Τι αναφέρουν τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης για τις εκλογές στην Τουρκία!! 'Πόλεμο νεύρων' βλέπουν τα ΜΜΕ της Γερμανίας

Οι εκλογές στην Τουρκία συνεχίζουν να απασχολούν, όπως συμβαίνει για εβδομάδες, το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ, τα οποία έκαναν λόγο για "ιστορική" αναμέτρηση. Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο γερμανικός Τύπος επιχειρεί να καταγράψει τις εξελίξεις και να ερμηνεύσει την κατάσταση. Αναλυτές στη Γερμανία προειδοποιούν για τον κίνδυνο "χάους" με τα αποτελέσματα.

"Τεράστια διαμάχη με τους πρώτους αριθμούς! Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου;". Με αυτόν τον τίτλο η ταμπλόιντ Bild αναφέρθηκε στη συγκεχυμένη κατάσταση μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισήμανε πως "οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία εξελίσσονται σε πόλεμο νεύρων" και ότι "σε προηγούμενες εκλογές το πρακτορείο Anadolu είχε κατηγορηθεί ότι αρχικά μετέδιδε επιλεκτικά στοιχεία από προπύργια του AKP προκειμένου να παρουσιάσει πρόωρα τον πρόεδρο ως νικητή, ενώ τα τελικά αποτελέσματα ήταν πολύ χαμηλότερα".

"Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές. Το μετέδωσε ακόμη και το κρατικό πρακτορείο Anadolu, τους αριθμούς του οποίου αμφισβητεί η αντιπολίτευση", κατέγραψε η Süddeutsche Zeitung.

"Πόλεμο νεύρων για την εξουσία" είδε και το περιοδικό Der Spiegel που περιέγραψε ως "αφόρητο θρίλερ για τα 84 εκατομμύρια των Τούρκων" την εξέλιξη της καταμέτρησης. "Πολλά είχαν ειπωθεί πριν από αυτή την Κυριακή για τις μοιραίες εκλογές που περίμεναν τη χώρα, για την αμφίρροπη κούρσα μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, την πιο αμφίρροπη από τότε που ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία πριν από 20 χρόνια".

Ο ιδιωτικός ειδησεογραφικός σταθμός n-tv σε ρεπορτάζ του από την Τουρκία σημειώνει ότι η προεκλογική εκστρατεία "έγινε σε τεταμένη ατμόσφαιρα και θεωρήθηκε άδικη, κυρίως λόγω της ανώτερης εξουσίας των μέσων ενημέρωσης της κυβέρνησης (...) Ο Ερντογάν υποσχέθηκε μεταξύ άλλων αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και επιπλέον επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία. Διεξήγαγε επιθετική εκστρατεία, αποκαλώντας την αντιπολίτευση ‘τρομοκράτες’".

Στο ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης σημειώνεται πως ο πρόεδρος Ερντογάν "έχει μεγαλύτερη εξουσία από ποτέ" και μπορεί σε μεγάλο βαθμό να κυβερνήσει χωρίς το κοινοβούλιο". Οι επικριτές του "φοβούνται ότι η χώρα θα μπορούσε να διολισθήσει τελείως στην απολυταρχία εάν κερδίσει ξανά. Η ψηφοφορία παρακολουθείται στενά και διεθνώς".

Στο δίκτυο RND επισημαίνεται ότι "οι παρατηρητές βλέπουν τις εκλογές ως ίσως την πιο σημαντική απόφαση της Τουρκίας από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας πριν από 100 χρόνια. Ο 69χρονος Ερντογάν κυβερνά τη χώρα με ολοένα και πιο αυταρχικό τρόπο τα τελευταία χρόνια (...) και, για πρώτη φορά μετά το 2003, νιώθει ισχυρό αντίθετο άνεμο (...) Η προεκλογική εκστρατεία ήταν εξαιρετικά πολωμένη, την επισκίασαν η βία και η ρητορική μίσους".

Προβληματισμός στα ΜΜΕ της Γαλλίας ως προς το τι μέλλει γενέσθαι στην Τουρκία

 Εκτενώς ασχολείται με τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών ο σημερινός γαλλικός Τύπος, με την εφημερίδα Le Monde να επισημαίνει στο κύριο άρθρο της πως ο άνθρωπος που κυβέρνησε την Τουρκία τις δύο τελευταίες δεκαετίες δεν φαίνεται να είναι πλέον ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης.

