Η Ιστορία με άλλη ματιά. Η μάχη του Μαραθώνα



Η Απόφαση της Εκκλησίας του Δήμου ήταν οριστική.
Οι Αθηναίοι θα αμύνονταν μέσα στην πόλη τους, προσδοκώντας οτι σύντομα θα κατέφθανε η Σπαρτιάτικη βοήθεια.

Έτσι, το περσικό εκστρατευτικό σώμα αποβιβάστηκε στον Μαραθώνα και χωρίς να συναντήσει καμία αντίσταση, προωθήθηκε προς την Αθήνα.
Μετα από σύντομη πολιορκία, τα στίφη του μεγάλου βασιλιά υπερκέρασαν τα τείχη και εισέβαλαν μέσα στην πόλη σπέρνοντας τον όλεθρο και την καταστροφή.
Η Αθήνα δεν υπήρχε πια!!!!

Πιθανότατα έτσι θα εξελισσόταν η ιστορία ΑΝ εκείνο το πρωινό του Αυγούστου του 490π.χ οι Αθηναίοι οπλίτες δεν έσπευδαν να αντιμετωπίσουν τους εισβολείς στον Μαραθώνα.
Η επιλογή αυτή ήταν εξαιρετικά σημαντική αφού στην Ιωνική επανάσταση αλλά και στην Ερέτρια η επιλογή ήταν να αμυνθούν μέσα από τα τείχη.
Αυτό δείχνει οτι οι αμυνόμενοι θεωρούσαν τους Πέρσες πολύ ισχυρότερους από τους ίδιους, άρα είχαν αποδεχτεί την ήττα τους.
Αντίθετα οι Αθηναίοι έκαναν την επιλογή του ελεύθερου πολίτη που μόνο μια υγιείς δημοκρατία μπορεί να κάνει.
Η πεδιάδα του Μαραθώνα, εκτείνεται κατά μήκος της γραμμής της παραλίας της Δακριας, στο βορειοανατολικό τμήμα της οποίας βρίσκεται η χερσόνησος Κυνοσούρας.
Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Ιππίας ήταν αυτός που είχε υποδείξει τον Μαραθώνα ως προγεφύρωμα, διότι το μέρος ήταν κατάλληλο για δράση ιππικού.
Δεν αποκλείεται όμως η κοντινή απόσταση από την Ερέτρια να έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην εκλογή του τόπου απόβασης.
Στις κορυφές της Πεντέλης άναψε φωτιά, για να ειδοποιήσει τους Αθηναίους οτι οι εχθρικές δυνάμεις είχαν αποβιβαστεί.
Οι Αθηναίοι αφού παρατάχθηκαν, ολοκλήρωσαν τις καθιερωμένες θυσίες, οι οποίες φάνηκαν ευοίωνες σύμφωνα με τον Ηρόδοτο (τα σφαγεία εγένετο καλά). Το Σχέδιο, ήταν στο λεπτό να ανατραπεί.....και πραγματικά δεν πολέμησαν οι Αθηναίοι, αλλά το έπαιξαν έξυπνοι.....
Η μάχη από την αρχή είχε κριθεί υπέρ των Περσών λόγω της τεράστιας υπεροχής των στρατιωτών έναντι των Ελλήνων, αλλά και το σπουδαιότερο, οι τοξότες είχαν πιάσει τους γύρω λόφους.
Οι Αθηναίοι παρατάχθηκαν σε μια λεπτή γραμμή , απέναντι από την δύναμη των Περσών μιας και ήταν αριθμητικά λιγότεροι.
Έτσι μόλις άρχισαν την επίθεση οι Πέρσες, οι Αθηναίοι αντί να προελάσουν συντεταγμένα, έκαναν "" δρομαία έφοδο "" και έτσι έφτασαν τις γραμμές των Περσών πριν προλάβουν οι Πέρσες να βρουν τον στόχο τους, αλλά από την άλλη μεριά οι τοξότες άρχισαν να ρίχνουν βέλη με αποτέλεσμα να σκοτώνουν Πέρσες αφού οι Έλληνες ήταν ένας εδώ και ένας εκεί.
Μετα τραβήχτηκαν οι Έλληνες στα άκρα και οι Πέρσες έμειναν στην μέση και έτρωγαν τα βέλη.....στέκονταν αποσβολωμένοι κοιτάζοντας το μεγαλειώδες θέαμα της οπλιτικής εφόδου.
Χωρίς αμφιβολία θα σκέφτηκαν πως για να επιτίθενται έτσι ,χωρίς ιππείς , χωρίς τοξότες, κάποια τρέλα θα είχε καταλάβει τους Αθηναίους.
Μετα από την πανωλεθρία και ωσότου ανασυγκροτηθούν οι Πέρσες ,οι Αθηναίοι έτρεξαν προς τους λόφους με αποτέλεσμα οι τοξότες να τα χάσουν μη μπορώντας να βρουν το βεληνεκές τους και έτσι να δεχθούν καίριο πλήγμα.
Τους Έλληνες ακολούθησαν και άλλοι Πέρσες και έγινε τότε το ανεπανάληπτο....Πέρσες να σκοτώνουν Πέρσες γιατί οι ΄Ελληνες έσκυψαν και έβαλαν τις ασπίδες πάνω από τα κεφάλια τους και έτσι τα δόρατα έπεφταν στους εχθρούς.....
Το σχέδιο που ακολούθησαν οι Έλληνες λέγεται οτι ήταν του Μιλτιάδη, αλλά δεν ήταν.
Το σχέδιο ήταν του στρατηγού, υιού της Αθηνάς Εριχθονίου. Επίσης έκαναν και κάτι άλλο οι Έλληνες...., εκεί στον Σχοινιά είναι όλο άμμο και ρηχά νερά, είχανε σκάψει λάκκους και βάλανε από πάνω προβιές με σχίνα, έτσι όταν οι Πέρσες έτρωγαν τα βέλη πηγαίναν να προφυλαχθούν στα σχίνα και εκεί έπεφταν μέσα στους λάκκους....για αυτό και βρέθηκαν πολλοί άτακτοι τάφοι.

