ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ Ν ΕΛΒΕΤΙΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΗΤΩΝ

Να κατοχυρώσει στο Σύνταγμα τη διαθεσιμότητα μετρητών επιδιώκει η κυβέρνηση της Ελβετίας, βάζοντας περιορισμούς στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση του πλαστικού χρήματος και θέτοντας προς τούτο το ζήτημα σε δημοψήφισμα.


Όπως αναφέρει το Bloomberg, αφότου ακτιβιστές συγκέντρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία διεξαγωγής δημοψηφίσματος με επίδικο την εξάπλωση των άυλων συναλλαγών, η κυβέρνηση της Βέρνης ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα καταρτίσει το δικό της σχέδιο στην ίδια κατεύθυνση.

«Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο αναγνωρίζει τη σημασία των μετρητών για την οικονομία και την κοινωνία», ανέφερε. Ενώ η προσφορά φυσικού χρήματος και το φράγκο ως ελβετικό νόμισμα είναι ήδη κατοχυρωμένα στο νόμο, η κυβέρνηση «είναι έτοιμη να αναδείξει αυτές τις ανησυχίες από το νομικό στο συνταγματικό επίπεδο, προκειμένου να υπογραμμίσει τη σημασία τους».

Αγωνία για τη διατήρηση των μετρητών

Τα μετρητά είναι ένα ευαίσθητο θέμα στην Ελβετία, μια χώρα στην οποίαν κάθε κάτοικος κατέχει το ισοδύναμο των 11.824 δολαρίων – τα περισσότερα σε όλες τις οικονομίες όπου η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών συγκεντρώνει στοιχεία.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης θα καταρτίσουν ένα σχέδιο μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει καταστεί σαφές πότε θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα.
Ζητούν δημοψήφισμα και για την Credit Suisse

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που είχε διεξαχθεί στα τέλη Μαρτίου, η πλειοψηφία των Ελβετών τασσόταν υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το deal εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS.

Σύμφωνα με το ελβετικό μοντέλο, χρειάζονται μόλις 100.000 υπογραφές για να προκληθεί πανεθνικό δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου είναι συνταγματικά δεσμευτικό.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.