Η εφημερίδα επισημαίνει τους κινδύνους να εισέλθει η Τουρκία σε μία περίοδο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, λαμβανομένης υπόψη της μικρής διαφοράς με την οποία προηγειται ο Ερντογάν, αλλά και της συνεχιζόμενης υποτίμησης της τουρκικής λίρας. Επισημαίνει ακόμη ότι, παρά τα οικονομικά προβλήματα και τις τραγικές συνέπειες του τελευταίου σεισμού στην Τουρκία, η παράταξη Ερντογάν έδειξε εντυπωσιακή ανθεκτικότητα στις κάλπες, ενώ για τον Κιλιτσντάρογλου τονιζει πως το γεγονός πως είναι Κούρδος Αλεβίτης ίσως οδήγησε πολλούς Τούρκους συντηρητικούς Σουνίτες στο να τον καταψηφίσουν.

Η Le Monde υπογραμμίζει ότι μείζονα ρόλο θα διαδραματίσει από δω και στο εξής η θέση που θα λάβει ο Σινάν Ογάν, ο οποίος, υποστηρίζοντας πως στόχος του είναι να απελάσει τους 3,6 εκατομμύρια Σύριους που βρίσκονται στην Τουρκία, ανέβασε το ποσοστό του στο 5,3% του εκλογικού σώματος.

"Δεν πρόκειται ακριβώς για νίκη, αλλά σίγουρα δεν είναι ήττα για τον Ερντογάν", σημειώνει από την πλευρά της η γαλλική εφημερίδα Figaro αναφερόμενη στα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία και επισημαίνοντας την δήλωση του τούρκου προέδρου ότι "θα μπορούσε να υπηρετήσει τη χώρα του για ακόμα πέντε χρόνια". Την ίδια αυτοπεποίθηση επέδειξε και ο αντίπαλός του ο οποίος υποσχέθηκε στο στρατόπεδό του ότι "θα κερδίσει οπωσδήποτε στον δεύτερο γύρο" αναφέρει επίσης η γαλλική εφημερίδα.

Από την πλευρά της η γαλλική εφημερίδα Libération, υπογραμμίζει πως μετά το τέλος μιας ψηφοφορίας με μαζική συμμετοχή που διεξήχθη "χωρίς αξιοσημείωτα επεισόδια", οι πρώτες καταμετρήσεις δίνουν πλεονέκτημα στον απερχόμενο πρόεδρο, ο οποίος "φαίνεται σε κάθε περίπτωση έτοιμος να σεβαστεί το αποτέλεσμα της κάλπης". Η εφημερίδα επισημαίνει ωστόσο, μεταξύ άλλων, την καχυποψία της αντιπολίτευσης για τον τρόπο καταμέτρησης των ψήφων, σημειώνοντας πως ο Κιλιτσντάρογλου κάλεσε "τους ήρωες της δημοκρατίας" να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Tις επιτυχίες και τα λάθη που έκανε ο απερχόμενος πρόεδρος Ερντογάν κατά την διάρκεια των δύο δεκαετιών του στην εξουσία υπενθυμίζει τέλος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Le Monde ο Τούρκος συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ, Ορχάν Παμούκ, ο οποίος σημειώνει πως τα τελευταία είκοσι χρόνια υπήρξε στην Τουρκία τεράστια οικονομική ανάπτυξη, ότι υπήρξαν αλλαγές οι οποίες δεν ήταν ομοιογενείς, αλλά και ότι τα τελευταία δέκα χρόνια όλα αντιστραφήκαν και τελικά οι οποίες αλλαγές ακυρώθηκαν.

Ο Ορχάν Παμούκ χαρακτηρίζει "απαράδεκτο" το πραξικόπημα του 2016, αλλά και την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2017, τονίζοντας ότι και τα δύο συνέβαλαν στην παντοδυναμία του Ερντογάν, ο οποίος, "κλειδώνοντας την ελευθερία του λόγου και βάζοντας χιλιάδες στη φυλακή, μετέτρεψε τον εαυτό του σε έναν μοναχικό, παντοδύναμο ηγέτη". Υποστηρίζει τέλος ότι αυτό που κρατά εν μέρει τον Ερντογάν στην εξουσία είναι η Ευρώπη. "Από τη μια πλευρά, ο Ερντογάν επικρίνεται από τους Ευρωπαίους ηγέτες για τους περιορισμούς που επιβάλλει στην ελευθερία της έκφρασης, για τη φυλάκιση συγγραφέων κλπ., από την άλλη πλευρά, μεγάλες δυτικές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, είναι κρυφά ευχαριστημένες μαζί του, επειδή κρατά μακριά τους μετανάστες", σημειώνει, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει αφήσει να εννοηθεί πως στόχος του είναι να διώξει όλους τους Σύρους πρόσφυγες.

Πηγή: ΑΜΠΕ 
Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.