ΔΕΔΔΗΕ-ΡΑΕ: εντοπισμό των ρευματοκλοπών με Τεχνητή νοημοσύνη για να μην χάσουν οι εταιρείες που τους δωσαμε το βιο μας μαςΔΕΔΔΗΕ-ΡΑΕ: εντοπισμό των ρευματοκλοπών με Τεχνητή νοημοσύνη για να μην χάσουν οι εταιρείες που τους δωσαμε το βιο μας μας

ΔΟΥΛΙΤΣΕΣ ,,,,,ΟΛΑ ΕΓΙΝΑΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕς ΡΥΘΜΙΣΤΗΚΕς ΑΡΧΕς ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΥΘΜΙΣΟΥΝ ΤΙς ΖΩΕς ΜΑΣ ...
ΝΑ ΤΙς ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΕΠΑΝΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΟΥΝ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΤΗΚΕς ΑΡΧΕς
 ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΑς ΠΛΟΥΤΟΥ... ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΧΥΣΑΜΕ ΑΙΜΑ ΝΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΙΚΑ  ,,ΡΕΕΕΕ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑΑΑΑΑ καποτε ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ Η ΧΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ,,ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΜΕ ΣΘΕΝΟς ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ,,ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΟΙ ΤΩΡΙΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΑς ΕΒΑΛΕ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ,,ΕΞΑΛΛΟΥ ΓΝΩΣΤΗ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗς ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗς ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΤΟ ΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙς ΥΠΗΡΕΣΙΕς ΤΟΥς ..........ΕΙΠΑΜΕ ΓΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΤΡΑΦΕΙς ΕΛΛΗΝΕς ΜΕ ΑΛΛΗ ΑΝΤΙΛΥΨΗ ΤΗς ΕΘΝΙΚΗς ΕΥΘΥΝΗς ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗς ΕΘΝΙΚΗς ΑΡΠΑΧΤΗς
 Ας ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΣΚΕΡΤΖΟΣ ΠΡΟΧΤΕΣ ,,
,ΣΙΓΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙς
 ΕΤΣΙ ΕΙΠΑΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΗς ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗς ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΚΚΑΤΟΜΥΡΙΩΝ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΔΙς ΣΚΟΤΩΜΕΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΦΕΡΑΝ ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΤΕΣ ΣΚΕΡΝΤΖΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΡΟς ΤΑ ΠΙΣΩ ,,ΜΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ,,,ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ ΑΓΟΡΩΝ  ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΛΑΩΝ,,,

ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕΓΙΝΕΙ  Ο ΠΡΩΤΟς ΚΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟς ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΑΝΑΠΤΥΣΟΝΤΑΝ ΜΕ ΦΟΒΕΡΟΥς ΡΥΘΜΟΥς ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΑΙΣΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟΥς ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΠΑΕΙ ΠΙΣΩ ΚΑΙ 50ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΧΑΣΑΜΕ ΠΛΕΟΝ ΛΟΓΟ ΑΓΡΙΟΤΗΤΑς ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΜΑΣ

 ,,,,ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΤΕς ΤΩΝ ΡΑΕ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΔΗΘΕΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ,,,ΓΙΑ ΤΟΥς ΓΕΡΜΑΝΟΥς 

Με ένα… chat GPT για τις ρευματοκλοπές, δηλαδή με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης επιχειρεί ο ΔΕΔΔΗΕ να περιορίσει το πρόβλημα της κλοπής ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο, το κόστος της οποίας επιβαρύνει τους λοιπούς καταναλωτές, οι οποίοι πληρώνουν την αξία της κλεμμένης ενέργειας αλλά και τον ίδιο το Διαχειριστή.

Ο ΔΕΔΔΗΕ διοργάνωσε πρόσφατα διαγωνισμό καινοτομίας με στόχο την ανάπτυξη αλγοριθμικών μοντέλων μηχανικής μάθησης για τον εντοπισμό των ρευματοκλοπών, ο οποίος συγκέντρωσε εντυπωσιακή συμμετοχή από 267 ομάδες, (εταιρείες και φυσικά πρόσωπα). Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν οι νικητές: είναι οι ομάδες AETHON Engineering, Silentech και Dataminds που μοιράστηκαν έπαθλα συνολικής αξίας 30.000 ευρώ.

