Λίβανος: Κατηγορίες προς το Ισραήλ για χρήση πυρομαχικών με λευκό φώσφορο


 


 

Η κυβέρνηση του Λιβάνου παρότρυνε την αποστολή της στον ΟΗΕ να υποβάλει διαμαρτυρία κατά του Ισραήλ, καθώς το κατηγορεί για χρήση πυρομαχικών με λευκό φώσφορο σε πλήγματά του. Σύμφωνα με τη λιβανέζικη διπλωματία, η χρήση αυτή έγινε με σκοπό να προκαλέσει πυρκαγιές στο νότιο τμήμα της χώρας.

Στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου είναι πλέον καθημερινές οι ανταλλαγές πυρών, ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και μαχητές του ισχυρού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ. Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε τα περίχωρα συνοριακών πόλεων και θέσεις μαχητών της Χεζμπολάχ. Από τον βομβαρδισμό αυτό απανθρακώθηκαν πελώριες εκτάσεις με βλάστηση και ελαιώνες.

«Ανέθεσα στην αποστολή του Λιβάνου στον ΟΗΕ να καταθέσει νέα διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να καταδικαστεί η χρήση από το Ισραήλ λευκού φωσφόρου στις επανειλημμένες επιθέσεις του εναντίον του Λιβάνου και ο εσκεμμένος εμπρησμός δασών», τόνισε ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ.

Μέχρι σήμερα, στα εδάφη του Λιβάνου, έχουν σκοτωθεί 62 άνθρωποι. Από την πρώτη μέρα των επιθέσεων, Λιβανέζοι αξιωματούχοι και ΜΚΟ, στις οποίες προστέθηκε και η Διεθνής Αμνηστία, έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ πως χρησιμοποιεί πυρομαχικά λευκού φωσφόρου.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έκαψαν ολοσχερώς τουλάχιστον 40.000 ελαιόδεντρα, πέρα από τεράστιες δασικές εκτάσεις. «Χάρη σε προκαταρκτική έρευνα που διενεργήθηκε από το υπουργείο Γεωργίας εντοπίσαμε 128 πυρκαγιές ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών του ισραηλινού εχθρού με λευκό φώσφορο», υποστήριξε ο υπουργός Γεωργίας, Αμπάς Χατζ Χασάν.

Σημειώνεται πως τα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου, εξ ορισμού εμπρηστικά όπλα, απαγορεύεται δυνάμει του διεθνούς δικαίου να χρησιμοποιούνται εναντίον αμάχων ή πολιτικών στόχων, όχι όμως εναντίον στρατιωτικών στόχων, με βάση το Τρίτο Πρωτόκολλο της Σύμβασης για την Απαγόρευση της Χρήσης Ορισμένων Συμβατικών Όπλων (CCW).

 

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.