Η «Ελένη του Πόντου», η τελευταία αντάρτισσα του ΠΟΝΤΟΥ στα βουνά της Σάντας!
Το επίθετό της ειναι άγνωστο.
Πολύ λίγες αναφορές για την ιστορία της υπάρχουν στην Ελληνική βιβλιογραφία, περισσότερες στην Τουρκική.

Τον σύζυγο κ τους αδερφούς της,τους δολοφονούν στα τέλη του 1917. Δραπετεύει με πολλές άλλες οικογένειες στα βουνά της Σάντας, μαζί με τον μοναχογιό της τον δεκαπεντάχρονο Μιλτιάδη.

Αρχές του 1919 αρχίζουν οι μεγάλες σφαγές στην περιοχή με εντολή του Κεμάλ κ αυτουργό τον ληστή Τοπάλ Οσμάν. Επιστρέφοντας στο κρησφύγετο αντικρίζει το πτώμα του γιου της κ απο πάνω του τον Τούρκο δολοφόνο του, να προσπαθεί να παραμορφώσει με τη λόγχη του το πρόσωπο του ήδη πεθαμένου παιδιού της.
Αρπάζει έναν μπαλτά κ χωρίζει στα δύο τον δολοφόνο του γιου της, παίρνει τα όπλα του κ αφού θάβει τον γιο της χάνεται στα βουνά.

Κάθε απόπειρα σύλληψης ή δολοφονίας της αποτυγχάνει κ όσοι Τούρκοι στρατιώτες κάνουν την απόπειρα επιστρέφουν οι μισοί. Στο διάστημα που μεσολαβεί συντελείται η Μικρασιατική Καταστροφή,
ο Πόντος έχει ερημωθεί προ πολλού κ σε χαράδρες υπάρχουν ακόμη εκτεθημένα τα κόκαλα των δολοφονημένων.
Η Ελένη θα παραμείνει η μοναδική επιζώσα κ μαχόμενη στην περιοχή της Μπάφρας έως τα τέλη του 1924, όταν ο Κεμάλ αναγκάζεται να στείλει δύο αποσπάσματα εναντίον της.

Δύο μήνες μάχεται μόνη της στις χαράδρες της οροσειράς Νεμπιάν, όπου κ πέφτει μαχόμενη.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.