Για την ""πάταξη ""της φοροδιαφυγής η κυβέρνηση σχεδιάζει, μείωση χρήσης μετρητών, αυστηροποίηση ποινών για όσους φοροδιαφεύγουν

 

 
Ένα εκτεταμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεργασία με τη φορολογική διοίκηση και το οποίο θα ξεδιπλώνεται σταδιακά. Προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις από το φθινόπωρο και μετά, ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα εκδοθούν αποφάσεις που θα κλείσουν τις τρύπες της φοροδιαφυγής. Μαζί με τα μέτρα, η κυβέρνηση εξετάζει ένα νέο πλαίσιο κινήτρων στους πολίτες για να ζητούν αποδείξεις. Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών "επεξεργαζόμαστε κάποιες προτάσεις, προκειμένου να ενισχύσουμε τα υπάρχοντα κίνητρα" τα οποία όπως φαίνεται δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Οι προτάσεις και οι ιδέες όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές είναι δεκάδες και υιοθετηθούν αυτές που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της φοροδιαφυγής χωρίς να δημιουργούνται θέματα αντισυνταγματικότητας.

Μεταξύ των μέτρων που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο είναι η καταβολή των ενοικίων μέσω τραπεζών, η μείωση του ορίου χρήσης μετρητών στις συναλλαγές των πολιτών με επιχειρήσεις, νέα φορολογικά κίνητρα για τους φορολογούμενους, η επέκταση των POS σε όλη την οικονομική δραστηριότητα κ.ά. Ειδικότερα εξετάζονται:

- Υποχρεωτική ηλεκτρονική πληρωμή ενοικίων. Στην πράξη κάθε ενοικιαστής θα υποχρεώνεται να εξοφλεί το ενοίκιο με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη ηλεκτρονικά. Εφόσον δεν το κάνει δεν θα θεωρείται ότι το ενοίκιο έχει εξοφληθεί, ενώ θα αποτελεί και φορολογική παράβαση τόσο για τον ενοικιαστή όσο και για τον ιδιοκτήτη και θα επιβάλλεται πρόστιμο. Η κίνηση αυτή βοηθά παράλληλα τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι στην περίπτωση που δεν εισπράξουν τα μισθώματά τους θα εμφανίζεται μέσω του τραπεζικού τους λογαριασμού ότι δεν έχουν εισπράξει τα ενοίκια και ως εκ τούτου δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τα δηλώσουν και να φορολογηθούν για αυτά. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι με την πληρωμή του ενοικίου μέσω e-banking θα περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή στις τάξεις των ιδιοκτητών ακινήτων αρκετοί από τους οποίους αποκρύβουν τα εισοδήματα από ακίνητα καθώς οι φόροι είναι τσουχτεροί. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα λυθεί το μεγάλο πρόβλημα φοροδιαφυγής. Και αυτό καθώς στην πράξη ιδιοκτήτης και ενοικιαστής μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους στην αναγραφή ενός χαμηλότερου τμήματος στο μισθωτήριο συμβόλαιο και στην καταβολή του υπόλοιπου με μετρητά στα χέρια του ιδιοκτήτη.

- Προνοιακά επιδόματα. Τα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται με προπληρωμένες κάρτες. Δηλαδή, θα υπάρχουν κάρτες που θα εκδοθούν τους επόμενες μήνες, όπου οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν συναλλαγές μόνο μέσω αυτών των καρτών και δεν θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις".

- Στο τραπέζι είναι και η μείωση της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές κάτω από τα 500 ευρώ. Το μέτρο έχει συζητηθεί και στο παρελθόν, αλλά προσέκρουσε σε αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο, εξετάζεται η αυστηροποίηση των ποινών για όσους δεν τηρούν το μέτρο και όχι μόνο δέχονται πληρωμές άνω των 500 ευρώ με μετρητά, αλλά σπάνε το ποσό σε δύο αποδείξεις για να γλιτώσουν το πρόστιμο της εφορίας που ανέρχεται σε μόλις 100 ευρώ.

- Νέα κίνητρα για να ζητούν αποδείξεις οι πολίτες. Τα προηγούμενα μέτρα δεν έφεραν αποτελέσματα καθώς τα κίνητρα δεν κάλυψαν επί της ουσίας τον ΦΠΑ που γλιτώνουν οι φορολογούμενοι. Συγκεκριμένα, το προηγούμενο οικονομικό επιτελείο είχε δώσει κίνητρα με έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ για όσους πλήρωναν με ηλεκτρονικό τρόπο τις υπηρεσίες που προσέφεραν κλάδοι όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.λπ. τα οποία δεν απέδωσαν. Το νέο αναμορφωμένο πλαίσιο των φορο-κινήτρων για τις αποδείξεις θα παρουσιαστεί στο πρώτο εξάμηνο της νέας θητείας της νέας κυβέρνησης.

- Τα POS επεκτείνονται στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, κάτι που θα γίνει στις αρχές του 2024. Υπάρχουν επαγγέλματα που αποφεύγουν τη χρήση των καρτών όπως οι παιδικοί σταθμοί, τα ταξί, τα μεσιτικά γραφεία, ενώ υπάρχουν περισσότεροι από 130 κλάδοι που οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτούς δεν ξεπερνούν τους 10 ανά κλάδο που διαθέτουν POS.

- Αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ, με αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών και,

- Εισαγωγή κυρώσεων για τη μη-διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA, ύστερα από μια εύλογη περίοδο προσαρμογής.

- Υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση. Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις από την ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι ταχύτερες επιστροφές φόρων, παραγραφή φορολογικών υποθέσεων στα τρία χρόνια και υπεραποσβέσεις για τεχνολογικό εξοπλισμό.

- Δαπάνες επαγγελματιών. Για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών, σχεδιάζεται να αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA. Δηλαδή όλες οι δαπάνες ενός ελεύθερου επαγγελματία είτε εκπίπτει ο ΦΠΑ είτε μόνο μειώνει το φορολογητέο εισόδημα θα πρέπει να γίνεται μέσω των ηλεκτρονικών βιβλίων. Επί της ουσίας για όλες τις δαπάνες τους θα πρέπει να ζητούν τιμολόγιο.

- Ψηφιακό δελτίο αποστολής. Με τον τρόπο αυτό ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής και αγροτικά κ.λπ.) Οι ελεγκτικές αρχές θα γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο τι διακινείται και πού πάει.

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.