Αδειάζουν από ρύζι τα ράφια των σούπερ μάρκετ σε ΗΠΑ-Καναδά μετά την απαγόρευση εξαγωγών από την Ινδία


 


 «Χάος» επικρατεί στις ΗΠΑ μετά την απόφαση της Ινδίας την Πέμπτη (20/07) να απαγορεύσει τις εξαγωγές ρυζιού, προκειμένου να κατευνάσει την άνοδο των τιμών στην εγχώρια αγορά και να περιορίσει τις υψηλές τιμές των τροφίμων.

Την απόφαση έλαβε η κυβέρνηση της Ινδίας με σκοπό να προστατεύσει την εγχώρια αγορά από τις ραγδαία αύξηση των τιμών στα τρόφιμα, διασφαλίζοντας επάρκεια ρυζιού για τους Ινδούς πολίτες. Πρόκειται για μία απόφαση που έχει ήδη προκαλέσει αναταραχή στους καταναλωτές, ιδίως στους Ινδούς που ζουν σε ΗΠΑ και Καναδά, οι οποίοι έτρεξαν να αδειάσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ, προβλέποντας δυσοίωνο μέλλον στην παγκόσμια αγορά ρυζιού και τρομακτικές αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων.

Σε αυτό το πλαίσιο η μείωση της παγκόσμιας προσφοράς διαφόρων ποικιλιών λευκού ρυζιού (εκτός του ρυζιού μπασμάτι) θα μπορούσε να διογκώσει περαιτέρω τις ήδη υψηλές τιμές των τροφίμων, που εκτοξεύθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την κλιματική αλλαγή που έχει επηρεάσει τις καλλιέργειες ανά τον κόσμο.

Χάος επικράτησε στα σούπερ μάρκετ διαφόρων πολιτειών των ΗΠΑ, αμέσως μετά την πληροφόρηση που έλαβαν Ινδοί και μη πολίτες για την απαγόρευση των εξαγωγών. Κόσμος συρρέει στα καταστήματα για να αγοράσει πακέτα, ακόμη και ολόκληρα τσουβάλια, με ρύζι για να δημιουργήσει αποθεματικό καθώς φοβούνται για την ραγδαία αύξηση της τιμής πώλησής του στο επόμενο διάστημα.

Οι χώρες που επηρεάζονται θα αναγκαστούν να στραφούν σε εναλλακτικούς προμηθευτές στην περιοχή, όπως η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, εκτιμούν οικονομολόγοι γεγονός που θα τροποποιήσει την αλυσίδα εφοδιασμού και θα προκαλέσει έντονες διακυμάνσεις στις τιμές.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Καταναλωτικών Υποθέσεων, το λευκό ρύζι αποτελεί περίπου το 25% των εξαγωγών ρυζιού της χώρας με την Ινδία να είναι μία από τις κορυφαίες χώρες εξαγωγής ρυζιού, στην οποία αναλογεί το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών.

Την ίδια ώρα, η εταιρεία γεωργικών αναλύσεων Gro Intelligence σε πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύθηκε πριν ανακοινωθεί επισήμως η απαγόρευση προέβλεψε ότι ο περιορισμός της προσφοράς είναι πολύ πιθανό να επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια για χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρύζι.

Οι αναλυτές της Gro Intelligence έγραψαν: «Οι κορυφαίοι εισαγωγείς ινδικού ρυζιού είναι το Μπαγκλαντές, η Κίνα, το Μπενίν και το Νεπάλ, ενώ αρκετές ακόμη χώρες της Αφρικής εισάγουν επίσης μεγάλες ποσότητες».


 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.