Μελισσοκομία: Άλλαξε το Μητρώο αλλά θα τροποποιηθεί ξανά, πότε πληρώνεται η ενίσχυση






Γράψε - σβήσε για το Ηλεκτρονικό Μητρώο Μελισσοκομίας από το ΥπΑΑΤ.

«Το νέο Ηλεκτρονικό Μητρώο Μελισσοκομίας είναι γεγονός. Υπάρχουν όμως 3-4 σημεία που δεν αλλάχθηκαν έτσι, όπως είχαν συμφωνηθεί μεταξύ του τμήματος Μελισσοκομίας και της Ομοσπονδίας», τονίζει η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ).

Και προσθέτει: «Ένα από αυτά είναι ασφαλώς και η αύξηση των μελισσιών μας. Τα ποσοστά που υπάρχουν αλλά και οι κλάσεις είναι εντελώς διαφορετικά, προς το χειρότερο, από αυτά που έπρεπε να είναι.

Επίσης, δεν τηρήθηκε η συμφωνία να μας αποστείλουν το τελικό κείμενο πριν πάρει ΦΕΚ ώστε να προλάβουμε αυτά τα «λάθη εκ παραδρομής», όπως τα χαρακτήρισαν.

Παρ΄ όλα αυτά, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες από μέρους μας προς το αρμόδιο τμήμα και θα υπάρξει «τροποποιητική» επί αυτών των σημείων με τα συμφωνηθέντα».

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να προσφύγουν ξανά στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) Μελισσοκομικοί Σύλλογοι της χώρας που διαφωνούν και με αυτή την τροποποίηση. Όπως υποστηρίζουν η συγκεκριμένη υπουργική Απόφαση είναι μη σύννομη με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς.  

Όοσν αφορά τα χρήματα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους μελισσοκόμους, η ΟΜΣΕ αναφέρει ότι θα πληρωθούν κανονικά και μέσα στο αρχικό χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί εξ αρχής, που είναι ο Μάιος.

Η ενίσχυση αφορά 6.800 δικαιούχους με το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ σε σύνολο, από τα οποία τα 10 εκ. ευρώ αφορούν τους επαγγελματίες (8 ευρώ ανά κυψέλη) και τα επιπλέον 2 εκ. ευρώ τους ετεροεπαγγελματίες άνω των 110 μελισσιών (4 ευρώ ανά κυψέλη).

ΟΜΣΕ: Τι πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές για να αποφύγουν τα νοθευμένα μέλια

Στις 22/3/2023 δημοσιεύθηκε η τεχνική αναφορά του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλι που κυκλοφορεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), μετά από συντονισμό, σε επίπεδο ΕΕ, 15 κράτη μέλη της, καθώς και η Ελβετία και η Νορβηγία, πήραν δείγματα από 320 παρτίδες εισαγόμενου μελιού, προερχόμενες από 20 χώρες, τα οποία εν συνεχεία αναλύθηκαν στο JRC με διάφορες μεθόδους (EA/LC-IRMS, HPAEC-PAD, 1H-NMR) για την παρουσία εξωγενών σακχάρων.

Περίπου τα μισά δείγματα (147 από 320, ποσοστό 46%) ήταν ύποπτα για μη συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2001/110/ΕΚ για το μέλι της ΕΕ.

Το ποσοστό αυτό ήταν πολύ υψηλό σε σύγκριση με τα ευρήματα από την προηγούμενη αντίστοιχη δράση της ΕΕ το 2015-17, όπου μόνο το 14% των δειγμάτων που αναλύθηκαν βρέθηκε ύποπτο. 

Οι συντάκτες της τεχνικής αναφοράς αποδίδουν την αύξηση αυτή στη χρήση νέων αναλυτικών μεθόδων με βελτιωμένη ικανότητα ανίχνευσης, κάτι απόλυτα αναγκαίο αφού η νοθεία του μελιού έχει εξελιχθεί σε επιστήμη με στόχο να ξεγελάει και τις πιο προηγμένες μεθόδους όπως την τεχνολογία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (ΝΜR). 

Μεταξύ νοθευτών κι εργαστηρίων υπάρχει μια κούρσα …εξοπλισμών και θυμηθείτε το αυτό την επόμενη φορά που θα δείτε άρθρα στο διαδίκτυο για το πώς ξεχωρίζουμε το νοθευμένο μέλι. Δεν το ξεχωρίζουμε ρίχνοντάς το σε νερό, καίγοντάς το και άλλα τέτοια ευφάνταστα κόλπα.

Ας σταθούμε όμως λίγο στο γιατί συμβαίνει αυτό: Γιατί το μέλι είναι μέσα στα έξι πιο νοθευμένα τρόφιμα παγκοσμίως; 

Επειδή το μέλι έχει μεγάλη ζήτηση. Επειδή το έχουν σε μεγάλη εκτίμηση οι καταναλωτές για τις υπέροχες οργανοληπτικές του ιδιότητες και για τις σπουδαίες βιολογικές του δράσεις που προάγουν την υγεία. Επειδή και μόνο η φράση «με μέλι» σε μια συσκευασία αυξάνει τις πωλήσεις….

Για αυτό και η νοθεία του μελιού δεν αποτελεί απλά μια οικονομική απάτη αλλά θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών που, αντί μιας υπερτροφής με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό τους, θα φάνε ένα μίγμα σιροπιών με χρωστικές και άλλα πρόσθετα που -ακόμα κι αν δεν αποδειχθεί επικίνδυνο για την υγεία- σίγουρα δεν προσφέρει αυτά που περιμένει από το μέλι ο καταναλωτής.

Ας επιστρέψουμε για λίγο στην τεχνική αναφορά του JRC.
Οι περισσότερες ύποπτες παρτίδες προερχόταν από την Κίνα (66 από τις 89, ποσοστό 74%). Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μελιού (είναι μέλι;) παγκόσμια, με 329.000 μετρικούς τόνους το 2021 και η Ευρώπη εισάγει από εκεί, με τιμή 1,4 € το κιλό, σχεδόν το 40% του συνόλου του εισαγόμενου μελιού που κυκλοφορεί στην ΕΕ. Ωστόσο δε θα βρει ποτέ κανείς στο ράφι κάποιο βάζο με μέλι Κίνας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλες τις χώρες της ΕΕ. 

Η περίφημη Οδηγίας 2001/110/ΕΚ για το μέλι της ΕΕ δεν επιβάλλει την αναγραφή της χώρας ή των χωρών προέλευσης και αρκείται στην επισήμανση «μίγμα μελιών ΕΕ και εκτός ΕΕ». Οπότε ο καταναλωτής είναι βέβαιος ότι το μέλι (;;) που αγοράζει προέρχεται από τον πλανήτη Γη κι όχι από εκείνον τον Γαλαξία πολύ-πολύ μακριά….

