Η προδοτική Συμφωνία της Ζυρίχης και ο Μαξ Μέρτεν

Σχετική εικόνα
Μεντερές-Καραμανλής στην Ζυρίχη
Η  Συμφωνία της Ζυρίχης
 και ο Μαξ Μέρτεν                           

1959. Η προδοτική Συμφωνία της Ζυρίχης. 

Ο  Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Τούρκος ομόλογός του, Αντνάν Μεντερές,  συμφώνησαν  για τη Κύπρο και μονογράφησαν τη Συμφωνία που υπογράφηκε στο Λονδίνο  στις 19 Φεβρουαρίου 1959  από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.  

Την ίδια ημέρα που μονογραφήθηκε η συμφωνία της Ζυρίχης ξεκίνησε στην Αθήνα η δίκη του Ναζί και εγκληματία πολέμου και φίλου του Καραμανλή και της Δοξούλας  Μαξ Μέρτεν, που υπηρέτησε στη Θεσσαλονίκη τη διετία 1942-1944, ως σύμβουλος της στρατιωτικής διοίκησης.

 Ήταν ο άνθρωπος που είχε την ευθύνη για την διαρπαγή των περιουσιών των Εβραίων που στάλθηκαν  σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η συνολική αξία της περιουσίας που διαχειρίστηκε ο Μέρτεν με τους εβράιους και έλληνες φίλους του  ξεπερνούσε τα 125.000.000 χρυσά φράγκα.

 Το Ειδικό Στρατοδικείο Εγκληματιών Πολέμου της Αθήνας καταδικάζει τον Μέρτεν σε 25ετή κάθειρξη, επειτα όμως από πιέσεις της Γερμανίας, η κυβέρνηση Καραμανλή, αφού τροποποίησε τον ισχύοντα νόμο (Ν.Δ. 3933/1959) για τους Γερμανούς υπηκόους που φέρονταν ως εγκληματίες πολέμου, αποφυλάκισε τον Μέρτεν και τον απέλασε στη Γερμανία, με την προϋπόθεση να εκτίσει εκεί την ποινή του. 

Τα γερμανικά δικαστήρια τελικά απάλλαξαν τελείως τον Μέρτεν «ελλείψει στοιχείων».
 
 deltio11.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.