Η κυβέρνηση εισάγει την υποχρεωτική (υπερ)εργασία


 

 
Μετά την 16ωρη ημερήσια εργασία, η οποία αποσύρθηκε λόγω Κοινοτικής Οδηγίας που προβλέπει τουλάχιστον 11ωρη ανάπαυση ανά 24ωρο, η κυβέρνηση προωθεί τώρα την υποχρεωτική εργασία…

Στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας θα υπάρχει πρόβλεψη για υποχρεωτική παροχή υπηρεσιών (υποχρεωτική εργασία) πέραν του συμβατικού 8ωρου/40ωρου.

Αναλυτικά η υποχρεωτική (υπερ)εργασία θα παρέχεται την 6η ημέρα (σ.σ. συνήθως Σάββατο).

Ωστόσο και αυτή η απόπειρα, πέραν της αντίθεσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων, προσκρούει σε άλλη Κοινοτική Οδηγία που προβλέπει τη 48ωρη συνεχόμενη ανάπαυση του εργαζομένους.
Τι ισχύει

Μέχρι τώρα ίσχυε μεν το 5νθήμερο και η συμβατική 40ωρη εργασία μπορούσε να κατανέμεται και την 6η ημέρα. Αλλά ο μισθωτός δεν ήταν υποχρεωμένος να προσφέρει εργασία πέραν του 40ωρου. Αποτελούσε διακριτική του ευχέρεια και προς τούτο ο εργαζόμενος ελάμβανε μια μικρή προσαύξηση στο ωρομίσθιό του σαν υπερεργασία.

Η δε υπερωρία υπολογιζόταν μετά την 45η ώρα την εβδομάδα, στο σύστημα του 5νθημέρου και την 48η με το σύστημα της 6ήμερης απασχόλησης.

Η «ανάγκη» πρόβλεψης για υποχρεωτική παροχή εργασίας προέκυψε μετά τις ανατροπές στο εργατικό δίκαιο με τον νόμο Χατζηδάκη (Ν.4808/21) ο οποίος κατάργησε το 8ωρο και προέβλεψε την, συμφωνηθείσα με ατομική σύμβαση, 10ωρη ημερήσια εργασία.

Σε μια τέτοια περίπτωση όμως δεν προβλέπεται και 6η ημέρα εργασίας υποχρεωτικά!

Με την νέα ρύθμιση, πέραν της 10ωρης ημερήσια εργασίας χωρίς καμία προσαύξηση (σ.σ. ο επιπλέον χρόνος εργασίας επιστρέφεται σε περιόδους μειωμένης παραγωγής με την μορφή της 6ωρης απασχόλησης ή των ρεπό), ο μισθωτός είναι υποχρεωμένος να προσέρχεται και την 6η ημέρα να αναλάβει εργασία. Έστω με προσαύξηση κατά 40%.

Να σημειωθεί εδώ ότι με αυτό το τρικ ξεπερνιέται και το όριο των 150 ωρών νόμιμης υπερωρίας το χρόνο, ενώ στις περιπτώσεις εξάντληση του ορίου των 5 επιπλέον ωρών υπερεργασίας (από 40 έως 45), η υπερωρία θα αμείβεται πλέον με προσαύξηση σταθερά μόλις 40%.
Πού το πάει ο Γεωργιάδης

Με το κόλπο της 6ης ημέρας εργασίας και την αντισυνταγματική πρόβλεψη για υποχρεωτική υπερεργασία, ο κ. Γεωργιάδης στοχεύει:

-Στην κατάργησης του ορίου των 150 ωρών το χρόνο (άρθρο 58 Ν. 4808/2021). Δηλαδή μπροστά στην προωθούμενη ρύθμιση… κοκκινίζει ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη.

-Την υποχρέωση αναγγελίας της υπερωρίας, στο σύστημα «Εργάνη» (Έντυπο Ε8), στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας πριν ή κατά την πραγματοποίησή της (άρθρο 36, Ν. 4488/2017).

-Παγιώνει την πρόσθετη αμοιβή για τη υπερωρία στο 40%, ενώ η αμοιβή για την πέραν των 150 ωρών ετησίως νόμιμη υπερωριακή απασχόληση σήμερα είναι 60% επί του καταβαλλόμενου ωρομισθίου. Στην περίπτωση της παράνομης υπερωρίας (όταν δηλαδή δεν τηρηθούν οι προϋποθέσεις που επιβάλλει η νομοθεσία) ο εργαζόμενος δικαιούται για κάθε ώρα παράνομης υπερωρίας να λάβει αποζημίωση ίση με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 120%.

-Παρέχεται η δυνατότητα απασχόλησης των εργαζομένων πέραν των 150 ωρών ετησίως, χωρίς άδεια του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία).

-Ανατρέπεται η πρόβλεψη για ανώτερη μέση, ανά 4μηνο, απασχόληση 48 ώρες κατά μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών και της υπερεργασίας.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.