Η Κίνα όμως δεν πουλάει το μέλι (;) της μόνο απευθείας. Μπορεί να μπει στην ΕΕ π.χ. στην Βουλγαρία ως μέλι Βιετνάμ ή Ουκρανίας ή Τουρκίας (14 από τις 15 παρτίδες ύποπτες, ποσοστό 93%!) να αναμιχθεί με λίγο ντόπιο μέλι και να κυκλοφορήσει ως «μίγμα μελιών ΕΕ κι εκτός ΕΕ» σε κάμποσες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  

Η Ομοσπονδία μας έχει προτείνει σειρά μέτρων κατά των ελληνοποιήσεων εισαγόμενων μελιών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συνεργάζεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με την Ένωση Ευρωπαίων Επαγγελματιών Μελισσοκόμων (EPBA), αναπτύσσοντας κοινές δράσεις, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν οδηγηθούμε οι μελισσοκόμοι της Ευρώπης να εγκαταλείψουμε τη μελισσοκομία ως επάγγελμα. Προτάσεις έχουμε και διάθεση να αγωνιστούμε.

Όμως το βασικό ερώτημα που θέλουμε να απαντήσουμε εδώ είναι το πως μπορεί να προστατευτεί ο Έλληνας καταναλωτής:

1) Αναζητείστε ελληνικό μέλι είτε από παραγωγό είτε από μελισσοκομικό συνεταιρισμό είτε από Έλληνες τυποποιητές που στην ετικέτα τους αναγράφει ότι είναι ελληνικό μέλι. Η Ομοσπονδία μας έχει καταφέρει να είναι υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας ή των χωρών προέλευσης στην ετικέτα του μελιού που συσκευάζεται στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει για ελάχιστες άλλες χώρες –μέλη της ΕΕ κι είναι πανευρωπαϊκό αίτημα των μελισσοκόμων να αλλάξει η οδηγία ώστε ο καταναλωτής να ξέρει τι αγοράζει.

2) Να είστε πολύ επιφυλακτικοί με τα πολύ φθηνά μέλια που θα βρείτε στο ράφι.

3) Μην αγοράζετε μέλι από πλανόδιους «μελισσοκόμους» που έρχονται από …μακριά. Ζητείστε τους την άδεια πλανόδιου εμπορίου και το μελισσοκομικό τους βιβλιάριο και ρωτήστε γιατί δεν υπάρχει νόμιμη ετικέτα με τα στοιχεία τους επάνω.

4) Δοκιμάστε αμιγή ελληνικά μέλια. Το πεύκο, το έλατο, η καστανιά, το θυμάρι, η πορτοκαλιά, η βελανιδιά και πολλά ακόμη, έχουν γεύσεις και αρώματα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν και δεν αντιγράφονται.

5) Επιλέγοντας ελληνικό μέλι επιλέγουμε ένα ποιοτικά άριστο, ασφαλές και υγιεινό μέλι, στηρίζοντας παράλληλα την ελληνική μελισσοκομία, τους μελισσοκόμους και τις μέλισσές μας, που, με τη σειρά τους, στηρίζουν την ελληνική γεωργία και τη βιοποικιλότητα της χώρας μας.

Πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων στην μελισσοκομία στα Ιωάννινα

Ξεκινάει τη Δευτέρα, 3 Απριλίου 2023, στα Ιωάννινα η υλοποίηση εξειδικευμένου προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης της ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) με θεματικό αντικείμενο: «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Μελισσοκομίας», συνολικής διάρκειας 295 ωρών.

Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα σχεδιάστηκε στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΔΥΠΑ και του Δήμου Ιωαννιτών και απευθύνεται σε ομάδα ανέργων της περιοχής. 

Βασικός σκοπός της συγκεκριμένης δράσης αποτελεί η απόκτηση κατάλληλων γνώσεων και ικανοτήτων των ωφελουμένων σε θέματα εκτροφής – διαχείρισης μελισσιού, καθώς και μεταποίησης, τυποποίησης και προώθησης μελισσοκομικών προϊόντων στην αγορά. 

Την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος έχει το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) Ιωαννίνων της ΔΥΠΑ. 

Το θεωρητικό μέρος του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΚΕΚ ενώ το εργαστηριακό μέρος θα διεξαχθεί σε επιλεγμένες τοποθεσίες του Δήμου Ιωαννιτών που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Στο πλαίσιο των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, η ΔΥΠΑ προσφέρει στοχευμένες παρεμβάσεις επαγγελματικής κατάρτισης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών οικονομιών.
 

Σοβαρό πρόβλημα η νοθεία με σιρόπια στο μέλι, να γίνουν συντονισμένοι έλεγχοι ζητά η ΕΕ

Η Κομισιόν συστήνει στα κράτη μέλη της ΕΕ να προχωρούν σε αυστηρούς ελέγχους για τη νοθεία στο εισαγόμενο από τρίτες χώρες μέλι με σιρόπι ζάχαρης.

Στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος «From the Hives», πραγματοποιήθηκαν συντονισμένοι έλεγχοι σε δεκαέξι κράτη μέλη της ΕΕ συν της Ελβετίας και της Νορβηγίας. Έγιναν τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε 320 αποστολές μελιού, που εισήχθησαν από 20 χώρες εκτός ΕΕ (τρίτες χώρες), μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022.

Οι έλεγχοι έδειξαν ότι 147 δείγματα (46% του συνόλου) ήταν νοθευμένα με παράνομα πρόσθετα, που σημαίνει ότι δεν συμμορφώνονταν με την σχετική Οδηγία της ΕΕ για το μέλι (2001/110/ΕΚ του Συμβουλίου της 20ής ∆εκεµβρίου 2001). Η Ελλάδα, η Ελβετία και η Ιρλανία είχαν τα λιγότερα νοθευμένα δείγματα.

Η Κομισιόν παραδέχεται ότι μια απλή έρευνα δεν αρκεί για ανίχνευση της νοθείας. Είναι απαραίτητη η σωστή παρακολούθηση και συντονισμένη δράση συλλογής πληροφοριών ιχνηλασιμότητας, από τις πύλες εισαγωγής μέχρι και τους χώρους επεξεργασίας και συσκευασίας μελιού.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η νοθεία στο μέλι γινόταν από σιρόπια γλυκόζης αραβόσιτου. Η νέα έρευνα έδειξε ότι έχουν αντικατασταθεί από σιρόπια που παρασκευάζονται κυρίως από ρύζι, σιτάρι ή ζαχαρότευτλα.

Η σημαντική διαφορά τιμής μεταξύ του αυθεντικού μελιού και των σιροπιών ζάχαρης εξηγεί γιατί η απάτη στο μέλι είναι εξαιρετικά επικερδής. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: η μέση μοναδιαία αξία της ΕΕ για το εισαγόμενο μέλι ήταν 2,32 ευρώ/κιλό το 2021, ενώ τα σιρόπια ζάχαρης από ρύζι διατίθενται σε περίπου 0,40 – 0,60 ευρώ/κιλό.

