Έκρηξη στον Ήλιο προκάλεσε μπλακάουτ στις ραδιοεπικοινωνίες


                                

 

Ισχυρή ηλιακή έκλαμψη επηρέασε την Δευτέρα τις ραδιοεπικοινωνίες και τα σήματα του GPS πάνω από τη Βόρειο Αμερική, ένα φαινόμενο που μπορεί να γίνει συχνότερο το επόμενο διάστημα καθώς το μητρικό μας άστρο πλησιάζει σε κορύφωση της δραστηριότητάς του.

Οι εκλάμψεις είναι ισχυρές ριπές ακτινοβολίας που πηγάζουν από τις λεγόμενες ηλιακές κηλίδες, σχετικά ψυχρές και άκρως μαγνητισμένες περιοχές της ηλιακής επιφάνειας.


Όταν η έκλαμψη τύχει να εκδηλωθεί στην πλευρά του Ήλιου που κοιτά προς τη Γη, τα εισερχόμενα φωτόνια διεγείρουν άτομα της ιονόσφαιρας, ένα στρώμα της ατμόσφαιρας που παίζει κρίσιμο ρόλο στις ραδιοεπικοινωνιες.


Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, το συμβάν της Δευτέρας βαθμολογείται στην κατηγορία «Χ» των ισχυρότερων ηλιακών εκλάμψεων.


«Η έκλαμψη Χ1.5 προκάλεσε μπλακάουτ ραδιοεπικοινωνιών κατηγορίας R3 (ισχυρό) στην πλευρά της Γης που είχε ημέρα (το μεγαλύτερο τμήμα των ΗΠΑ, τον Καναδά και τον Ειρηνικό» έγραψε στο Χ (πρώην Twitter) ο ηλιακός φυσικός Κιθ Στρονγκ του University College του Λονδίνο.

Το θετικό ήταν ότι η έκλαμψη δεν συνοδεύτηκε από στεμματική έκρηξη (CME), ένα ξέσπασμα που εκτοξεύει στο Διάστημα γιγάντιες ποσότητες ιονισμένου αερίου, γνωστού ως πλάσμα.

Σε περίπτωση που πετύχουν τη Γη, τα σωματίδια αυτά μπορούν όχι μόνο να επηρεάσουν τις τηλεπικοινωνίες αλλά και να προκαλέσουν βλάβες σε δορυφόρους και να απειλήσουν τους αστροναύτες σε τροχιά.

Μπορούν επίσης να προκαλέσουν βλάβες σε δίκτυα ηλεκτροδότησης καθώς δημιουργούν επαγωγικά ηλεκτρικά ρεύματα.

Η συχνότητα των ηλιακών εκλάμψων και στεμματικών εκρήξεων αναμένεται να αυξηθεί καθώς ο Ήλιος θα φτάσει το 2015 στο λεγόμενο ηλιακό μέγιστο, το αποκορύφωμα στον 11ετή κύκλο αυξομείωσης της δραστηριότητας του άστρου.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.