Το «ταμείο είναι μείον» στην Τουρκία: Βουτιά στα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας !


 Νέα πτώση κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμάται ότι κατέγραψαν τα συνολικά αποθεματικά της τουρκικής κεντρικής τράπεζας την εβδομάδα που έληξε στις 26 Μαΐου. Όπως δήλωσαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τέσσερις τραπεζίτες που δεν κατονομάζονται, η αυξημένη ζήτηση για συνάλλαγμα είχε ως αποτέλεσμα τα αποθεματικά να βυθιστούν στα 98,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης, ότι τα καθαρά διεθνή αποθέματα της κεντρικής τράπεζας αναμενόταν επίσης να έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 2 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια εβδομάδα, πέφτοντας περαιτέρω σε αρνητικό έδαφος σε επίπεδο -2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.  Σημειώνεται ότι τα καθαρά αποθεματικά περιλαμβανομένων των swap έπεσαν σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά εδώ και 21 χρόνια, σύμφωνα με την εφημερίδα BirGün.
Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο η ζήτηση για συνάλλαγμα

Η ζήτηση για συνάλλαγμα έφτασε σε ιστορικά υψηλά ενόψει και κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών αυτού του μήνα, λόγω των προσδοκιών ότι η λίρα θα υποτιμηθεί μετά την ψηφοφορία.

Το νόμισμα έχει αποδυναμωθεί κατά 8% έναντι του δολαρίου φέτος, αγγίζοντας νέα χαμηλά ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες. Έχασε 44% το 2021 και 30% το 2022.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί κατά περίπου 27 δισ. δολάρια φέτος, καθώς η χώρα προσπάθησε να στηρίξει τη λίρα και να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

«Η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι απλώς βιώσιμη», υπογραμμίζει ο Τιμ Ας της BlueBay Asset Management. «Με περιορισμένα συναλλαγματικά αποθέματα και μαζικά αρνητικά πραγματικά επιτόκια, η πίεση στη λίρα είναι έντονη».
Συνέχιση της βουτιάς

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, Morgan Stanley, η οποία σε σημείωμά της μετά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, αναφέρει ότι το τουρκικό νόμισμα μπορεί να φτάσει τις 26 λίρες ανά δολάριο νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν αρχικά και να αποδυναμωθεί κοντά στις 28 λίρες έως το τέλος του έτους, αν ο Ερντογάν επιμείνει στην πολιτική του να διατηρεί τα επιτόκια χαμηλά. Από τη μεριά της, η Wells Fargo αναμένει ότι η ισοτιμία θα αγγίξει το 23 έως το τέλος του τρέχοντος τριμήνου.

Ο Ερντογάν επικράτησε παρά τα χρόνια της οικονομικής αναταραχής, με τους επικριτές να κατηγορούν τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές τις οποίες η αντιπολίτευση είχε δεσμευτεί να ανατρέψει.

«Η νίκη Ερντογάν δεν προσφέρει άνεση σε κανέναν ξένο επενδυτή», δήλωσε ο Χασνάιν Μαλίκ, υπεύθυνος στρατηγικής στην Tellimer στο Ντουμπάι. «Με πολύ υψηλό πληθωρισμό, πολύ χαμηλά επιτόκια και χωρίς καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα, μια οδυνηρή κρίση που θα επηρεάσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία μπορεί να έρχεται. Μόνο οι πιο αισιόδοξοι θα ελπίζουν ότι ο Ερντογάν νιώθει τώρα αρκετά ασφαλής πολιτικά ώστε να επιστρέψει στην ορθόδοξη οικονομική πολιτική

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε. 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.