Η Κομισιόν τονίζει ότι αν και η νοθεία του μελιού μπορεί να μην αποτελεί άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία, δημιουργεί όμως προβλήματα τόσο στους έντιμους παραγωγούς μελιού όσο και στους καταναλωτές της ΕΕ.

Ελέγχους κατά της νοθείας υπόσχεται το ΥπΑΑΤ, στα 5 ευρώ δεν υπάρχει ελληνικό μέλι

Στοχευμένες νομοθετικές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα της νοθείας και των ελληνοποιήσεων  του ελληνικού μελιού, προανήγγειλε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, κατά την ευρεία σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες, επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς και επαγγελματίες του κλάδου.

Όπως ανέφεραν στον ΑγροΤύπο κύκλοι της αγοράς, «δεν μπορεί να είναι μέλι που πωλείται στην λιανική στα 5 ευρώ το κιλό να είναι ελληνικό. Το μέλι έχει ΦΠΑ 13% και μια παροχή - προμήθεια στο κατάστημα λιανικής 30 - 35%. Αν αφαιρέσουμε τα έξοδα συσκευασίας, τα εργατικά και τα μεταφορικά τότε η τιμή του θα πέσει στα 2,35 ευρώ. Που πουλάνε ελληνικό μέλι σε αυτή την τιμή είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσει το κράτος».

Επίσης τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρουν ότι κάναμε εισαγωγές μελιού από την Βουλγαρία στα 1,65 ευρώ το κιλό. Αλλά το βουλγάρικο μέλι πωλείται στα 3 ευρώ. Αν ανατρέξουμε στα στοιχεία της Κίνας θα δούμε ότι εξάγει μέλι (μίγμα με σιρόπι) στα 1,60 ευρώ το κιλό. Αυτό σημαίνει ότι εισάγουμε μέλι - μίγμα με σιρόπι κινέζικο από την Βουλγαρία και το πουλάμε στους καταναλωτες σαν ελληνικό. Αυτό κάποτε θα πρέπει να σταματήσει. Το ΥπΑΑΤ λέει ότι με ελέγχους στο ισοζύγιο μελιού (όπως κάνει με γαλα, κρέας, αυγά) θα αντιμετωπιστούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις ξένων μελιών. 

Στόχος της πρωτοβουλίας του Υφυπουργού, είναι η θωράκιση της ελληνικής μελισσοκομίας από παράνομες συμπεριφορές, η κατάθεση και επεξεργασία προτάσεων για τη βελτιστοποίηση του συστήματος ελέγχου της παραγωγής και η αναζήτηση τρόπων αποτελεσματικής στήριξης του προϊόντος και των παραγωγών, στο πλαίσιο της διαρκούς επαφής που επιδιώκει με εκπροσώπους του μελισσοκομικού τομέα για την επίλυση των ζητημάτων του κλάδου και της ανάδειξης της αξίας του ελληνικού μελιού.

Ο κ. Κεδίκογλου ανέπτυξε την αξία του Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου δηλώνοντας ότι είναι μια πολύ χρήσιμη βάση για την καθιέρωση του σήματος του ελληνικού μελιού και ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε από τις Υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ, η δημιουργία της ψηφιακής υπηρεσία «e-honey», για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού (ισοζύγιο μελιού), στο πλαίσιο της εφαρμογής συστήματος ιχνηλασιμότητας των μελισσοκομικών προϊόντων.

Η ψηφιακή πλατφόρμα θα είναι σε πλήρη διασύνδεση με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο και τα στοιχεία που δηλώνονται σε αυτό, ενώ θα παρέχεται η τεχνική δυνατότητα, για την εποπτεία των εισαγωγών και την παρακολούθηση της αγοράς του μελιού, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην προστασία και ανάδειξη των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων, τη διαφύλαξη των παραγωγών και του καταναλωτικού κοινού, από φαινόμενα νοθείας και παραπλάνησης, αποτελώντας καθοριστικό εργαλείο για καθιέρωση μηχανισμών ιχνηλασιμότητας και την τήρηση του ισοζυγίου μελιού.

Τόνισε επίσης ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, συνδράμει στην  προσπάθεια προστασίας της ελληνικής μελισσοκομίας και πάταξης των παράνομων πρακτικών, υπογραμμίζοντας τη σημαντική συνεργασία που έχουν αναπτύξει τα δυο υπουργεία.

«Υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση για την πάταξη των κυκλωμάτων νοθείας και ελληνοποιήσεων», ξεκαθάρισε και ζήτησε την εξέταση του ενδεχόμενου αυστηροποίησης του πλαισίου ποινών και κυρώσεων.

Η συζήτηση έγινε παρουσία: του Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κ. Σωτήρη Αναγνωστόπουλου, του Γενικού Διευθυντή του ΕΦΕΤ κ. Παναγιώτη Βασιλόπουλου, της  Προϊσταμένης του τμήματος Επίβλεψης Ιδιωτικών Φορέων και Προδιαγραφών της Διεύθυνσης Πιστοποίησης και Προδιαγραφών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κας. Μαρίας Σπέντζου, του Προϊσταμένου  της Δ/νσης Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος & Κρέατος ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Ευστράτιου Νικολάου, του Ομότιμου Καθηγητή ΑΠΘ κ. Ανδρέα Θρασυβούλου, των εκπροσώπων του Συνδέσμου Ελλήνων Τυποποιητών Συσκευαστών Εξαγωγέων Μελιού (ΣΕΤΣΕΜ) κ.κ. Αλέξανδρου Πίττα (ΑΤΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΙΤΤΑΣ ΑΕΒΕ), Π. Κάβουρα (ΚΑΒΟΥΡΑΣ Π. & ΣΙΑ ΟΕ Κέντρο Ελληνικής Μελισσοκομίας) και Γιάννη Καρυπίδη (Stayia Farm). Στη συνάντηση εκ μέρους της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος συμμετείχαν ο πρόεδρος κ. Αναστάσιος Ποντίκης, ο αντιπρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Λεονταράκης, ο γραμματέας κ. Δημήτριος Νικολάου και ο ταμίας κ. Κωνσταντίνος Ντούνας.

Επιπλέον, μετείχαν ο Προϊστάμενος  του Τμήματος Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας & Λοιπών Ζωικών Οργανισμών, κ. Μάριος Τζιτζινάκης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας κ. Σπύρος Ντουντουνάκης, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συστημάτων Εκτροφής Ζώων κα. Ελένη Αποστολάκη . Από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Data Center, Δικτύων και Βάσεων Δεδομένων μετείχαν η Προϊσταμένη του Τμήματος κα. Γεωργία Παππά.

