Νέο 'χτύπημα' χάκερ σε εταιρεία τροφίμων στην Ελλάδα με παραβίαση λογαριασμών και υποκλοπή χρημάτων






 Σε μία ιδιόμορφη αλλά και επιζήμια για την ίδια κατάσταση ενεπλάκη η εταιρεία παραγωγής και συσκευασίας ρυζιού, Euricom, η οποία έχει έδρα στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για ένα ακόμη περιστατικό ηλεκτρονικής παραβίασης δεδομένων σε επιχείρηση της Βόρειας Ελλάδας, καθότι θυμίζουμε ότι το 2022 είχαν εισβάλει χάκερς στα συστήματα του Μασούτη – είχε αναφερθεί σχετικά ο Σ. Τορτοπίδης, πρώην Διευθυντής Ψηφιακού Μετασχηματισμού της αλυσίδας -, χωρίς ωστόσο η εταιρεία να υποστεί οικονομική ζημία όπως συνέβη με τη Euricom. Στην περίπτωση όμως της Euricom, η εταιρεία υπέστη και σημαντική οικονομική ζημιά που έφτασε τα 220.287 ευρώ, ποσό το οποίο κατεγράφη και στα λογιστικά της βιβλία ως ζημία, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της για τη χρήση του 2022. 

Για το συγκεκριμένο περιστατικό, η εταιρεία έχει προβεί σε εκτενή αναφορά στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της τελευταίας χρήσης. Όπως επισημαίνει σχετικά, στη διάρκεια της περσινής χρονιάς αγόρασε ποσότητα ρυζιού από την ισπανική εταιρεία Arcesa Arroces Cereales SAU, η οποία είναι. Η ισπανική εταιρεία αποτελεί θυγατρική του ιταλικού ομίλου Euricom, στον οποίο ανήκει και ένα σημαντικό μέρος των μετοχών της Eurimac, εταιρείας παραγωγής ζυμαρικών, με έδρα επίσης τη βόρεια Ελλάδα και γνωστή από τη μάρκα "ΜΑΚΒΕΛ”, όπου συμμετέχει μετοχικά και η οικογένεια Κωνσταντινίδη. 
Πώς χάθηκαν τα χρήματα

Στην περίπτωση της απάτης, της οποίας έπεσε θύμα η Euricom, η εταιρεία έλαβε e-mails από την ισπανική εταιρεία όπου αναγραφόταν οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Τα συγκεκριμένα e-mails προέτρεπαν να καταθέσει τα χρήματα για την πληρωμή της αγορασμένης ποσότητας ρυζιού, όπως και συνέβη. Η Euricom από την πλευρά της πραγματοποίησε μεταφορές με την μορφή εμβασμάτων ποσών 45.231,05 στις 08/07/2022, 50.000,00 ευρώ και 29.476,60 ευρώ στις 19/07/2022 , 48.310,80 ευρώ στις 26/07/2022 και 47.269,40 ευρώ στις 05/08/2022. Επιπλέον, στις 22/08/2022 η εταιρεία προέβη σε δύο ακόμη πληρωμές οι οποίες δεν εκτελέστηκαν καθώς τα στελέχη της ενημερώθηκαν από την τράπεζα με την οποία συνεργάζεται, ότι ο λογαριασμός είχε μπλοκαριστεί. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Euricom Hellas με τον οικονομικό διευθυντή της ισπανικής εταιρείας, διαπιστώθηκε ότι ουδέποτε εισέπραξε τα χρήματα και ότι είχαν εισβάλλει χάκερ στην ηλεκτρονική επικοινωνία. Οι δύο εταιρείες Euricom Hellas και Arcesa, κατέθεσαν μήνυση για το περιστατικό τόσο στις ελληνικές όσο και στις ισπανικές αρχές, επιδιώκοντας την ανεύρεση των δραστών.
Ποια είναι η Euricom Hellas

H εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα για περισσότερα από 20 χρόνια, ενώ η ημερήσια παραγωγική της δυναμικότητα σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα της ανέρχεται στους 500 τόνους. Ξεκίνησε την εμπορική της δραστηριότητα, εξάγοντας το σύνολο της παραγωγής της. Τα τελευταία χρόνια επένδυσε στην τυποποίηση προϊόντων ρυζιού και συγκεκριμένα στον σχεδιασμό και την παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (Private Label), με αποτέλεσμα να κατέχει σημαντικό μερίδιο και στην ελληνική αγορά. Πρόσφατα δημιούργησε και δική της μάρκα προϊόντων ρυζιού με την εμπορική ονομασία "Ευτοπία”.

Παρουσιάζει έντονη παρουσία στο εξωτερικό, ενώ στη διάρκεια του 2022 επέκτεινε την δραστηριότητά της στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα σε χώρες όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος. Συν τοις άλλοις επέκτεινε τις συνεργασίες της στη Βόρεια Ευρώπη και στην Ολλανδία, τη Σουηδία καθώς και στο Αμβούργο της Γερμανίας. 

Η εταιρεία στο πρώτο τρίμηνο του 2023 αύξησε περαιτέρω το τζίρο της σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σε ποσοστό 24%, ενώ εκτιμά ότι η φετινή χρονιά θα κινηθεί σε θετική βάση, συγκρινόμενη με την αντίστοιχη περσινή. Αναφέρουμε ότι στο σύνολο της χρήσης 2022 η Euricom αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 81%, φτάνοντας τα 31,64 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την οικονομική χρήση του 2021. Σε ό,τι αφορά τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 909,27 χιλιάδες ευρώ. Στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς τα ίδια κεφάλαια ήταν αυξημένα στα 5,76 εκατομμύρια ευρώ από 4,85 εκατομμύρια ευρώ το 2021. 

Στον τομέα των εγκαταστάσεων η επιχείρηση μισθώνει με το μοντέλο της μακροχρόνιας μίσθωσης, οικόπεδο που ανήκει στον Α’ Αγροτικό Συνεταιρισμό της Χαλάστρας, όπου εκτός από τις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού υφίστανται και αποθήκες, τις οποίες κατασκεύασε η Euricom για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της. 
Εισβολή πρόσφατα και στη μεγαλύτερη εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών της Ελλάδας

Θα θυμίσουμε ότι χάκερ εισέβαλαν πρόσφατα και στους σέρβερ της μεγαλύτερης εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, της Avramar. H εταιρεία έσπευσε με εσωτερικό σημείωμα να ενημερώσει το σύνολο του προσωπικού της. H εταιρεία κλήθηκε να αντιμετωπίσει το ζήτημα και επικοινωνιακά, αναφέροντας σε δημοσιογράφους που καλούσαν για το περιστατικό, ότι η έκθεση που υπέστη ήταν περιορισμένη και ότι όλο το φάσμα των λειτουργιών της συνεχίζεται απρόσκοπτα. 

Capital.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.