20 Οκτωβρίου 1921: Η συμφωνία Γάλλων-Κεμάλ


 


 

Του Δρα Δημ.Σταθακόπουλου

                          20.10.1921

              Συμφωνία Γάλλων- Κεμάλ

Συνθήκη της Αγκύρας (1921), ή Συμφωνία Φραγκλέν Μπουϊγιόν, μεταξύ Γαλλίας και της επαναστατικής Κυβέρνησης της Άγκυρας (του Κεμάλ Ατατούρκ), ακριβώς στη περίοδο που η Ελλάδα επιχειρούσε την Μικρασιατική Εκστρατεία.

Με τη συμφωνία αυτή, πρώτη η Γαλλία αναγνώρισε de Facto την Κυβέρνηση της Αγκύρας.

Τα συμβαλλόμενα μέρη θεώρησαν λήξασα την μεταξύ τους εμπόλεμη κατάσταση.

Η Γαλλία υποχρεώθηκε στην εκκένωση της Κιλικίας από γαλλικά στρατεύματα, με εξαίρεση το Σατζάκιο της Αλεξανδρέττας για το οποίο προβλέπονταν ιδιαίτερο καθεστώς οικονομικών κυρίως πλεονεκτημάτων, που πράγματι και έπραξε.

*Την Αλεξανδρέττα απέκτησε η Τουρκία το 1939 , μετά από δημοψήφισμα και τη συναίνεση των Γάλλων.

Επήλθε διακανονισμός επί των γαλλικών συμφερόντων στα σύνορα της Συρίας.

Η Γαλλία υποχρεώθηκε στην παραχώρηση εδαφικής έκτασης στη Τουρκία, σπουδαίας στρατηγικής σημασίας στα Συρο-τουρκικά σύνορα σε τρόπο ώστε ο μελλοντικός γαλλικός σιδηρόδρομος Βαγδάτης να διέρχεται από το έδαφος της Τουρκίας.

Αμφότερα τα κράτη αποκτούσαν το δικαίωμα μεταφοράς στρατευμάτων και στρατιωτικού υλικού δια του σιδηροδρόμου αυτού που παρέμεινε υπό τη διοίκηση των Γάλλων.

Παράλληλα των παραπάνω και χωρίς να γίνεται ιδιαίτερη μνεία, η Γαλλία προχώρησε στην παράδοση μεγάλης ποσότητας πολεμικού υλικού του γαλλικού στρατού κατοχής της Κιλικίας (αν και ήταν σε γνώση της ότι αυτό θα χρησιμοποιούνταν στη συνέχεια από τους Κεμαλικούς Τούρκους κατά του ελληνικού στρατού).

Militaire News

 

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.