Έκτακτη ενίσχυση για μελισσοκόμους ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ, αναλυτικά τα ποσά

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος προχωρά το θέμα της ενίσχυσης του κλάδου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΟΜΣΕ, «σήμερα μετά τις 15:00, στα πλαίσια συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων στη βουλή, ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό η Έκτακτη Οικονομική Ενίσχυση του Κλάδου των μελισσοκόμων. Αφορά 6.800 δικαιούχους και το ποσό των 12 εκατομμυρίων σε σύνολο, από τα οποία τα 10 εκ. -όπως είχε ανακοινωθεί εξ αρχής στο ΣΕΦ- αφορούν τους επαγγελματίες (8 € ανά κυψέλη) και τα επιπλέον 2 εκ. τους ετεροεπαγγελματίες άνω των 110 μελισσιών (4 € ανά κυψέλη). Λεπτομέρειες επί της διαδικασίας -όπως ο τρόπος και ο χρόνος- θα ανακοινωθούν όταν καθοριστούν από το υπουργείο. Ένα ακόμη θέμα έκλεισε αίσια. Συνεχίζουμε για τα υπόλοιπα».

Ο κ. Δημήτρης Νικολάου, γραμματέας της Ομοσπονδίας επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο την σχετική εξέλιξη και δήλωσε ικανοποιημένος.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει όσα γράφαμε όλο το προηγούμενο διάστημα (δείτε εδώ).
Η επίσημη ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ

12.000.000 € ενίσχυση στους Μελισσοκόμους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την Ουκρανική κρίση.

Σ. Κεδίκογλου: Στις προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ, η ανάπτυξη του κλάδου της Μελισσοκομίας

Στο πλαίσιο της ουσιαστικής στήριξης και περαιτέρω ανάπτυξης της ελληνικής Μελισσοκομίας, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, ανακοινώνει την ενίσχυση του κλάδου με το ποσό των 12.000.000 €, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η ενίσχυση αφορά στους Επαγγελματίες Μελισσοκόμους και στους μη κατά κύριο επάγγελμα Μελισσοκόμους. Δίνεται για πρώτη φορά ενίσχυση σε ποσοστό 50% σε σχέση με τους επαγγελματίες, στους μη κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμους. Ειδικότερα, η απόφαση αφορά στους Μελισσοκόμους που έχουν στην κατοχή τους 110 κυψέλες & άνω και το ποσό καθορίζεται στα 8 ευρώ/κυψέλη.

Ο ΥφΑΑΤ κ. Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε σχετικά: «Ο Τομέας της Μελισσοκομίας, η ενίσχυση της οικονομικής αποδοτικότητας των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων της χώρας και η παραγωγή ανταγωνιστικών μελισσοκομικών προϊόντων, αποτελούν προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ».

Ισπανοί μελισσοκόμοι διαδηλώνουν στην Μαδρίτη, κόστος και νοθεία βασικά προβλήματα

Στην Ισπανία, μελισσοκόμοι από όλη την χώρα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 9 Μαρτίου, μπροστά από το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην παραγωγή και εμπορία του ισπανικού μελιού.

Διοργανωτές της συγκέντρωσης είναι οι αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις ASAJA, COAG, UPA, καθώς και συνεταιρισμοί μελισσοκόμων. 

Οι μελισσοκόμοι κάνουν λόγο για νοθεία με την ανάμιξη των μελιών και χαρακτηρίζουν «απόλυτα ανεύθυνη» τη συμπεριφορά των ισπανικών εταιρειών συσκευασίας και εμπορίου, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, «κάνουν διακρίσεις σε βάρος του ισπανικού μελιού και το αντικαθιστούν με μέλι εισαγωγής που το αγοράζουν σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής».

Καταγγέλουν επίσης ότι στα μείγματα μελιού, που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ της χώρας, το ισπανικό μέλι έχει μικρή ή και καθόλου παρουσία.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας πρέπει να υπερασπιστεί τους μελισσοκόμους της χώρας. Εδώ και χρόνια ζητούν να αλλάξει η σήμανση στις συσκευασίες του προϊόντος και να μπορεί να γνωρίζει ο καταναλωτής την προέλευσης του μελιού που αγοράζει. 

Όπως τονίζουν οι μελισσοκόμοι οι αλλαγές στην σήμανση μελιού πρέπει να αποτελέσουν βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης της Ισπανίας, η οποία αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου 2023 την προεδρία της ΕΕ.

Όμως εκτός από τα προβλήματα εμπορίας οι μελισσοκόμοι έχουν και προβλήματα απώλειας στην παραγωγή μελιού, η οποία φέτος είναι μειωμένη, κατά περίπου 50%, λόγω της ξηρασίας και των αυξημένης θερμοκρασίας του περασμένου καλοκαιριού. Παράλληλα έχουν μια αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της αύξησης των τιμών στα καύσιμα και στα συμπληρώματα διατροφής.

Επίσης οι μελισσοκόμοι δεν ήταν δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης της ΕΕ, που εγκρίθηκε στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.

Όλα αυτά τα προβλήματα ανάγκασαν τους μελισσοκόμους να πραγματοποιήσουν την κινητοποίηση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Μαδρίτης, με στόχο να αναλάβει δράσεις το ισπανικό υπουργείο για να διασφαλίσει την επιβίωση της μελισσοκομίας και των χιλιάδων των οικογενειών που ζουν από αυτήν.

Πανελλαδική κινητοποίηση μελισσοκόμων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ποια τα αιτήματά τους

Αύριο Τετάρτη (1η Μαρτίου 2023) στις 11.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η πανελλαδική κινητοποίηση των μελισσοκόμων στο κέντρο της Αθήνας που διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ).

Η συνάντηση των μελισσοκόμων θα πραγματοποιηθεί στο Βαλλιάνειο Μέγαρο (δίπλα από το πανεπιστήμιο) στην οδό Πανεπιστημίου. Στη συνέχεια προγραμματίζεται ειρηνική πεζοπορία προς την Βουλή των Ελλήνων.

Μπροστά από την Βουλή θα παραμείνει το πλήθος των μελισσοκόμων και τριμελής επιτροπή θα καταθέσει ψήφισμα στον Πρόεδρο της Βουλής.

Αντίστοιχη πορεία θα πραγματοποιηθεί αύριο και στην Θεσσαλονίκη. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αιμίλιος Μεντεσίδης, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Κοζάνης, «οι μελισσοκομικοί σύλλογοι της Μακεδονίας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση την Τετάρτη (1/3/2023) στον Λευκό Πύργο, στις 11 π.μ. και στην συνέχεια θα γίνει πορεία που θα καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους». 

