Οι αγρότες της Λάρισας κατεβαίνουν σε κινητοποίηση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού τους εισοδήματος





Με κεντρικό αίτημα την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, αγρότες της Λάρισας διοργανώνουν για σήμερα Παρασκευή στις 8 το βράδυ, μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από την πλατεία Νομαρχίας προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε σε σύσκεψη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, όπου και εκτιμήθηκε η πορεία των προηγούμενων κινητοποιήσεων για αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος.

Ειδικότερα, οι αγρότες αναφέρουν ότι τα  αμύγδαλα υπέστησαν τεράστια οικονομική ζημιά, με τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής και μεγάλες αδιάθετες ποσότητες στα χέρια των παραγωγών. «Όπως πολύ σωστά θα υπάρχει κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε αμυγδαλοπαραγωγούς 3 χωριών της Μαγνησίας, το ίδιο θα πρέπει να υπάρχει κάλυψη του εισοδήματος στα αμύγδαλα στο νομό Λάρισας, την υπόλοιπη Μαγνησία και σε όλες τις περιοχές. Θεωρούμε αδιανόητη την απόφαση της κυβέρνησης να διαχωρίζει τους αγρότες σε Α’ και Β’ κατηγορία πολίτες και για το ίδιο προϊόν να μην καλύπτει εξίσου την απώλεια εισοδήματος», τονίζουν σε σχετικό κάλεσμα για την κινοποίηση.

Επίσης, ζητούν να ενταχθούν τα κεράσια στην κάλυψη χαμένου εισοδήματος, όπως είχε δεσμευτεί το κυβερνητικό κλιμάκιο πριν 2 μήνες:«Στα προϊόντα που στάλθηκαν για έγκριση στην ΕΕ, δεν υπάρχει το κεράσι, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και απαιτούμε να ενταχθούν εδώ και τώρα! Να δοθούν άμεσα τα 50 ευρώ/στρέμμα για τα πράσινα μήλα της Αγιάς, τα οποία χτυπήθηκαν από την καρπόκαψα, με συνέπεια μεγάλη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος και είχε δεσμευτεί για αυτά προσωπικά ο ΥπΑΑΤ, αλλά δεν υπάρχουν στο σχετικό δελτίο τύπου».
Κάλυψη χαμένου εισοδήματος

Ακόμη, διεκδικούν επιπλέον ενίσχυση στα κάστανα του νομού Λάρισας, όπως υπήρχε υπόσχεση, αλλά και ο ΕΛΓΑ κατέγραψε, τα οποία υπέστησαν ζημιά στην παραγωγή εξαιτίας της φαιάς σήψης και τα 150 ευρώ/στρέμμα δεν καλύπτουν, παρά ελάχιστο μέρος της απώλειας εισοδήματος.

Σε ό,τι αφορά τα σταφύλια, ζητούν να σταματήσει η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» από την κυβέρνηση, καθώς τα οινοποιήσιμα σταφύλια Τυρνάβου εντάσσονται στο de minimis, αλλά δεν εντάσσονται τα επιτραπέζια σταφύλια, τα οποία εντάσσονται, όμως, σε άλλες περιοχές της χώρας. Επίσης, στο νομό Λάρισας υπάρχουν περιοχές που δεν θα ενισχυθούν ούτε στα οινοποιήσιμα ούτε στα επιτραπέζια σταφύλια.

Να υπάρχει επίσης, κάλυψη χαμένου εισοδήματος στα καρύδια και τα ακτινίδια, ενώ σε ότι αφορά την συνδεδεμένη στα μήλα τονίζουν ότι χάνονται από τους αγρότες και τις τοπικές κοινωνίες των μηλοπαραγωγικών περιοχών πάνω από 200 ευρώ/στρέμμα ως το 2027, «επειδή η κυβέρνηση άδικα και αυθαίρετα έκοψε τη συνδεδεμένη ενίσχυση που είχε υποσχεθεί ένα χρόνο πριν ότι θα ίσχυε για τα μήλα».

Παράλληλα, ζητούην άμεσα μέτρα μείωσης του υπέρογκου κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ των μόλις 76 εκ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεών μας και στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό δόθηκε η υπόσχεση για ενέργειες και αύξηση του ποσού. Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου Ρύπων. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.