Ο Κυναίγειρος πέρασε στην ιστορία ως ο κορυφαίος ήρωας Αθηναίος οπλίτης στη μάχη του Μαραθώνα. Στην ίδια μάχη πολέμησε γενναία και ο αδελφός του, Αισχύλος. Σύμφωνα με αρχαία πηγή, τραυματίστηκε σοβαρά αλλά συνέχισε να πολεμά τους Πέρσες και τελικά οι συμπολεμιστές του τον απομάκρυναν με φορείο από το πεδίο της μάχης. Άλλο ένα από αυτά τα ξακουστά αξιοπερίεργα που έλαβαν χώρα στην περίφημη μάχη του Μαραθώνα ή που μας είπαν πως συνέβησαν οι αρχαίοι συγγραφείς, ήταν η εμφάνιση ενός παράξενου πολεμιστή που τον ονόμασαν Εχετλαίο ή Έχετλο και έμοιαζε εκτός τόπου και χρόνου: δεν ήταν τοπικός ή εθνικός ήρωας ούτε και κανείς τον γνώριζε πριν τη μάχη. Τον αποκάλεσαν εξάλλου έτσι από την εχέτλη που κρατούσε, τη λαβή του αρότρου δηλαδή, ένα αρκούντως παράξενο όπλο να φέρεις στον πόλεμο. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ωστόσο, όπως μας την καταμαρτυρεί ο Παυσανίας, ήταν πως επρόκειτο για κάποια υπερφυσική μορφή («επιφάνεια») που εμφανίστηκε μυστηριωδώς στη μάχη, βοήθησε αποφασιστικά τους Έλληνες να απαλλαγούν από την περσική απειλή και στο τέλος αποχώρησε με τον ίδιο μαγικό τρόπο, συγκεντρώνοντας την παντοτινή ευγνωμοσύνη των Αθηναίων.
Η Ελληνική νίκη στον Μαραθώνα ήταν ένα γεγονός με τεράστια πολιτική και στρατιωτική σημασία.
Έκτος από την κατάρριψη του μύθου του περσικού αήττητου, εκτός από τη δημιουργία μαχητικού πνεύματος στους Έλληνες ώστε να αποκρούσουν την εισβολή του Ξέρξη, οδήγησε άνδρες όπως ο Ξενοφών και ο Αγησίλαος να μεταφέρουν με μια χούφτα οπλίτες, τον πόλεμο στην Ασία και να καταδείξουν στον Αλέξανδρο τις περσικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Επίσης διέσωσε τον πολιτισμό και έσωσε την Ευρώπη από το βάρβαρο ασιατισμό της εποχής εκείνης.
Η μάχη του Μαραθώνα μας δίνει διδάγματα που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας και ένα από αυτά είναι.......

Οτι οι μάχες κερδίζονται με το μυαλό και όχι με τα όπλα!!!!!

ΑΝΝΙΩ

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας Ellas-Planet στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.