Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιες διεκδικήσεις χάθηκαν


Η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έβαλε οριστικά τέλος σε κάθε είδους πρόσθετη διεκδίκηση αναδρομικών, από την περίοδο του Μαΐου του 2016 και μετά, δηλαδή μετά την έναρξη ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/16). Οι συνταξιούχοι μπορούν να συνεχίσουν να διεκδικούν μόνο τα δώρα και των δύο συντάξεων (κύριων και επικουρικών) και τα όποια ποσά προκύπτουν από την κύρια και αφορούν στο 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016).

Οσοι είχαν υποβάλλει αγωγές από το 2017 έως το 2020 και ζητούσαν ποσά σε βάθος πενταετίας, θα πρέπει να συμβιβαστούν με το ανωτέρω 11μηνο, που έτσι και αλλιώς έχει επικυρωθεί σε παλαιότερη απόφαση. Όπως σημειώνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων για να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν τα ποσά που διεκδικούν θα πρέπει το 2015, να είχαν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους, άρα να βρίσκονται σε φάση κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Διαφορετικά, πάλι θα μείνουν χωρίς να καρπωθούν κάτι από την δικαστική προσπάθεια που έχουν πραγματοποιήσει όλα αυτά τα έτη.

Ουσιαστικά, μοναδικοί «τυχεροί» από το σύνολο  των συνταξιούχων που υπέστησαν τις μεγάλες περικοπές στα μνημονιακά έτη, είναι όσοι είχαν προλάβει  και είχαν υποβάλλει αγωγές πριν από τον Ιούνιο του 2015, δηλαδή πριν εκδοθεί η πρώτη απόφαση του ΣτΕ. Μόνο εκείνοι κατάφεραν ή διατηρούν το δικαίωμα να λάβουν το σύνολο των διεκδικήσεών τους. Ακολούθως, ήρθε ο «νόμος Κατρούγκαλου» τον Μάιο του 2016, με την εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς και  με τον επανυπολογισμό των συντάξεων και  περιόρισε δραματικά τις όποιες διεκδικήσεις. 

Τέλος η συζήτηση για διεκδίκηση αναδρομικών από το 2016 και μετά

Τώρα, με την σχετική απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κλείνει κάθε συζήτηση και για ενδεχόμενη διεκδίκηση αναδρομικών από το 2016 και μετά. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων επισημαίνει ότι εν λόγω απόφαση πάρθηκε μετά από αίτημα που υπέβαλλε το Διοικητικό Πρωτοδικείο, καθώς εκκρεμούσαν δεκάδες αγωγές για να επιδικαστούν τα ανάλογα ποσά στους δικαιούχους. Επίσης, ως προς το  σκέλος των αγωγών, με ειδική διάταξη νόμου, απαγορεύτηκε η διαδικασία συνέχισης υποβολής τους, από το καλοκαίρι του 2020 και μετά.

Ήταν η περίοδος που η κυβέρνηση της ΝΔ τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, έδωσε αναδρομικά ποσά για περικοπές στην κύρια σύνταξη (ν. 4051 και 4092 του 2012), που όμως χορηγήθηκαν μόνο στο 40% του συνόλου των συνταξιούχων. Οι υπόλοιποι είτε δεν πληρούσαν το εισόδηματικό όριο, άρα δεν είχαν υποστεί περικοπές στην κύρια σύνταξη, άρα διεκδικούσαν ποσά μόνο από αντίστοιχες περικοπές σε επικουρική σύνταξη και σε δώρα κύριας και επικουρικής. Κάτι που τώρα περιορίζεται δραματικά και μόνο για ένα 11μηνο, χωρίς καταβολή πρόσθετων αναδρομικών ποσών.

sofokleousin.gr
 


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.