Μεγάλη ανατροπή από Σαουδική Αραβία – Εκτός δολαρίου η αγορά πετρελαίου, πετρογιουάν με στήριξη από χρυσό και blockchain
Η εμπιστοσύνη στο δολάριo ως αποθεματικό νόμισμα χάνει σταδιακά την ισχύ της και οι χώρες BRICS εξετάζουν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ψηφιακού νομίσματος που θα υποστηρίζεται στον χρυσό χρησιμοποιώντας τεχνολογίες blockchain, σύμφωνα με το δημοσίευμα του American Thinker.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περιορίσει την πρόσβαση της Ρωσίας στο σύστημα SWIFT, γεγονός που της έχει στερήσει την ευκαιρία να διεξάγει συναλλαγές σε δολάρια και ευρώ.
Αλλά μετά από αυτό, πολλές χώρες άρχισαν να συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες σε τοπικά νομίσματα και αυτή η τάση συνεχίζει να κερδίζει δυναμική.
Ο αναλυτής της αγοράς εμπορευμάτων της Natixis Berhard Dahdach σημειώνει ότι η Ρωσία και η Κίνα επιδιώκουν ενεργώς να αποδυναμώσουν τον ρόλο του δολαρίου, ώστε να πάψει να είναι το κυρίαρχο νόμισμα αρχής γενομένης από την αγορά πετρελαίου.
Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να συσσωρεύουν χρυσό για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο και τους κινδύνους που συνδέονται με αυτό λαμβανομένης υπόψη της κακής κατάστασης της οικονομίας των ΗΠΑ (τεράστιο δημόσιο χρέος, πληθωρισμός, δημοσιονομικά ελλείμματα).
Η δημιουργία ενός νέου νομίσματος ή συστήματος πληρωμών που βασίζεται στον χρυσό ή το blockchain από τις BRICS θα μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα και αξιοπιστία σε σύγκριση με τα υπάρχοντα χρηματοπιστωτικά συστήματα.
Οι αναλυτές έχουν επανειλημμένα συνδέσει την αποδυνάμωση του δολαρίου με το αυξανόμενο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ το οποίο έχει ξεπεράσει τα 25 τρισ. δολ., με το διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα και τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Ταυτόχρονα, ο χρυσός θεωρείται παραδοσιακά ασφαλές περιουσιακό στοιχείο.
Νωρίτερα, ο υπουργός Βιομηχανίας και Ορυκτών Πόρων της Σαουδικής Αραβίας, Bandar al-Khureif, δήλωσε σε συνέντευξή του στη South China Morning Post ότι οι αρχές του βασιλείου εξετάζουν την εισαγωγή νέων οικονομικών εργαλείων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πετρογιουάν για αμοιβαίους διακανονισμούς.
«Η πολιτική μας είναι να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ του ριάλ Σαουδικής Αραβίας και του δολαρίου», δήλωσε ο υπουργός.
«Αυτό μας δίνει μια μεγάλη ευκαιρία να σχεδιάσουμε την ανάπτυξή μας και να ανταγωνιστούμε.
Ωστόσο, το πιο σημαντικό, δίνει στους επενδυτές που πρόκειται να επενδύσουν στη χώρα μας την ευκαιρία να αντισταθμίσουν τους συναλλαγματικούς κινδύνους τους», εξήγησε.
Η διεθνοποίηση του γιουάν
Η ευρύτερη υιοθέτηση του πετρογιουάν – η χρήση του κινεζικού νομίσματος σε διασυνοριακούς διακανονισμούς αργού πετρελαίου – θεωρείται ευρέως ως το επόμενο βήμα στη διεθνοποίηση του γιουάν και ως πρόκληση για το πανταχού παρόν δολάριο ΗΠΑ στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων.
Το Ριάντ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών αργού πετρελαίου της Κίνας.
Ενώ ο Σαουδάραβας υπουργός περιέγραψε το θετικό κλίμα στη χώρα του για τη χρήση του πετρογιουάν στις συναλλαγές, δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για το πότε θα συμβεί αυτό. Εξήγησε ότι από εμπορική άποψη, μεταξύ ενός προμηθευτή και ενός πελάτη, μια τέτοια συμφωνία μπορεί να συμβεί με την ελευθερία που έχουν και ότι δεν είναι κάτι που θα έβλεπε το Ριάντ από πολιτική άποψη.
