Πρωτοβουλία πολιτών για δημοψήφισμα στην Ελβετία με στόχο την κρατικοποίηση της UBS


 

 
Οι ελβετικές αρχές εξετάζουν το αίτημα, αλλά η πορεία μέχρι τις κάλπες (αν συμβεί) θα είναι μακρά.

Μια δημοφιλής πρωτοβουλία στην Ελβετία θέλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μερική εθνικοποίηση της UBS, έγραψαν οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας στον ιστότοπό τους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η λεγόμενη «πρωτοβουλία των τραπεζών» προτείνει την τροποποίηση του ελβετικού συντάγματος με στόχο ώστε «οι μεγάλες τράπεζες συστημικής σημασίας να διοικούνται ως μετοχικές εταιρείες, με το κράτος ως πλειοψηφικό μέτοχο όσον αφορά το μετοχικό κεφάλαιο», σύμφωνα με την ιστοσελίδα.

Το κείμενο της πρωτοβουλίας βρίσκεται υπό εξέταση από τις ομοσπονδιακές αρχές. Αν το δώσουν «πράσινο ως», οι εμπνευστές του έχουν 18 μήνες για να συγκεντρώσουν 100.000 υπογραφές για τον σκοπό τους. Το Κοινοβούλιο και οι υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου θα πρέπει στη συνέχεια να σταθμίσουν το θέμα, προτού τεθεί το θέμα σε εθνική ψηφοφορία, μια διαδικασία που πιθανότατα θα διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Οι λαϊκές πρωτοβουλίες αποτελούν βασικό μέρος του συστήματος άμεσης δημοκρατίας της Ελβετίας. Ακόμα κι αν δεν τα καταφέρουν, συχνά επηρεάζουν τη δημόσια συζήτηση.

Μετά την εξαγορά της πρώην ανταγωνιστικής της Credit Suisse με μεσολάβηση της κυβέρνησης, τα περιουσιακά στοιχεία της UBS είναι τώρα περίπου διπλάσια από το μέγεθος της ελβετικής οικονομίας. Αυτό έχει εγείρει ανησυχίες ότι η τράπεζα θα ήταν πολύ μεγάλη για να διασωθεί.

Η UBS «είναι ένας σύνθετος κίνδυνος για την οικονομία μας», δήλωσε στην εβδομαδιαία εφημερίδα Sonntagszeitung ο Bernhard Schmidt, ο 58χρονος διευθυντής σχολείου από κοντά στη Ζυρίχη που ηγείται της πρωτοβουλίας. «Στην επόμενη κρίση, ολόκληρη η χώρα θα μπορούσε να καταρρεύσει».

Μέχρι στιγμής, η επιτροπή της πρωτοβουλίας αποτελείται αποκλειστικά από τους φίλους και την οικογένεια του Schmidt, ανέφερε η εφημερίδα, αλλά ελπίζει ότι οι υποστηρικτές και οι δωρητές θα συμμετάσχουν στον σκοπό του.

Εκπρόσωπος της UBS αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.