Εντοπίστηκε στον Κορινθιακό σπάνιο δελφίνι με «ανθρώπινο» χέρι



Ο Κορινθιακός Κόλπος διαθέτει μια μικτή κοινωνία δελφινιών που είναι παγκοσμίως μοναδική, σημειώνει το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» που από το 1995 πραγματοποιεί  έρευνα για τη μελέτη τους, με συγκλονιστικές ανακαλύψεις.
Κατά τη διάρκεια πρόσφατης έρευνας το 2023 για την εκτίμηση της αφθονίας των δελφινιών έγιναν άκρως σημαντικές παρατηρήσεις με μια από αυτές να είναι πράγματι ξεχωριστή καθώς καταγράφηκε ένα μοναδικό ζωνοδέλφινο με αντίχειρες και στα δύο του πτερύγια
Όπως σημειώνει το My Dolphin Club, «η αιτία των σχηματισμένων δαχτύλων είναι ότι τα πρώτα πρωτόγονα κητώδη ήταν χερσαία θηλαστικά και μάλιστα τετράποδα. 


Η μετάβαση σε θαλάσσια θηλαστικά διήρκησε 15 εκατομμύρια χρόνια και στο διάστημα αυτό τα μπροστινά πόδια εξελίχθηκαν σε πτερύγια, ενώ τα πίσω πόδια ατρόφησαν και έγιναν ουρά. 
Έτσι πλέον τα δελφίνια δεν έχουν πόδια για να περπατούν, αλλά πλευρικά πτερύγια και ουρά που τα βοηθούν να κολυμπούν πολλά χιλιόμετρα καθημερινά και με πολύ μεγάλη ταχύτητα».



Το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» αναφέρει ότι και  τα τέσσερα περισσότερο συναντώμενα είδη δελφινιών της Μεσογείου ζουν στον Κορινθιακό Κόλπο και συγκεκριμένα το ζωνοδέλφινο, το κοινό δελφίνι, το σταχτοδέλφινο και το ρινοδέλφινο με το ζωνοδέλφινο να είναι το κυρίαρχο είδος. 

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης έρευνας το 2023 για την εκτίμηση της αφθονίας των δελφινιών, έγιναν νέες εκπληκτικές παρατηρήσεις και συγκεκριμένα:

1) Ξαναείδαμε το ίδιο σταχτοδέλφινο 26 χρόνια μετά την πρώτη του παρατήρηση το 1997, 

2) Καταγράψαμε ένα μοναδικό ζωνοδέλφινο με αντίχειρες και στα δύο του πτερύγια, 

3) Ένα θηλυκό κοινό δελφίνι είχε υιοθετήσει ή απαγάγει ένα νεογέννητο ζωνοδέλφινο και το θήλαζε.
Το «Πέλαγος», επισημαίνει ότι ο Κορινθιακός Κόλπος είναι περιοχή IMMA , δηλαδή, σημαντική περιοχή για τα θαλάσσια θηλαστικά σε παγκόσμια κλίμακα και περιοχή Natura2000. 

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία του, με αποτέλεσμα η μικτή κοινωνία των δελφινιών να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις περιβαλλοντικές αλλαγές και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.



Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.