Στο ψήφισμα η ΟΜΣΕ αναφέρει τα εξής:

«Η Ομοσπονδία εκπροσωπεί περισσότερους από 22.000 μελισσοκόμους. Είναι ένας κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής που αντιμετωπίζει πολλά και διαφορετικά προβλήματα ανέκαθεν. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως, τόσο η Κλιματική αλλαγή που είναι εμφανέστατη με αρνητικές συνέπειες στις ποσότητες μελιού, όσο και η υπεραύξηση του κόστους παραγωγής λόγω πολέμου στην Ουκρανία οδήγησαν τους μελισσοκόμους στα όριά τους. Η επιβίωση του κλάδου απειλείται και από το τεράστιο φαινόμενο των παράνομων και εκτεταμένων σε μέγεθος, ελληνοποιήσεων. Μπορεί βέβαια, το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής να μην λύνεται από την μια στιγμή στην άλλη, όμως τα υπόλοιπα προβλήματα λύνονται αρκεί να υπάρχει βούληση και διάθεση από την πολιτική ηγεσία.

Για αυτό το λόγο η Ομοσπονδία από ευθύνη και ανησυχία για το μέλλον του κλάδου, διεκδικεί επίλυση, μέσα στα πλαίσια των Συνταγματικών της Δικαιωμάτων, στα παρακάτω βασικά προβλήματα:

    Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των ζημιών του περασμένου έτους.
    Πάταξη ελληνοποιήσεων για την μακροπρόθεσμη βελτίωση της τιμής του μελιού μας.
    Μέτρα στήριξης της Μελισσοκομίας γενικότερα, βελτιώνοντας/καταργώντας ταυτόχρονα τα «εχθρικά» νομοθετήματα διαφόρων υπουργείων. 
    Μείωση ΦΠΑ σε πετρέλαιο, ρεύμα και πρώτες ύλες για τους ΚΑΔ μελισσοκομίας.
    Δίκαιη αντιμετώπιση και μοριοδότηση του μελισσοκόμου για ένταξη στα διάφορα επενδυτικά επιδοτούμενα προγράμματα όπως τα Σχέδια Βελτίωσης.

Εάν θέλετε να υπάρξει συνέχεια και ανάπτυξη στην Μελισσοκομία της Ελλάδας, τότε τα ανωτέρω προβλήματα θα πρέπει να λυθούν άμεσα».

Ο αγώνας μας μόλις ξεκίνησε, λένε οι μελισσοκόμοι και κλιμακώνουν τις αντιδράσεις

Ακόμη μια αναβολή της απόφασης για έκτακτη ενίσχυση των μελισσοκόμων από την πλευρά του ΥπΑΑΤ είχε σαν αποτέλεσμα η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ) να ανακοινώσει κλιμάκωση των αντιδράσεων το επόμενο διάστημα. 

Ουσιαστικά σταματά ο διάλογος (που μέχρι σήμερα δεν έφερε αποτέλεσμα) και οι μελισσοκομικοί σύλλογοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Οι μελισσοκόμοι τονίζουν ότι εάν μέχρι το Σάββατο (25/2) δεν πάρουν θετική απάντηση από το ΥπΑΑΤ για στήριξη του κλάδου, τότε την Τετάρτη, (1 Μαρτίου και ώρα 12:00) θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις. Η μία θα είναι στην Αθήνα, στο Σύνταγμα και η άλλη στην Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους με στολές, μάσκες, καπνιστήρια αναμμένα και κυψέλες.

Είχαν προηγηθεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Κρήτη, Αχαΐα, Λάρισα και Πιερία. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κλιμακωθούν οι αντιδράσεις. Όλα αυτά βέβαια γίνονται σε μια προεκλογική περίοδο

«Η αρχή έγινε, ο αγώνας μας μόλις ξεκίνησε», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Πιερίας.  Και προσθέτει: «Οι μελισσοκόμοι της Πιερίας, έπειτα από το κάλεσμα του Μελισσοκομικού Συλλόγου Πιερίας, συμμετείχαν την Πέμπτη (23/02/23), στην συμβολική πανελλαδική κινητοποίηση με κυρίαρχα ζητήματα, την διεκδίκηση έκτακτης χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης και το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων στο μέλι. 

Οι Πιεριείς μελισσοκόμοι παρέταξαν τα φορτηγά τους στην αερογέφυρα της Νότιας Εισόδου της Κατερίνης για μία ώρα με κυρίαρχο σύνθημα το «Διεκδικούμε την επιβίωσή μας». Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο κτήριο της Αντιπεριφέρειας όπου επιδόθηκε έγγραφο με τα αιτήματα της κινητοποίησης. Το ίδιο έγγραφο εστάλη και στους τοπικούς βουλευτές».

Από την πλευρά του ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Λάρισας τονίζει σε ανακοίνωσή του τα εξής: «Ευχαριστούμε όλους τους μελισσοκόμους που δημιούργησαν αυτήν την μηχανοκίνητη  πορεία και ήρθαν από όλες της περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας και δώσαμε ένα ισχυρό μύνημα ότι υπάρχουμε σαν κλάδος και πρέπει να μας υπολογίζουν. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούμε».

Από την πλευρά του ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «στηρίζει όλους τους συναδέλφους μελισσοκόμους που βγήκαν την Πέμπτη (23/02/2023) σε όλη τη χώρα για να διεκδικήσουν μείωση του κόστους παραγωγής λόγω αυξήσεων στις τροφές, στο πετρέλαιο και στο ρεύμα. Τα προβλήματα του κλάδου μας αγγίζουν όλους. 

Το έργο των μελισσοκόμων είναι πολύ σημαντικό και για την γεωργία. Η μέλισσα βοηθάει στη φυσική επικονίαση η οποία είναι απαραίτητη στην ανθοφορία των δέντρων μας ώστε να καρποφορήσουν».

Μετά την Κρήτη και στην Αχαΐα βγαίνουν οι μελισσοκόμοι στους δρόμους

Κρίση στους κόλπους της Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), με τους κατά τόπους Συλλόγους να προχωρούν μεμονωμένα σε κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες, ενώ την ίδια στιγμή η Ομοσπονδία συνεχίζει τον διάλογο με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Συγκεκριμένα ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Αχαΐας «η Άνθεια» ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήσει μηχανοκίνητη πορεία, την Πέμπτη (23 Φεβρουαρίου 2023), αντιδρώντας στα θεσμικά προβλήματα που έχει ο κλάδος, που είναι οι ελληνοποιήσεις και το κόστος παραγωγής.

