Ιταλία: Πιο κοντά στην απευθείας εκλογή του πρωθυπουργού από τους πολίτες και τέλος στους τεχνοκράτες


Σύντομα οι Ιταλοί πολίτες ενδέχεται να μπορούν να εκλέγουν απευθείας τον/την πρωθυπουργό της αρεσκείας τους. Αυτό αποφάσισαν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού στις 30/10 – ίδια μέρα που ‘κλείδωσε’ ο οικονομικός ελιγμός του 2024.

Ένα χρόνο μετά την εκλογή της δεξιάς κυβέρνησης με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι, η Ιταλία οδεύει προς μια σημαντική συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία θα παρουσιαστεί στη Γερουσία την Παρασκευή 3/11 για να ξεκινήσει τη νομοθετική διαδικασία.

Αναλυτικά, η απευθείας εκλογή του πρωθυπουργού είναι μια αλλαγή του έως τώρα ισχύοντος status, και στροφή στην απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για την οποία γινόταν λόγος στο προεκλογικό πρόγραμμα των Ιταλικών εθνικών εκλογών του 2022. Ο πρωθυπουργός θα επιλέγεται απευθείας από τους πολίτες σε έναν μόνο γύρο και για διάρκεια πέντε ετών.

Με αυτή την κίνηση, αποδυναμώνεται η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν θα μπορεί πλέον να διορίζει τον πρωθυπουργό, όμως – όπως τονίζει η Corriere della Sera – θα διατηρεί τη δυνατότητα να του αναθέτει το αξίωμα και να διορίζει υπουργούς, πάντα κατόπιν εισήγησης του αρχηγού της κυβέρνησης.

Η μεταρρύθμιση προβλέπει επίσης και το τέλος στην απόφαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διορίζει ισόβιους γερουσιαστές όσες προσωπικότητες διακρίνονται στον “κοινωνικό, επιστημονικό, καλλιτεχνικό και λογοτεχνικό τομέα”. Σύμφωνα με τον Ιταλικό Τύπο Ισόβιοι γερουσιαστές θα αξιώνονται μόνο οι επίτιμοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας.

Τέλος, η μεταρρύθμιση περιέχει μέτρο σύμφωνα με το οποίο θα απαγορεύεται δια νόμου η ανάθεση τεχνοκρατών στην οδήγηση της Ιταλίας, όπως έγινε στο παρελθόν με τους Μάριο Μόντι, Τζουζέπε Κόντε και Μάριο Ντράγκι.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.