».

Παράλληλα, ο κ. Ντόεμπκε αποδομεί πλήρως το επιχείρημα του υπουργείου ότι οι επεμβάσεις στην Ακρόπολη έγιναν για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε άτομα με αναπηρίες.


«Οπωσδήποτε κανείς δεν εξυπηρετείται όταν τα ίδια τα μέτρα που λαμβάνονται προς αυτή την κατεύθυνση καταστρέφουν τον συγκεκριμένο χώρο και η πραγματική του αξία δεν μπορεί πλέον να γίνει αντιληπτή» υπογραμμίζει συμπληρώνοντας ότι «το κολοσσιαίο μέγεθός τους επιτρέπει ένα μόνον συμπέρασμα: Ο χώρος προετοιμάζεται για να υποδεχτεί τουρίστες πολύ περισσότερους από τις πελώριες μάζες που ήδη κατακλύζουν τον χώρο της Ακρόπολης». Αναρωτιέται ταυτόχρονα αν «έχει ποτέ το υπουργείο εξετάσει άλλες εναλλακτικές λύσεις πριν πάρει την απόφαση να καλύψει όλον τον Ιερό Βράχο με τσιμέντο», υπενθυμίζοντας ότι για όλους αυτούς τους λόγους το Παρατηρητήριο, όπως και η UNESCO, ζήτησε ένα Διαχειριστικό Σχέδιο και ένα Διαχειριστικό Σχέδιο Τουρισμού που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή του λαού της Αθήνας, πριν από την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παρέμβασης. «Αυτό μπορεί να γίνει μόνον στο πλαίσιο μιας συνετής συντήρησης, διαχείρισης και τουριστικής στρατηγικής, ούτως ώστε να αποφασιστεί ποια θα μπορούσαν να είναι τα κατάλληλα μέτρα για την εξυπηρέτηση ανθρώπων με αναπηρίες».

Ο κ. Ντόεμπκε επιπλέον δίνει «πληρωμένες» απαντήσεις σε όσα ψευδή και απαξιωτικά επικαλέστηκε το υπουργείο Πολιτισμού για το ίδιο το Παρατηρητήριο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ενώ σε ό,τι αφορά τη θέση του για την Αγία Σοφία διευκρινίζει ότι «το υπουργείο αναφέρεται σε μας με μια ψευδή δήλωση την οποία ποτέ δεν έχουμε κάνει» και παραπέμπει στη «μόνη δήλωση που έχουμε κάνει σχετικά» στον ιστότοπό του. Στους ισχυρισμούς του υπουργείου ότι το Παρατηρητήριο είναι «αμφιλεγόμενο» απαντά «δεν το αρνούμαστε, το αντίθετο. Μερικές φορές το να λες την αλήθεια δημιουργεί αντιπαραθέσεις, όπως φαίνεται ξεκάθαρα από την παρούσα υπόθεση». Άλλωστε «οι αντιπαραθετικές απόψεις είναι η προϋπόθεση της δημοκρατίας και της προόδου – ο ελληνικός λαός το ξέρει και το δίδαξε στον υπόλοιπο κόσμο». Ως προς τους ισχυρισμούς του υπουργείου περί ασαφών προθέσεων και αδιαφανών σχέσεων του Παρατηρητηρίου, το προσκαλεί να επισκεφθεί τον ιστότοπό του και να απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις. Τέλος, εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στην Ελλάδα γίνεται δημόσια συζήτηση για τις παρεμβάσεις στην Ακρόπολη, διότι «πρόκειται, ουσιαστικά και πραγματικά, για πολιτικό θέμα».

Πηγή: avgi.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.