Ένα βυζαντινό αριστούργημα: H «Παναγία των Παρισίων» της Συρίας

Πολύ πριν από την Παναγία των Παρισίων, στη Συρία υπήρχε μια εκκλησία του 5ου αιώνα, η αρχιτεκτονική της οποίας  ήταν τόσο επιβλητική που επηρέασε την κατασκευή του διάσημου καθεδρικού ναού.
Μάλιστα, η εκκλησία θεωρείται ο αρχιτεκτονικός «πρόδρομος» της Notre-Dame στο Παρίσι, που ξεκίνησε να χτίζεται αρκετούς αιώνες μετά (τον 13ο αιώνα), αλλά και άλλων γοτθικών καθεδρικών ναών στην Ευρώπη.
Η βασιλική του Qalb Lozeh («Καρδιά του Αμυγδάλου») στο ομώνυμο χωριό θεωρείται ευρέως ως το καλύτερο παράδειγμα αρχιτεκτονικής της βυζαντινής εποχής στη χώρα και τα ερείπια του καθεδρικού ναού στέκουν έως σήμερα όρθια ανάμεσα στα χαμηλά σπίτια του χωριού.

 
«Οι βασικές ομοιότητες μεταξύ της Notre-Dame και του Qalb Lozeh είναι κατά πρώτο και κύριο λόγο, ο σχεδιασμός των δίδυμων πύργων που πλαισιώνουν την περίτεχνη τοξωτή πύλη,» δήλωσε στο AFP η ειδικός στα θέματα πολιτισμού της Μέσης Ανατολής Diana Darke.

Bien avant Notre-Dame de Paris, il y avait en Syrie une petite église du Vème siècle à l’architecture préfigurant celle de la célèbre cathédrale. Entourées par les maisons basses du village de Qalb Lozeh, les ruines de l’église tiennent toujours debout malgré la guerre #AFP pic.twitter.com/YyMdZfMs1r— Agence France-Presse (@afpfr) April 19, 2019
Η εγκαταλελειμμένη εκκλησία συμπεριλαμβάνεται σε ένα σύμπλεγμα 40 λεγόμενων «Αρχαίων Χωριών της Βόρειας Συρίας», τα οποία η UNESCO έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς από το 2011.
Δύο χρόνια αργότερα, καθώς ο πόλεμος κατέστρεψε τη Συρία και την πολιτιστική της κληρονομιά, τα χωριά μπήκαν στον κατάλογο των περιοχών της UNESCO που απειλούνται με εξαφάνιση.Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.