23 Ιουνίου «Ανάβαμε φωτιές στις γειτονιές …»


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ BLOG  dafninews.wordpress.com
 
 23 Ιουνίου σήμερα, παραμονή του Αη Γιάννη του Κλήδονα, πολλοί από μας θα θυμούνται τις φωτιές που ανάβαμε στις γειτονιές της Δάφνης κάθε χρόνο τέτοια μέρα, πάνω από τις οποίες πηδάγαμε μικροί και μεγάλοι.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι το βράδυ αυτής της ημέρας, στην Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου στη Δάφνη, η οποία έσβηζε καθ΄ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού από τις παιδικές φωνές, μαζευόμασταν μικροί και μεγάλοι και ανάβαμε μια μεγάλη φωτιά για όλους και όλες εμάς τους τότε πιτσιρικάδες και πιτσιρίκες που θεωρούσαμε αυτονόητη την τήρηση του εθίμου του Κλήδονα.
Στην συνέχεια ακολουθούσε το κάψιμο των Μαγιάτικων στεφανιών και μικροί και μεγάλοι πηδάγαμε πάνω από την φωτιά, πιστεύοντας ότι πηδώντας 3 φορές θα μας έφερνε υγεία και ευτυχία.
Τα παιδιά όμως πηδούσαμε συνέχεια μέχρι να σβήσει η φωτιά.
Στις σημερινές τσιμεντουπόλεις που η γειτονιά τείνει να εξαφανιστεί και στις πλατείες δεν αντικρίζεις παιδιά αλλά τραπεζοκαθίσματα, χάνονται και οι ωραίες αυτές στιγμές.
Ευτυχώς που υπάρχουν ορισμένοι Πολιτιστικοί Σύλλογοι καθώς και τραγούδια όπως το «Ανάβουνε φωτιές στις γειτονιές του Αη Γιάννη αχ πόσα τέτοια ξέρεις και μου λές που ΄χουν πεθάνει» του Μάνου Ελευθερίου, που αναβιώνουν τέτοιου είδους έθιμα και μας ξυπνούν τις παιδικές μας αναμνήσεις.


Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.