Ο κ. Βασίλειος Αλιχός, κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμος και Γραμματέας του Συλλόγου ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «εμείς δεν είμαστε επαίτες για να περιμένουμε χρήματα από το ΥπΑΑΤ. Με ένα επίδομα 10 ή 12 ευρώ δεν λύνονται τα προβλήματα του κλάδου. Ζητάμε ουσιαστικά μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής και την αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων», που αποτελεί την μεγάλη μάστιγα για το ελληνικό μέλι. Το έχω πει και θα το ξαναπώ πολλές φορές το καλό ελληνικό μέλι εξάγεται στην Γερμανία και εμείς εδώ τρώμε ανάμιξη μελιών με εισαγόμενα σιρόπια. Όλοι γνωρίζουν ότι στην χώρα μας εισάγονται κινέζικα σιρόπια ρυζιού που αναμειγνύονται με μέλια. Δεν είναι μόνο θέμα των μελισσοκόμων αλλά υπάρχει πρόβλημα υγείας των καταναλωτών. Επίσης έχουμε φτηνά μέλια αμφιβόλου ποιότητας που εισάγονται στην χώρα μας και πωλούνται σαν ελληνικά. Δεν μπορεί ελληνικό μέλι να έχει τόσο χαμηλή τιμή λιανικής, δεν το δικαιολογούν οι τιμές παραγωγού που έχουμε αυτή την περίοδο».    

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Αχαΐας «η Άνθεια» αναφέρει τα εξής:

Η διάλυση της γεωργικής παραγωγής και η χρόνια απαξίωση του αγροτικού και μελισσοκομικού κλάδου οδήγησε στην υποβάθμιση του επαγγέλματός μας. Η εκτίναξη του κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με τις χαμηλές - εξευτελιστικές τιμές, κάτω από το κόστος παραγωγής, τις οποίες διαμορφώνουν οι έμποροι - διακινητές - τυποποιητές, εξαφανίζουν το εισόδημά μας, απειλώντας την επιβίωσή μας. 

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δια στόματος του κ. Γεωργαντά δήλωσε ότι δεν είναι στις προτεραιότητες της πολιτείας οι μελισσοκόμοι σε σχέση με τα πακέτα στήριξης που έδωσε σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Δυστυχώς η κυβέρνηση ως τώρα μοιράζει υποσχέσεις άνευ αντικρίσματος.

Για τους παραπάνω λόγους ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Αχαΐας αποφάσισε να πραγματοποιήσει μηχανοκίνητη πορεία την Πέμπτη (23 Φεβρουαρίου 2023). 

Καλούμε όλους του συναδέλφους να είναι εκεί στον δίκαιο αγώνα μας, αναδεικνύοντας δυναμικά τα προβλήματά του κλάδου και προβάλλοντας παράλληλα τα αιτήματά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας.

Τα αιτήματα μας:
1. Προστασία του Έλληνα καταναλωτή από τις Παράνομες Ελληνοποιήσεις στο εισαγόμενο από τρίτες χώρες μέλι. Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν αμφίβολης ποιότητας φθηνά μέλια από χώρες εκτός ΕΕ, τα οποία παρανόμως βαφτίζονται «ελληνικά προϊόντα», με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν ελεύθερα, θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία.

2. Λήψη μέτρων για την μείωση του κόστους παραγωγής.
Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα.
Αφορολόγητο Πετρέλαιο.
Μείωση κόστους πρώτων υλών.

3. Αλλαγή Νομοθετικού Πλαισίου. Το εχθρικό νομοθετικό πλαίσιο για τον Έλληνα Μελισσοκόμο θα πρέπει να αλλάξει άμεσα στα επιμέρους θέματα που αναφέρουμε, προκειμένου να είναι βιώσιμη ενασχόληση και η άσκηση της μελισσοκομικής ιδιότητας. Ζητάμε:
Κίνηση των μελισσοκομικών φορτηγών - αυτοκινήτων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.
Αναθεώρηση του Μελισσοκομικού Μητρώου.
Διάταξη για την τοποθέτηση Μελισσοκομικών Σμηνών και πρόσβαση στα Δάση.
Κάπνισμα κυψελών και απαγόρευση εισόδου μελισσοκόμων σε δάση κατά την αντιπυρική περίοδο.
Ταυτοποίηση αμιγών ελληνικών μελιών.

Γενικός ξεσηκωμός από τους μελισσοκόμους της Κρήτης την Πέμπτη

Ζητούν έκτακτη οικονομική ενίσχυση, όπως πήραν και οι υπόλοιποι κτηνοτρόφοι.

Σε μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας κατεβαίνουν την ερχόμενη Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 οι μελισσοκόμοι της Κρήτης. Σκοπός είναι να διαμαρτυρηθούν, όπως χαρακτηριστικά είπε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος της ΟΜΣΕ και πρόεδρος στον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ηρακλείου, κ. Κώστας Λεονταράκης, για την κατάσταση, την οριακή που επικρατεί στον κλάδο γενικότερα και να προωθήσουν το αίτημα για ενίσχυση, το οποίο παραμένει στον αέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Λεονταράκη, βασικό πρόβλημα για τους μελισσοκόμους της Κρήτης είναι η υπέραυξηση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο κόστος παραγωγής, λόγω εκτίναξης ακόμα και 100% στο κόστος των τροφών και των πανάκριβων καυσίμων. Όπως εξηγεί ο ίδιος, οι 2.500 περίπου μελισσοκόμοι που δραστηριοποιούνται σήμερα στο νησί πλήττονται σημαντικά, καθώς λόγω κόστους καυσίμων, περιόρισαν τις μετακινήσεις τους, με αποτέλεσμα να πέσει η παραγωγή μελιού ως και 70% στο νησί και να έχουν τεράστια απώλεια εσόδων.

Τόπος συνάντησης της μηχανοκίνητης πορείας είναι το Παγκρήτιο Στάδιο, με ώρα έναρξης τις 11 το πρωί. Όπως αναφέρει πάντως το ρεπορτάζ, η ΟΜΣΕ ζητά μια ενίσχυση της τάξης των 15 ευρώ ανά κυψέλη.

Στην τελική ευθεία η έκτακτη ενίσχυση των μελισσοκόμων

Περιμένει την έγκριση Σκυλακάκη, η ενίσχυση που πρόκειται να δοθεί στους μελισσοκόμους της χώρας μας ως αντιστάθμισμα για το κόστος παραγωγής.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η έκτακτη ενίσχυση των μελισσοκόμων, η οποία έπειτα από σχετικό αίτημα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  αναμένει στο Οικονομικών την τελική έγκριση, προκειμένου να κινηθεί και η διαδικασία πληρωμής.

Όσον αφορά στο ποσό που πρόκειται να δοθεί στους παραγωγούς, εκτιμάται, από μελισσοκομικούς κύκλους, που συνομιλούν με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στα επίπεδα των 8-10 ευρώ ανά κυψέλη.

Οι μελισσοκόμοι τηρούν ωστόσο στάση αναμονής και είναι επιφυλακτικοί, αναμένοντας το ποσό και με τη... βούλα του υπουργείου Οικονομικών, που έχει και τον τελικό λόγο.

Πρόβλημα οι ελληνοποιήσεις στο μέλι, μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι Έλληνες μελισσοκόμοι λόγω των ελληνοποιήσεων. Σε εποχή οικονομικής κρίσης και ακρίβειας είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή οι καταναλωτές θα στραφούν σε φτηνά και αμφιβόλου ποιότητας μέλια που θα χαρακτηρίζονται σαν ελληνικά, το ερώτημα είναι όμως θα είναι;

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει τεθεί επί τάπητος σε συσκέψεις εκπροσώπων των μελισσοκόμων, στο ΥπΑΑΤ, υπό τον υφυπουργό κ. Σίμο Κεδίκογλου, όμως ακόμη δεν έχουν παρθεί κάποια μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Ο κ. Βασίλης Ξεσφίγγης, μελισσοκόμος από το Μεσολόγγι, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «έχω δει στην αγορά να πωλείται μέλι στην τιμή των 2,30 ευρώ το κιλό. Ε    γώ προτείνω κάτι απλό και αποτελεσματικό να απαγορευτούν τα χαρμάνια (ανάμειξη) ελληνικών και εισαγόμενων μελιών. Έτσι με έναν απλό γυρεοσκοπικό έλεγχο ή με άλλους δείκτες ταυτότητας, που φέρουν τα μέλια, θα μπορεί να εντοπιστεί αν το μέλι είναι ελληνικό ή ξένο. Όσο η μίξη ελληνικού και εισαγόμενου μελιού επιτρέπεται οι ελληνοποιήσεις δεν θα μπορούν να εξιχνιαστούν. Υπάρχει περίπτωση να αγοράσεις μια συσκευασία με 10 διαφορετικές ποικιλίες πορτοκαλιών από διάφορες χώρες του κόσμου; Γιατί να γίνεται αυτό με τα μέλια;».

Από την πλευρά του ο Βασίλης Ντούρας, μελισσοκόμος και πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Μαγνησίας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «βλέπουμε στα ράφια να πωλείται ελληνικό μέλι στην τιμή των 4 ευρώ το κιλό. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε τιμή παραγωγού 4 ευρώ το κιλό συν ΦΠΑ και να βρίσκουμε στην λιανική τιμή μελιού στα 4 ευρώ. Η ΕΛΣΤΑΤ έχει ανακοινώσει εισαγωγές περίπου 3.000 τόνων μελιού από Βουλγαρία οι οποίες δεν γνωρίζουμε που πάνε. Με τις σημερινές τιμές παραγωγού ελληνικό μέλι κάτω από 10 ευρώ δεν μπορεί να υπάρχει. 

Δεν υπάρχουν έλεγχοι αλλά και όταν υπάρξουν και ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από το Χημείο του Κράτους να αμφισβητούνται (όπως έγινε από τον ΕΦΕΤ), με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πρόστιμα σε όσους παρανομούν. Η ανάμιξη μελιών επιστρέπεται με βάση του Κανονισμούς της ΕΕ αλλά θα πρέπει να αναγράφεται η χώρα συγκομιδής, κάτι που δεν συμβαίνει στις περισσότερες φορές. Λόγια και υποσχέσεις έχουμε ακούσει πολλές είναι καιρός να υπάρξουν μέτρα που να αποτρέπουν την ελληνοποίηση των εισαγόμενων μελιών, αλλιώς θα απαξιωθεί ολόκληρος ο κλάδος. Πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση από τους επαγγελματίες του κλάδου τώρα πριν απαξιωθεί το ελληνικό προϊόν».

Σε απόγνωση λόγω ακρίβειας οι μελισσοκόμοι, παίζεται για έκτακτη ενίσχυση

Έως και 100% πάνω τα κόστη για τις κυψέλες, λένε στον ΑγροΤύπο οι μελισσοκόμοι.

Πιεσμένοι από την ακρίβεια των τροφών που χρησιμοποιούν για τα μελίσσια τους οι χιλιάδες μελισσοκόμοι της χώρας μας, οι οποίοι καταγγέλλουν πως έχουν αφεθεί από το κράτος, αβοήθητοι μέσα στο γενικότερο καθεστώς ακρίβειας (τροφές, καύσιμα κ.λπ.).

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι έχει τεθεί επί τάπητος σε συσκέψεις στο ΥπΑΑΤ υπό τον υφυπουργό κ. Σίμο Κεδίκογλου, το ενδεχόμενο ενίσχυσης ανά κυψέλη στους μελισσοκόμους, κατά το πρότυπο των πακέτων ενίσχυσης προς τους κτηνοτρόφους για αγορά ζωοτροφών. Μάλιστα ο υφυπουργός έχει δεσμευθεί περί στήριξης του κλάδου.

Σημειώνεται πως στο πρώτο πακέτο ενίσχυσης των κτηνοτρόφων (2% στο τζίρο) δεν συμπεριελήφθη, παρά μόνο ένας ελάχιστος αριθμός μελισσοκόμων, με πολύ μικρά ποσά, ενώ ο κλάδος έμεινε εκτός και από την πληρωμή της περασμένης Παρασκευής των 85,9 εκατ. ευρώ περίπου προς την κτηνοτροφία.

Όπως εξηγεί ο μελισσοκόμος, μέλος της Ομοσπονδίας κ. Βασίλης Ντούρας στον ΑγροΤύπο «υπάρχουν πληροφορίες, ότι έχει σταλεί αίτημα από το ΥπΑΑΤ προς το υπουργείο Οικονομικών για να εγκριθεί ένα κονδύλι στήριξης της μελισσοκομίας ως αντιστάθμισμα στην αύξηση του κόστους. Στο πρώτο πακέτο βάσει τζίρου, ελάχιστοι μελισσοκόμοι πήραν χρήματα και πάλι μικροποσά, ενώ ήμασταν εντελώς εκτός από το πρόσφατο πακέτο. Το κόστος, ιδίως όσον αφορά στις τροφές, έχει ανεβεί πάρα πολύ μέσα σε ένα έτος. Από εκεί που χρειαζόμασταν από 40 έως 60 ευρώ το χρόνο ανά κυψέλη, τώρα έχουμε πάει στα 60 με 100 ευρώ. Πρέπει η πολιτεία να μας ενισχύσει».

