Πριν από 27 χρόνια ακριβώς, "έφυγε" ο Ανδρέας Παπανδρέου - H εικόνα από την κηδεία που κανένας δεν είδε πριν...


Στις 23 Ιουνίου του...
1996, ξαφνικά τα ΜΜΕ της χώρας σταμάτησαν το πρόγραμμα που μετέδιδαν, για να μεταφέρουν στον ελληνικό λαό την είδηση ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου πέθανε, μετά από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη.

Τρεις μέρες αργότερα, έγινε η κηδεία, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, με τιμές αρχηγού κράτους. Η χώρα θρηνεί. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παραβρίσκονται στην κηδεία του, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στο πανελλήνιο. Πολιτικοί ηγέτες και προσωπικότητες απ' όλον τον κόσμο τον τιμούν.

Πέρασαν κιόλας 27 χρόνια από τον θάνατο του πολιτικού που χάραξε τη δική του ιστορία και σημάδεψε τη χώρα.

Πρωθυπουργός από το 1981 έως το 1989 κι από το 1993 μέχρι το 1996, ο Ανδρέας Παπανδρέου διατάραξε την πολιτική και κοινωνική σκηνή της Ελλάδος. Το ΠΑΣΟΚ, με την ίδρυσή του, αποτέλεσε σημείο αναφοράς. Ακόμα και όσοι δεν τον υποστήριζαν, παραδέχονταν την αξία του Ανδρέα.

Γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1919 στη Χίο. Γιος του Γενικού Διοικητή Αιγαίου, Γεωργίου Παπανδρέου, μετέπειτα πρωθυπουργού, και της Σοφίας Μινέικο, κόρης του Ζίγκμουντ Μινέικο, Πολωνού αριστοκράτη και στρατιωτικού μηχανικού.

Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και το 1937 μπήκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ και το 1943, σε ηλικία μόλις 24 ετών, έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στα Οικονομικά και τη Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Στο πανεπιστήμιο αυτό έγινε αναπληρωτής καθηγητής και η ακαδημαϊκή καριέρα που ακολούθησε σε ΗΠΑ και Ευρώπη ήταν τεράστια.

Έκανε, συνολικά, 3 γάμους: ο πρώτος ήταν με την Ελληνοαμερικανίδα ψυχίατρο Χριστίνα Ρασιά, ο δεύτερος με την Μαργαρίτα Τσαντ, με την οποία απέκτησε 4 παιδιά, και ο τρίτος με τη Δήμητρα Λιάνη. Το 1969, απέκτησε εκτός γάμου την κόρη του, Αιμιλία Νίμπλουμ.

Πολλά τα στιγμιότυπα από εκείνες τις τραγικές στιγμές αυτή όμως που σημαδεύει εκείνη την ημέρα είναι ο πόνος της Δήμητρας Λιάνη που έβγαινε με κραυγές προς τα έξω...



Επιμέλεια αντωνία
πηγη:/tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.