""Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα»""Το σκάνδαλο των υποκλοπών εκθέτει την Ελλάδα – Οπορτουνιστική η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην υπόθεση δολοφονίας Γ.Καραϊβάζ

 

Επίθεση κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξαπέλυσαν οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSF) στις καθυστερημένες έρευνες για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ (για πολιτικό οπορτουνισμό λίγο πριν τις εκλογές καταγγέλλουν τον πρωθυπουργό) για το σκάνδαλο των υποκλοπών, όπως για την χαμηλή θέση της Ελλάδας σε ότι αφορά την ελευθερία του Τύπου, που εκθέτει διεθνώς την χώρα.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδυναμώνεται από ένα κατασκοπευτικό σκάνδαλο , που επηρεάζει αρκετούς δημοσιογράφους. Όπως τονίζεται στην έκθεση του Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2023 η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο του 2019, η χώρα έπεσε από την 65η στην 107η θέση, πτώση 42 θέσεων, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Οι RSF στηλιτεύουν τη βραδύτητα που επικρατεί στις έρευνες σχετικά με τη δολοφονία του δημοσιογράφου σημειώνοντας ότι η διεξαγωγή των εκλογών της 21ης Μαΐου, ούτε η πιθανή αλλαγή κυβέρνησης δεν θα πρέπει να επηρεάσει τις προσπάθειες για την εξιχνίαση της.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του Γραφείου ΕΕ – Βαλκανίων των RSF, Πάβολ Σζλάι, κάνει λόγο για «πολιτικό οπορτουνισμό» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, σχολιάζοντας το γεγονός ότι έγιναν συλλήψεις δύο χρόνια μετά τη δολοφονία.

«Το RSF χαιρετίζει την πρόοδο στην έρευνα για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, αλλά αμφισβητεί τον πολιτικό οπορτουνισμό της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία χρειάστηκε σχεδόν δύο χρόνια για να πραγματοποιήσει αυτές τις συλλήψεις.

Ανεξάρτητα από το πολιτικό πλαίσιο και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, οι ελληνικές αρχές πρέπει επιτακτικά να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό όλων των υπευθύνων αυτής της άνανδρης εκτέλεσης, ιδιαίτερα εκείνων που τη διέταξαν, και που πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Η εμπλοκή των δύο αδελφών που κρατούνται πρέπει επίσης να διευκρινιστεί. Η RSF καλεί τους μελλοντικούς βουλευτές να αναλάβουν αυτήν την έκτακτη ανάγκη», επισημαίνει ο Πάβολ Σζλάι.

Παράλληλα, οι RSF κάνουν εκ νέου έκκληση για συνεργασία των ελληνικών αρχών με τη Europol.

«Προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της έρευνας και να επωφεληθεί από πρόσθετη εμπειρογνωμοσύνη, οι RSF επαναλαμβάνουν την έκκληση για συνεργασία των ελληνικών αρχών με τη Europol. Η συνεργασία θα επιτρέψει την ταυτοποίηση, τη σύλληψη και την κρίση όλων όσων ευθύνονται για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ο οποίος εκτελέστηκε στις 9 Απριλίου 2021, κοντά στο σπίτι του στην Αθήνα».

Από τη νέα έκθεση των RSF δε λείπει η αναφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά και για το γεγονός πως η χώρα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τον δείκτη ελευθερίας του Τύπου.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.