Διαφοροποίηση της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας
Ταυτόχρονα, οι Σαουδάραβες επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν την οικονομία τους και να γίνουν κατασκευαστικός κόμβος στη Μέση Ανατολή στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Vision 2030 και οι κινεζικές εταιρείες επιθυμούν να εξερευνήσουν εναλλακτικές αγορές καθώς βρίσκεται εν εξελίξει ένας δασμολογικός πόλεμος με τις ΗΠΑ.
Αυτές οι συμπληρωματικές εξελίξεις οδήγησαν σε στενότερες σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.
Ο al-Khureif καλωσόρισε τις κινεζικές εταιρείες σε ηλεκτρικά οχήματα και κάλεσε κάθε πάροχο λύσεων να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία Factories of the Future της Σαουδικής Αραβίας.
Στον τομέα των αερομεταφορών, η ρυθμιστική αρχή της Σαουδικής Αεροπορίας, η Γενική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC) τον Μάιο για να διερευνήσει τον εντοπισμό της αεροπορικής βιομηχανίας της και να αναπτύξει την τοπική αλυσίδα εφοδιασμού. Αυτό είναι κρίσιμο δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία θα είναι αγοραστής αεροσκαφών για τα επόμενα 25 χρόνια, και με την ταχεία ανάπτυξη, θα εξετάσει πολλούς προμηθευτές.
Η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε την πρωτοβουλία Vision 2030 το 2016 για να απελευθερώσει την οικονομία της χώρας από την εξάρτηση από το πετρέλαιο μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Αυτές οι προσπάθειες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη των λεγόμενων «ήπιων» τομέων, όπως ο τουρισμός και οι βιομηχανίες υπηρεσιών.
Όλα αυτά στηρίζονται σε οικονομικές αρχές που οδηγούν στη δημιουργία βιομηχανιών που δεν υπήρχαν στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων έργων που σχετίζονται με τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό.
Η Κίνα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο σε όλα αυτά.
Μάλιστα, καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύουν να μειώσουν την οικονομική τους έκθεση στην Κίνα, υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας, Faisal Alibrahim, δήλωσε νωρίτερα αυτό το έτος ότι η χώρα του επιδιώκει να οικοδομήσει ισχυρότερους δεσμούς με την ασιατική δύναμη .
Έχουμε ισχυρή εμπορική σχέση με την Κίνα.
Και πιστεύουμε ότι είναι πολύ σοφό να συνεχίσουμε να ενισχύουμε αυτή τη σχέση με την Κίνα καθώς και με άλλους εταίρους μας», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στυο δίκτυο Nikkei Asia.
Παράλληλα, ο Alibrahim τόνισε ότι με την Κίνα «έχουμε μια πολύ ισχυρή σχέση που περιλαμβάνει επενδύσεις και εμπόριο και από τις δύο πλευρές.
Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για την Κίνα να επενδύσει στη Σαουδική Αραβία.
Ταυτόχρονα, δίνουμε προτεραιότητα, επενδύοντας σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας όσον αφορά τις ευκαιρίες».
Η Σαουδική Αραβία, μαζί με άλλα περιφερειακά κράτη, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν επιλεγεί ως τα νεότερα μέλη των BRICS.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι αυτή η φαινομενική στροφή προς την Κίνα, καθώς και τη Ρωσία, κινδυνεύει να αποδυναμώσει την παραδοσιακά ευνοϊκή στάση του Ριάντ έναντι των ΗΠΑ και την κυριαρχία του πετροδολαρίου που προέκυψε λόγω αυτής της σχέσης.
Το project mBridge
Αυτό γίνεται ήδη αντιληπτό, δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία εντάχθηκε στην επανάσταση του Ψηφιακού Νομίσματος της Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούνιο ως πλήρες μέλος του έργου mBridge, μιας συνεργασίας μεταξύ Ταϊλάνδης, Χονγκ Κονγκ, Κίνας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που θα δώσει στην αραβική χώρα πρόσβαση στην άμεσες, χαμηλού κόστους, διασυνοριακές συναλλαγές συναλλάγματος, τις οποίες θα χρησιμοποιήσει για να πουλήσει πετρέλαιο στην Κίνα, και επίσης να αμφισβητήσει την κυριαρχία του συστήματος SWIFT από το οποίο αποκλείστηκε η Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022.
Στην πραγματικότητα, η Σαουδική Αραβία βοήθησε να δημιουργηθεί το πετροδολάριο μεταπολεμικά και τώρα είναι η ίδια χώρα που θα αναδείξει το πετρογιουάν, κάτι που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε αργή πτώση του πρώτου.
www.bankingnews.gr
Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια