Η βαρειά μας βιομηχανία κατά τους κυβερνώντες, ο τουρισμός είναι στα όρια της αντοχής του με τους εργαζόμενους να δουλεύουν εξαντλτικά χωρίς ρεπό!!


 

 
Συνεχόμενες μέρες δουλειάς χωρίς ρεπό και εξαντλητικά ωράρια είναι μερικές από τις συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν αρκετοί εργαζόμενοι του τουρισμού που δουλεύουν την καλοκαιρινή σεζόν σε νησιά και τουριστικές περιοχές της χώρας.

Σε μία χρονιά με αυξημένη τουριστική κίνηση, οι χιλιάδες ελλείψεις στον κλάδο έχουν ως αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι, να «βγάζουν» δουλειά που αντιστοιχεί σε περισσότερα άτομα προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πελάτες. Αυτό οδηγεί αρκετούς εργαζόμενους σε παραίτηση, ιδίως όταν οι υπερωρίες και η παραπάνω εργασία δεν συνοδεύονται από επιπλέον μισθό.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που αναφέρει στο CNN Greece ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου: «εργαζόμενος ως σεφ σε τουριστική επιχείρηση της Σαντορίνης παραιτήθηκε αφότου δούλεψε συνεχόμενα και χωρίς ρεπό, από τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας έως το τέλος Μαΐου, δηλαδή για περισσότερο από έναν μήνα».

Κι αυτό, καθώς κάλυπτε τις ανάγκες της επιχείρησης που απαιτούσαν περισσότερους μάγειρες στην κουζίνα αλλά λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, δεν διέθετε.

Σε άλλη περίπτωση, όπως επισημαίνει, σε μεγάλο resort, την περίοδο του Πάσχα ένας σερβιτόρος αντιστοιχούσε σε 55 πελάτες, άρα έπρεπε να τους εξυπηρετήσει μόνος του καθώς και σε αυτή την ειδικότητα εργαζομένων, καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις.

Σύμφωνα με τον κ. Χότζογλου το φετινό καλοκαίρι ξεκίνησε με ένα «κύμα» παραιτήσεων να παρατηρείται σε αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις. Όπως εξηγεί, υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι κλήθηκαν να εργαστούν σε επιχειρήσεις που δεν εφαρμόζουν την ισχύουσα κλαδική σύμβαση - για παράδειγμα στον συνολικό μισθό μπορεί να περιλαμβάνονται και οι υπερωρίες ή ρεπό που δεν δίνονται.

Εργαζόμενοι παραιτούνται μάλιστα ακόμη και μετά από μόλις μία ημέρα εργασίας βλέποντας ότι οι συνθήκες δεν είναι καλές. Την ίδια στιγμή μεταξύ αρκετών επιχειρήσεων γίνεται «πλειοδοσία», όπως αναφέρει ο κ. Χότζογλου, προκειμένου να «αποσπάσουν» εργαζόμενους από άλλες για να καλύψουν τα κενά τους.

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.