Στον δρόμο το σχέδιο «Ηρακλής 3» για τις συστημικές και τις μη συστημικές τράπεζες!!!!





 
Στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας Ελλάδος αναφέρεται χαρακτηριστικά πως: εξετάζεται το ενδεχόμενο εκ νέου παράτασης του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής που έληξε τον Οκτώβριο 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς η ελληνική πλευρά, μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, θα αποστείλει σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να ενεργοποιηθεί και πάλι το πρόγραμμα «Ηρακλής» (Ηρακλής 3) και μάλιστα εκτός από τις συστημικές τράπεζες να ενταχθούν και οι μη συστημικές. Δηλαδή οι τιτλοποιήσεις «κόκκινων» χαρτοφυλακίων των Attica Bank και Παγκρήτιας.

Να σημειωθεί ότι τρία project τιτλοποιήσεων, το Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 1,5 δις ευρώ με στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια, το Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 506 εκατ ευρώ που περιλαμβάνει στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά δάνεια και το Solar, που είναι η κοινή τιτλοποίηση και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ύψους 1,5 δις ευρώ, αν και υπεβαλαν αίτημα έχουν μείνει εκτός «Ηρακλή».

Τα προγράμματα κρατικών εγγυήσεων έληξε τον περασμένο Οκτώβριο και ενώ εκκρεμούσε η απόφαση της Eurostat κατά πόσο οι εγγυήσεις θα επιβάρυναν το χρέος.

Όπως είναι γνωστό η Eurostat αποφάσισε τελικά ότι οι εγγυήσεις δεν μπορούν να εγγραφούν στο χρέος εφόσον δεν έχουν καταπέσει.

Αν και οι τρεις τιτλοποιήσεις είχαν υποβάλλει εμπροθέσμως αίτημα για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα στην Κομισιόν για την εκ νέου επανεργοποίηση του Ηρακλή.

Και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καλυφθούν τόσο και νέες τιτλοποιήσεις των συστημικών τραπεζών, ενώ σημαντικό είναι να δοθεί η ίδια δυνατότητα και στις μη συστημικές τράπεζες να τιτλοποιήσουν τα προβληματικά τους χαρτοφυλάκια.

Να σημειωθεί ότι για τον «Ηρακλή», έχουν προϋπολογιστεί εγγυήσεις ύψους 21,5 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με την ΤτΕ,

Tο συνολικό απόθεμα Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων που είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ήταν 43,8 δις ευρώ (από 47,9 δισεκ. στις 30 Ιουνίου 2022), ενώ το ύψος των εγγυήσεων που χορηγήθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο ανήλθε σε 17,4 δισεκ. ευρώ.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.