«Όχι αιολικό πάρκο στον Αράκυνθο», το μήνυμα του Ορειβατικού Συλλόγου Μεσολογγίου.
Ο Ορειβατικός Σύλλογος Μεσολογγίου, καταγγέλλει την αδειοδότηση από την ΡΑΕ,  εγκατάστασης αιολικού πάρκου βιομηχανικού τύπου στον Αράκυνθο.

Το έγκλημα άρχισε με την καταστροφή της Κλόκοβας,  συνεχίστηκε  με την  αποτυχημένη απόπειρα στην Βαράσοβα και τώρα σειρά παίρνει ο  Αράκυνθος.

Εάν το επιτρέψουμε, υπογράφουμε την υποβάθμιση ενός από τους μεγαλύτερους υδροβιότοπους της Ευρώπης, καταστρέφουμε τον στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου μας, για ήπια οικοτουριστική ανάπτυξη, καταστρέφουμε ένα από τα ωραιότερα δάση βελανιδιάς στην νότια Ελλάδα, όλα τα ορειβατικά και ποδηλατικά μονοπάτια και καταδικάζουμε την περιοχή μας σε μόνιμη απαξίωση.

Ως Ορειβατικός Σύλλογος είμαστε υπέρ των μορφών ΑΠΕ οι οποίες δεν αφήνουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η παραγόμενη όμως ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία ανεμογεννητριών, είναι απίστευτα ασήμαντη, ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη.

Μερικές από τις επιπτώσεις είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες οι εξής:

    Η χλωρίδα, η πανίδα, η βιοποικιλότητα της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.
    Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς, θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν, σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας.
    Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους. Επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές.
    Καταστρέφεται το δάσος από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων και από την ανεξέλεγκτη ρίψη των μπαζών επιτείνοντας την καταστροφή.
    Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες.
    Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 160 μέτρα. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.
    Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 400%, σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας.
    Οι ανεμογεννήτριες πρόκειται να εγκατασταθούν μεταξύ των αρχαιολογικών χώρων Καλυδώνας και Πλευρώνας αποτελώντας εν δυνάμει κίνδυνο για τον Αρχαιολογικό Τουρισμό, που σε συνεργασία με το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου αναμένεται να αυξηθεί.

Το ζωικό βασίλειο θα υποφέρει. Οι ανεμογεννήτριες μόνο στην περιοχή της Καλιφόρνιας σκοτώνουν κατά μέσο όρο 200-300 γεράκια, και 40-60 χρυσαετούς ετησίως, ενώ έχει εκτιμηθεί ότι 7.000 αποδημητικά πουλιά το χρόνο σκοτώνονται από αιολικούς στροβιλοκινητήρες στη νότια Καλιφόρνια. Ενώ στην Ευρώπη έχει ήδη αρχίσει το ξήλωμα των ανεμογεννητριών, οι μεγάλες Ευρωπαϊκές βιομηχανίες παραγωγής τους, προσπαθούν με κίνητρο τις επιδοτήσεις, να μας φορτώσουν αυτά που δεν θέλουν οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, καταστρέφοντας το περιβάλλον μας.

Αν επιτρέψουμε τις εγκαταστάσεις των ανεμογεννητριών, θα πρέπει να ξεχάσουμε, τα όρνια του Αρακύνθου, τους Ερωδιούς, τα Φλαμίνγκος, τους Κορμοράνους, τους Τσικνιάδες και τα υπόλοιπα αποδημητικά πουλιά της λιμνοθάλασσας.

Στις  ΗΠΑ, μετά από 25 χρόνια και αφού οι ανεμογεννήτριες ολοκλήρωσαν τον κύκλο της ζωής τους, οι κατά τόπους αρχές ψάχνουν να δουν τι θα κάνουν τα μεταλλικά κουφάρια που σκουριάζουν στις βουνοκορφές τους, καθώς η αποκαθήλωσή τους είναι εξαιρετικά δαπανηρή και κανείς δεν θέλει να αναλάβει αυτό το κόστος.

 Ως εκ τούτου,  καλούμε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, όλους τους θεσμικούς παράγοντες, τους συλλόγους και την κοινωνία της περιοχής μας, να δηλώσουν την αντίθεσή τους και να πάρουν  έγκαιρα, αποφάσεις καταδίκης,  κατά του σχεδιαζόμενου εγκλήματος, ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Μεσολόγγι 31/5/2021

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.