Η Δύση ενάντια στον υπόλοιπο κόσμο!


Η Δύση ενάντια στον υπόλοιπο κόσμο!

Του Peter Norton

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την καταδίκη των κυρώσεων. Οι μόνες χώρες που εξέφρασαν υποστήριξη για το εργαλείο του οικονομικού πολέμου, ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μ. Βρετανία, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γεωργία και η Ουκρανία.

Οι κυρώσεις είναι επίσημα γνωστές ως μονομερή καταναγκαστικά μέτρα και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.

Στις 3 Απριλίου, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ [1] ψήφισε με 33 μέλη υπέρ και 13 κατά ενός ψηφίσματος που «προτρέπει όλα τα κράτη να σταματήσουν να υιοθετούν, να διατηρούν, να εφαρμόζουν ή να συμμορφώνονται με μονομερή μέτρα καταναγκασμού».

Το έγγραφο, A/HRC/52/L.18, «προτρέπει την άρση τέτοιων μέτρων, καθώς είναι αντίθετα με τον Χάρτη του ΟΗΕ και τους κανόνες και τις αρχές που διέπουν τις ειρηνικές σχέσεις μεταξύ των κρατών». Το ψήφισμα υποβλήθηκε από το Αζερμπαϊτζάν εξ ονόματος του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

Έδειξε πώς οι ψήφοι του ΟΗΕ διαμορφώνονται συχνά ως «η Δύση έναντι του υπόλοιπου κόσμου»:

Υπέρ ψήφισαν 33:

Αλγερία

Αργεντινή

Μπαγκλαντές

Μπενίν

Βολιβία

Καμερούν

Χιλή

Κίνα

Κόστα Ρίκα

Ακτή Ελεφαντοστού

Κούβα

Ερυθραία

Γκαμπόν

Γκάμπια

Ονδούρα

Ινδία

Καζακστάν

Κιργισία

Μαλάουι

Μαλαισία

Μαλδίβες

Μαρόκο

Νεπάλ

Πακιστάν

Παραγουάη

Κατάρ

Σενεγάλη

Σομαλία

Νότια Αφρική

Σουδάν

ΗΑΕ

Ουζμπεκιστάν

Βιετνάμ

Κατά ψήφισαν 13:

Βέλγιο

Τσεχία

Φινλανδία

Γαλλία

Γεωργία

Γερμανία

Λιθουανία

Λουξεμβούργο

Μαυροβούνιο

Ρουμανία

Ουκρανία

Ηνωμένο Βασίλειο

Ηνωμένες Πολιτείες

Αποχή 1 ψήφος:

Μεξικό

Το ψήφισμα ανέφερε ότι «καταδικάζει σθεναρά τη συνεχιζόμενη μονομερή εφαρμογή και επιβολή από ορισμένες δυνάμεις τέτοιων μέτρων ως εργαλείων πίεσης, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής και οικονομικής πίεσης, εναντίον οποιασδήποτε χώρας, ιδιαίτερα κατά των λιγότερο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, με σκοπό την αποτροπή αυτών των χωρών από την άσκηση του δικαιώματός τους να αποφασίζουν, με τη θέλησή τους, τα δικά τους πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά συστήματα».

Αυτή είναι μια σαφής αναφορά στους αποκλεισμούς της Κούβας [2] και της Βενεζουέλας από την Ουάσιγκτον, οι οποίοι στοχεύουν στην ανατροπή των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων των χωρών και που παραβιάζουν σαφώς το Διεθνές Δίκαιο.

Το ψήφισμα προσθέτει ότι οι κυρώσεις προκαλούν «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στοχευμένων πληθυσμών», με «ιδιαίτερες συνέπειες για τις γυναίκες, τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία».

Το έγγραφο ανέφερε πολλά προηγούμενα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και εκθέσεις του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που καταδίκαζαν επίσης μονομερείς κυρώσεις.

Η επιβολή μονομερών κυρώσεων από τη Δύση έχει εκτοξευθεί τις τελευταίες δεκαετίες [3].

Σύμφωνα με μια επισκόπηση του Υπουργείου Οικονομικών του 2021, σε 9.421 οντότητες επιβλήθηκαν κυρώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στο τέλος του ίδιου έτους [4], μια εκπληκτική αύξηση 933% από το 2000.

Περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού [5] ζει σε χώρες που υποφέρουν από κυρώσεις.
Militaire News

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.