Επαναφορά της συζήτησης για την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση στην Γαλλία από την κυβέρνηση Μπαϊρού
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε στο κοινοβούλιο την Τρίτη ότι θα ξεκινήσει εκ νέου συνομιλίες με τα συνδικάτα και τις εργοδοτικές ενώσεις για τη μεταρρύθμιση του γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος, σε μια προσπάθεια να "κερδίσει" τους βουλευτές της Αριστεράς που χρειάζεται για να περάσει τον προϋπολογισμό του 2025.
Πρόσθεσε ότι θα ζητήσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο της Γαλλίας (Cour des comptes) να διενεργήσει σχετικό έλεγχο και δήλωσε ότι πρέπει να γίνει επανεξέταση του συνταξιοδοτικού συστήματος υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει δημοσιονομικά ισορροπημένο.
Σημείωσε ότι το κατώτατο όριο ηλικίας των 64 ετών, το πιο αμφισβητούμενο μέρος της μεταρρύθμισης του 2023, δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού.
"Ο νόμος του 2023 προέβλεπε ότι η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξανόταν στα 63 έτη μέχρι το τέλος του 2026. Υπάρχει λοιπόν ένα παράθυρο ευκαιρίας. Θα ήθελα να θέσω μια συντομότερη προθεσμία, αυτή του επόμενου νόμου για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης. Μπορούμε να αναζητήσουμε έναν νέο δρόμο για τη μεταρρύθμιση [...] αρκεί να πληροί τις καθορισμένες προϋποθέσεις. Δεν μπορούμε να υπονομεύσουμε την οικονομική ισορροπία που επιδιώκουμε και στην οποία συμφωνούν σχεδόν όλοι. Αυτό θα ήταν ασυγχώρητο λαθος" τόνισε.
Η κυβέρνηση Μπαϊρού, που σχηματίστηκε τον περασμένο μήνα μετά την πτώση του Μισέλ Μπαρνιέ, προσπαθεί να εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις από ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης -ιδίως από τους Σοσιαλιστές- ότι δεν θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό του 2025 ή δεν θα προσπαθήσουν να εκτροχιάσουν την εύθραυστη κυβέρνησή του.
Οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι καταψήφισαν τις προηγούμενες προτάσεις προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο σε συνεργασία με ακροδεξιούς βουλευτές, επισπεύδοντας την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ, έχουν θέσει ως προϋπόθεση για την υποστήριξή τους ορισμένες παραχωρήσεις όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που έφερε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν το 2023.
Όπως μεταδίδει η γαλλική Le Figaro, ενώ οι κοινωνικοί εταίροι ζητούν συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που να είναι "κοινωνικά δικαιότερη και ταυτόχρονα ισορροπημένη", οι ιδέες τους "αξίζει να διερευνηθούν", σημείωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.
"Καθένας από τους κοινωνικούς εταίρους θα έχει το δικαίωμα να θέσει τα θέματα που τον αφορούν στην ημερήσια διάταξη αυτών των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων", εξήγησε ο Μπαϊρού.
"Ως εκ τούτου, θα συσταθεί μια μόνιμη αντιπροσωπεία. Θα τη συγκαλέσω την Παρασκευή", ανακοίνωσε. "Θα προτείνω στους εκπροσώπους κάθε οργανισμού να εργαστούν γύρω από το ίδιο τραπέζι (...) για τρεις μήνες από την ημερομηνία της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Εάν, κατά τη διάρκεια αυτού του "κονκλάβιου", η αντιπροσωπεία καταλήξει σε μια συμφωνία που θα είναι πιο ισορροπημένη και πιο δίκαιη, θα την υιοθετήσουμε. Το θέμα θα παραπεμφθεί στην Εθνοσυνέλευση στο επόμενο νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης ή, αν χρειαστεί, με νόμο".
"Ελπίζω ότι θα επιτευχθεί αυτή η συμφωνία. Αλλά αν οι εταίροι δεν καταλήξουν σε συμφωνία, η τρέχουσα μεταρρύθμιση θα συνεχίσει να ισχύει", δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Αναθεωρούνται προς τα κάτω οι προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2025 - Στόχος για έλλειμμα 3% το 2029
Ενώ η κυβέρνηση Μπαρνιέ υπολόγιζε σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1% το 2025 κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού της, ο πρωθυπουργός ευθυγραμμίστηκε με τη λιγότερο αισιόδοξη πρόβλεψη της Τράπεζας της Γαλλίας για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9%.
"Θα προταθεί να τεθεί ο στόχος του δημόσιου ελλείμματος για το 2025 στο 5,4% του ΑΕΠ. Θα προταθούν σημαντικές εξοικονομήσεις", ανέφερε, ελπίζοντας να ηγηθεί "ενός ισχυρού κινήματος για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας δράσης”.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του εμμένει στον στόχο για δημόσιο έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2029.
"Αυτή η κατεύθυνση προς την επιστροφή στην ισορροπία, η οποία θα είναι πολυετής και θα σέβεται τις ευρωπαϊκές μας δεσμεύσεις, θα απαιτήσει αναγκαστικά προσπάθειες από το ίδιο το κράτος. Ο στόχος είναι το δημόσιο έλλειμμα να βρίσκεται στο 3% μέχρι το 2029", εξήγησε ο Μπαϊρού αναφερόμενος στον κρατικό προϋπολογισμό.
"Η γραφειοκρατία μας είναι πολύ βαριά"
"Η γραφειοκρατία μας είναι πολύ βαριά. Απίστευτα επιζήμια για την ανάπτυξη της χώρας", σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. "Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι, μεταξύ των γειτόνων μας, το βάρος αυτό ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 0,5% του ετήσιου ΑΕΠ, από 0,8% στην Ιταλία έως 0,3% στην Ισπανία και 0,17% στη Γερμανία. Στη Γαλλία, το ποσοστό είναι κοντά στο 4%".
Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια