Ο κινέζικος κολοσσός κατασκευών Evergrande κατέθεσε α'ιτηση πτώχευσης στην Νέα Υόρκη....Ντόμινο επιπτώσεων!!


 


 

Ο όμιλος Evergrande, ο κινεζικός κολοσσός των ακινήτων, του οποίου η χρεοκοπία πριν από δύο χρόνια επιτάχυνε μια ευρύτερη κρίση χρέους στον κατασκευαστικό κλάδο στη χώρα, κατέθεσε πτώχευση στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη.

Η κίνηση αυτή την προστατεύει από τους πιστωτές στις ΗΠΑ, ενώ εργάζεται σε μια συμφωνία αναδιάρθρωσης αλλού. Το λεγόμενο αίτημα για υπαγωγή στο Κεφάλαιο 15 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα, αφορά σε διαδικασίες αναδιάρθρωσης που διεξάγονται στο Χονγκ Κονγκ και στα νησιά Κέιμαν.

Όπως διευκρινίζει το Bloomberg, οι διεθνείς συμφωνίες αναδιάρθρωσης χρέους απαιτούν μερικές φορές την υπαγωγή στο Κεφάλαιο 15 κατά την ολοκλήρωση μιας συναλλαγής. Πέρυσι, η εταιρεία ανάπτυξης Modern Land China Co. με έδρα το Πεκίνο υπέβαλε επίσης αίτηση πτώχευσης, αφού απέτυχε να αποπληρώσει ένα ομόλογο 250 εκατομμυρίων δολαρίων και δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε μια συμφωνία αναδιάρθρωσης του υπεράκτιου χρέους της.
Ντόμινο επιπτώσεων

Η μοίρα της Evergrande έχει ευρείες επιπτώσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας αξίας 60 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω αναταράξεις σε τράπεζες, καταπιστεύματα και εκατομμύρια ιδιοκτήτες κατοικιών, σε μια από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις της χώρας. Το τεράστιο μέγεθος των υποχρεώσεων της άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σημαίνει ότι η διαδικασία είναι βέβαιο ότι θα είναι μακρά.

Το αίσθημα προς τις κινεζικές αγορές έχει κλονιστεί αυτόν τον μήνα, αφού ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ακινήτων της χώρας, η Country Garden Holdings Co.βρίσκεται προ των θυρών της χρεοκοπίας. Η κατάσταση επιδεινώθηκε τις τελευταίες ημέρες, όταν ο χρηματοπιστωτικός όμιλος Zhongzhi Enterprise Group Co. σήμανε συναγερμό αφού συνδεδεμένες εταιρείες έχασαν τις πληρωμές για ορισμένα επενδυτικά προϊόντα.

Βαθαίνει η κρίση

Η κρίση χρέους ακινήτων της Κίνας βαθαίνει ταχύτατα, καθώς διανύει τον τέταρτο χρόνο της
. Οι κατασκευαστές που ήταν συνηθισμένοι στην ανάληψη χρέους για να τροφοδοτούν την  φρανήρη ανάπτυξή τους γνώρισαν την «πρώτη ήττα» το 2020. Τότε ήταν που οι αρχές έθεσαν «τρεις κόκκινες γραμμές» για τα κριτήρια μόχλευσης που έπρεπε να πληρούν οι κατασκευαστές εάν ήθελαν να δανειστούν περισσότερα χρήματα.

Η Evergrande εργάζεται εδώ και μήνες για να ολοκληρώσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης υπεράκτιου χρέους. Η εταιρεία τον Απρίλιο αποκάλυψε ότι δεν είχε ακόμη το επίπεδο υποστήριξης των πιστωτών που απαιτείται για την εφαρμογή του σχεδίου. Τον Ιούλιο, έλαβε την έγκριση του δικαστηρίου να διεξαγάγει ψηφοφορίες για τη συμφωνία. Η εταιρεία δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι είχε επαναπρογραμματίσει τις λεγόμενες scheme meetings για τους πιστωτές μέχρι τις 28 Αυγούστου.

Η Evergrande χρεοκόπησε για πρώτη φορά ένα ομόλογο σε δολάρια τον Δεκέμβριο του 2021 μετά από μήνες αβεβαιότητας για τα οικονομικά της.
Νέες προειδοποιήσεις

Παράλληλα, οι κρατικοί κατασκευαστές ακινήτων της Κίνας προειδοποιούν για εκτεταμένες απώλειες, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες ότι η στεγαστική κρίση επεκτείνεται από τον ιδιωτικό τομέα σε εταιρείες με κρατική υποστήριξη.

Δεκαοκτώ από τους 38 κρατικούς κατασκευαστές επιχειρήσεων που είναι εισηγμένοι στο Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική χώρα ανέφεραν  ζημίες το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, από 11 που προειδοποιούσαν για ζημίες ολόκληρου του έτους το 2022, σύμφωνα με καταμέτρηση του Bloomberg με βάση εταιρικές δηλώσεις. Πριν από δύο χρόνια, μόνο τέσσερις κρατικές εταιρείες ενέγραψαν ζημίες.

Οι προειδοποιήσεις σηματοδοτούν ότι οι κατασκευαστές δεν είναι πλέον απρόσβλητοι από τη διετή ύφεση των κατοικιών που έχει αποδυναμώσει την οικονομία και έχει προκαλέσει δεκάδες χρεοκοπίες από ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου. Μειώνει επίσης την ικανότητα των κρατικών επιχειρήσεων να υποστηρίζουν την αγορά αναλαμβάνοντας ημιτελή έργα για να διασφαλιστεί ότι θα παραδοθούν στους αγοραστές κατοικιών.

«Η επιβράδυνση των ακινήτων της Κίνας ήδη πλήττει όλους τους κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων που συνδέονται με την κυβέρνηση», σχολίασε στο Bloomberg η Zerlina Zeng, ανώτερη πιστωτική αναλύτρια στην CreditSights Singapore. «Δεν περιμένουμε να βελτιωθεί ουσιαστικά η κατάσταση στο δεύτερο εξάμηνο».
Μειώθηκαν οι τιμές των νέων κατοικιών

Στις προειδοποιήσεις τους, ορισμένοι από τους κρατικούς προγραμματιστές ανέφεραν τη μείωση των μικτών περιθωρίων κέρδους και τις βαρύτερες προβλέψεις για τη διαγραφή των αξιών των περιουσιακών στοιχείων που προκύπτουν από τα στεγαστικά δεινά. Οι τιμές των νέων κατοικιών μειώθηκαν για δεύτερο μήνα τον Ιούλιο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία αυτή την εβδομάδα, και το Bloomberg έγραψε ότι η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.

Οι εταιρείες που έχουν απώλειες περιλαμβάνουν μερικούς από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές που ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση. Η Shenzhen Overseas Chinese Town Co. προειδοποίησε για απώλεια έως και 1,7 δισεκατομμυρίων γιουάν (233 εκατομμύρια δολάρια), εν μέρει λόγω μιας στρατηγικής μάρκετινγκ για την επιτάχυνση των πωλήσεων κατοικιών. Αυτό ακολούθησε μια απώλεια το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, η οποία ήταν η πρώτη της από την εισαγωγή της το 1997.

Οι παίκτες σε οικονομικά ισχυρότερες πόλεις υποφέρουν επίσης.
Η Everbright Jiabao Co., που λειτουργεί από έναν τοπικό κρατικό διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στην περιοχή Jiading της Σαγκάης, δήλωσε ότι αναμένει την πρώτη της απώλεια εξαμήνου από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.