Οι διαγωνιζόμενοι επιχείρησαν να ανακαλύψουν τις παροχές στις οποίες γίνεται (ή έχει μεγάλες πιθανότητες να γίνεται) ρευματοκλοπή, εμβαθύνοντας σε μεγάλο όγκο δεδομένων που παρέσχε ο Διαχειριστής στους διαγωνιζόμενους για οικιακές και επαγγελματικές χρήσεις, αναφορικά με:

1. Στοιχεία Παροχής,, όπως η ηλεκτρική τους ισχύς, η γεωγραφική θέση τους και η χρήση τους.

2. Στοιχεία του προμηθευτή

3. Αιτήματα που υποβλήθηκαν στον ΔΕΔΔΗΕ για αλλαγή προμηθευτή, διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω χρέους κ.λπ και οι ημερομηνίες υποβολής των αιτημάτων.

4. Ύψος Κατανάλωσης και ημερομηνίες λήψης ενδείξεων.

5. Στοιχεία για εντοπισμό ρευματοκλοπής και ημερομηνία που έγινε η διαπίστωση

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Έρευνας & Καινοτομίας του ΔΕΔΔΗΕ, Γιώργος Λούκος, ζητούμενο ήταν η ανάπτυξη ενός αλγοριθμικού μοντέλου το οποίο θα εντοπίζει τις παροχές στις οποίες υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνεται ρευματοκλοπή.

Τα μοντέλα που αναπτύχθηκαν από τους νικητές του διαγωνισμού είχαν ποσοστά επιτυχίας άνω του 70 %, δηλαδή οι καταναλωτές που υπεδείχθησαν ως πιθανοί ρευματοκλέπτες είχαν πράγματι, σε αυτό το ποσοστό, “συλληφθεί” από τις υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ για ρευματοκλοπή. Στοιχείο αξιολόγησης για την επιλογή των καλύτερων προτάσεων ήταν επίσης ο εντοπισμός και των παροχών στις οποίες δεν γίνεται ρευματοκλοπή.

Σε επόμενο στάδιο τα μοντέλα που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις θα δοκιμαστούν σε μεγαλύτερα δείγματα πληθυσμού ώστε να επιβεβαιωθεί η αξιοπιστία τους. Ο τελικός στόχος του ΔΕΔΔΗΕ είναι να εντοπίζονται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης οι παροχές στις οποίες υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνονται ρευματοκλοπές ώστε, αντίστοιχα, να γίνονται πιο στοχευμένοι και αποτελεσματικοί έλεγχοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής οι ρευματοκλοπές τα τελευταία χρόνια αντιστοιχούν στο 4,5 % της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας, ενώ ήταν 1-2 % πριν την οικονομική κρίση. Επιπλέον με την ενεργειακή κρίση έχει εκτοξευθεί και το κόστος της ενέργειας που “χάνεται. Η Αρχή έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους μείωσης των ρευματοκλοπών με στόχο να εξαλειφθούν το 2031.

Όπως επισημαίνει ο κ. Λούκος, ο διαγωνισμός HEDNO Datathon ήταν δράση του πρώτου ελληνικού sandbox που σύστησε ο ΔΕΔΔΗΕ στον τομέα της ενέργειας (δηλαδή ενός οριοθετημένου, ελεγχόμενου περιβάλλοντος στο οποίο μπορούν να γίνουν δοκιμές μιας καινοτόμου εφαρμογής) που αποτελεί, όπως τονίζει, σημαντικό εργαλείο για την προσέλκυση και επιτάχυνση της καινοτομίας.

Το επόμενο πεδίο στο οποίο θα επιχειρηθεί η εξεύρεση καινοτόμων λύσεων από την πλευρά του Διαχειριστή, είναι η δημιουργία ενός ψηφιακού μοντέλου του δικτύου διανομής στο οποίο θα μπορούν π.χ. να “τρέχουν” σενάρια προσφοράς και ζήτησης να εντοπίζονται λύσεις σε πιθανά προβλήματα. Για παράδειγμα, πώς μπορούν να ελαχιστοποιούνται οι περικοπές παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ σε περιόδους χαμηλής ζήτησης, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ολοένα και συχνότερα τα δίκτυα όσο αυξάνεται η “πράσινη” παραγωγή.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.