Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).Να τεθούν σε προτεραιότητα οι πληγέντες από τις φωτιές κτηνοτρόφοι, αγρότες και μελισσοκόμοι για να ξαναφτιάξουν το ΒΙΟΣ ΤΟΥΣ!!,


 


 

Να τεθούν σε προτεραιότητα οι πληγέντες από τις φωτιές κτηνοτρόφοι, αγρότες και μελισσοκόμοι, οι οποίοι βλέπουν να καταστρέφονται ολοσχερώς οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής, ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Η κτηνοτροφία της χώρας μας δέχτηκε τεράστιο πλήγμα από τις  πυρκαγιές, οι οποίες σε πολλές περιοχές της χώρας συνεχίζουν την καταστροφική τους πορεία, πλήττοντας ζωικό κεφάλαιο, υποδομές (στάβλοι, στάνες) βοσκοτόπια χωράφια, αποθήκες, εξοπλισμό, ζωοτροφές, σπίτια.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν είτε μέσω του ταμείου κρατικής αρωγής, είτε μέσω οποιουδήποτε άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου, με κατεπείγουσες διαδικασίες, να δοθεί προτεραιότητα και δυνατότητα στους πληγέντες κτηνοτρόφους να ξαναφτιάξουν τους στάβλους και τα κοπάδια τους.

Ως απαραίτητη προϋπόθεση θέτουν την άμεση κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για να «ακουμπήσουν» τα ζώα τους (στάβλοι και αποθήκες) καθώς και των σπιτιών τους, για να καταφέρουν να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τη δραστηριότητά τους. Για την αμεσότερη, χωρίς γραφειοκρατίες, με το μικρότερο δυνατό κόστος επανεγκατάσταση των στάβλων προτείνουμε τις κατασκευές θερμοκηπιακού τύπου, οι οποίες δεν χρειάζονται άδειες, αφού αυτές τις έχουν οι κατασκευαστές.
Επιπτώσεις στην παραγωγή γάλακτος και κρέατος

Εάν δεν γίνουν άμεσα τα παραπάνω, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, όπως επισημαίνει ο ΣΕΚ, η πλήρης καταστροφή των συναδέλφων που επλήγησαν θα είναι γεγονός με επιπτώσεις στην παραγωγή γάλακτος και κρέατος, «τη στιγμή που ήδη βαίνουμε σε μείωση, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2022 περίπου 10.000 αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις έφυγαν από την παραγωγή».

Επίσης, ο ΣΕΚ ζητά:

1. Άμεση καταγραφή των ζημιών σε ζώα και κτηνοτροφικές υποδομές.

2. Άμεση, εδώ και τώρα, αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων με:

     200 € τουλάχιστον την προβατίνα και τη γίδα, όπως και 100 € στα αρνιά και τα κατσίκια. Σημειώνεται ότι πολλά ζώα ήταν έγκυα και σε λίγο διάστημα θα ξεκίναγαν οι γέννες.
    Για τα βοοειδή 1.200 € την αγελάδα και 800 € για τα νεαρά βοοειδή.

3. Για τους κατεστραμμένους στάβλους και τις ζωοτροφές: άμεση καταβολή του συνολικού κόστους επανεγκατάστασης των στάβλων και αποζημίωση όλων των ζωοτροφών.

4. Για τους καμένους βοσκοτόπους: Να αποδοθούν οι κοινοτικές επιδοτήσεις κανονικά στους πληγέντες κτηνοτρόφους.

5. Να ανασταλούν άτοκα, τουλάχιστον για δύο χρόνια, όλες οι υποχρεώσεις, σε όλους τους τους πληγέντες κτηνοτρόφους, προς το Δημόσιο τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τις τράπεζες- funds, όπως και να ανασταλούν και οι όποιοι πλειστηριασμοί έχουν προχωρήσει.


Καλεί δε, την κυβέρνηση να δράσει με ταχύτατες διαδικασίες και να διαθέσει την απαραίτητη κρατική αρωγή για την αποκατάσταση των πληγέντων κτηνοτρόφων: «Όχι πολλά λόγια και γραφειοκρατία αλλά άμεσα έργα», επισημαίνει ο ΣΕΚ.

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.