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, αν τελικώς προχωρήσει η ενίσχυση και ανάψει πράσινο φως το υπουργείο Οικονομικών (Σκυλακάκης), τότε θα δοθεί ένα ποσό γύρω στα 10 ευρώ ανά κυψέλη.
Καθοδικά η παραγωγή στη δεκαετία, πάνω τα κόστη

Για μια κάμψη στην παραγωγή μελιού εντός της τελευταίας δεκαετίας, της τάξης του 40%, κάνει λόγο ο κ. Κώστας Θωμαδάκης, μελισσόκομος από το Ρέθυμνο, που είναι και μέλος στον τοπικό συνεταιρισμό. Σύμφωνα με τον κ. Θωμαδάκη, στον αντίποδα, τα κόστη έχουν πάρει την ανιούσα, λόγω των τροφών, των καυσίμων κ.λπ. Ο κ. Θωμαδάκης έχει πλέον 160 μελίσσια και διαθέτει κυρίως στη λιανική το μέλι που παράγει, στην τιμή των 10 ευρώ το κιλό, ενώ όπως μας λέει καταλήγοντας υπάρχουν και υψηλότερες τιμές, αλλά παρ όλα αυτά η ζήτηση είναι καλή και το προϊόν φεύγει.
Ποντίκης: Μας έχουν υποσχεθεί ενίσχυση, να λυθεί το θέμα των ελληνοποιήσεων

«Όπως ενισχύθηκαν δυο φορές οι υπόλοιποι κλάδοι της κτηνοτροφίας, περιμένουμε να πάρουμε και εμείς ενίσχυση από το ΥπΑΑΤ ως αντιστάθμισμα για την ακρίβεια (τροφές, καύσιμα κ.λπ.). Στις συναντήσεις που είχαμε στο ΥπΑΑΤ μας έχουν δώσει σχετικές υποσχέσεις οι οποίες περιμένουμε να ισχύσουν και στην πράξη, αλλά ακόμα δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό. Όσον αφορά στο θέμα της ζήτησης, πρέπει να πούμε, ότι αν δεν λυθεί το ζήτημα των ελληνοποιήσεων, θα έχει πρόβλημα το Ελληνικό μέλι», σημείωσε από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ κ. Αναστάσιος Ποντίκης.

Έκτακτη ενίσχυση και διόρθωση του Μητρώου ζητούν οι μελισσοκόμοι

Στο πλαίσιο της ουσιαστικής στήριξης της μελισσοκομίας με τη θέσπιση και αξιολόγηση τεχνολογικών εργαλείων όπως το Εθνικό Μελισσοκομικό Μητρώο, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, υποδέχτηκε τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (Ο.Μ.Σ.Ε.), παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, τα θέματα που τέθηκαν και απασχολούν τον μελισσοκομικό κλάδο ήταν:

    Η χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους μελισσοκόμους για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής
    Η διαμόρφωση των τελικών εισηγήσεων και προτάσεων για την τροποποίηση της ΥΑ υπ’ αριθ. 140/106513/16-04-2021 (Β΄1560), σχετικά με την λειτουργία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου.

Η συζήτηση έγινε παρουσία του Προϊσταμένου του Τμήματος Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας & Λοιπών Ζωικών Οργανισμών, κ. Μάριου Τζιτζινάκη, του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας κ. Σπύρου Ντουντουνάκη, του κ. Δημήτρη Καλογρίδη από το Τμήμα Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας και Λοιπών Ζωικών Οργανισμών και της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Συστημάτων Εκτροφής Ζώων κας. Ελένης Αποστολάκη.

Στη συνάντηση εκ μέρους της Ομοσπονδίας συμμετείχαν ο πρόεδρος κ. Αναστάσιος Ποντίκης, ο γραμματέας κ. Δημήτριος Νικολάου και ο ταμίας κ. Κωνσταντίνος Ντούνας.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, επανέλαβε για μια ακόμα φορά, τη δέσμευσή του για τη στήριξη του κλάδου. Όλες οι πλευρές συμφώνησαν στη συνέχιση της συνεργασίας τους και στην επανάληψη της συνάντησης.

Μέτρα κατά των ελληνοποιήσεων μελιού και της νοθείας

Κεδίκογλου: Επιτέλους να εξαφανίσουμε τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων και της νοθείας του ελληνικού μελιού.

Προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ είναι η ενίσχυση της οικονομικής αποδοτικότητας των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων της χώρας και η παραγωγή ανταγωνιστικών μελισσοκομικών προϊόντων, τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλουστο χαιρετισμό του στο 13ο Συνέδριο Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας, με θέμα την «Κλιματική Αλλαγή και Παραγωγικότητα Μελισσοσμηνών - Προσαρμογή Γενετικού Υλικού».

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, ο Υφυπουργός ανέπτυξε τα θεσμικά εργαλεία που αφορούν στα εξής:

Με τη θέσπιση και αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων όπως το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, την Ατομική Ψηφιακή Μελισσοκομική Ταυτότητα και τη διασύνδεσή τους με την ψηφιακή πλατφόρμα για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού και την αποτύπωση του ισοζυγίου μελιού γίνεται πραγματικότητα η πλήρης ψηφιοποίηση του κλάδου της μελισσοκομίας.

«Φαίνεται ότι το ‘Μητρώο’ έχει γίνει πλέον απαραίτητο εργαλείο το οποίο αγκαλιάστηκε από την μεγαλύτερη μερίδα των μελισσοκόμων της Χώρας, οι οποίοι ανέρχονται επίσημα σε πάνω από 21.000 μελισσοκόμους με περίπου 2,2 εκατομμύρια κατεχόμενες – καταγεγραμμένες  κυψέλες», σημείωσε και πρόσθεσε ότι  «μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν χορηγηθεί οι πρώτες ταυτότητες στους μελισσοκόμους και μέσα στους πρώτους μήνες του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η έκδοση και χορήγηση του μεγαλύτερου μέρους των ψηφιακών μελισσοκομικών ταυτοτήτων».

Όσο για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, μίλησε για το Εθνικό Μελισσοκομικό Πρόγραμμα (2020 – 2022) Τομεακό Μελισσοκομικό Πρόγραμμα (ΣΣ ΚΑΠ 2023 – 2027), επισημαίνοντας ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός ανέρχεται στα 12.325.290 € ανά έτος και για την ερχόμενη πενταετία (2023 – 2027), καθώς έχει ενταχθεί στο ΣΣ ΚΑΠ 2023 – 2027 με αντίστοιχες παρεμβάσεις.«Η χρηματοδότηση του προγράμματος καλύπτεται κατά 50% από ενωσιακούς πόρους και κατά 50% από εθνικούς πόρους (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων). Το ποσοστό απορρόφησης του εθνικού μελισσοκομικού προγράμματος υπερβαίνει το 90%.», τόνισε. 

Ακολούθως, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανάδειξη της αξίας του ελληνικού μελιού. «Για να γίνει αυτό, πρέπει να καταπολεμήσουμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις και τις νοθείες. Πρώτη μου μέριμνα είναι επιτέλους να κατοχυρώσουμε το σήμα του ελληνικού μελιού. Για να το πετύχουμε αυτό, κινούμαστε σε δυο άξονες: τον επιστημονικό και τον αγορανομικό. Το επιστημονικό συμβούλιο που συστήσαμε απαρτίζεται από κορυφαίους επιστήμονες του κλάδου όπου ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές που έδωσα: πρωτόκολλο αναλύσεων που να πιστοποιεί ότι είναι ελληνικό το μέλι και την ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων των 7 βασικών ειδών μελιού όπου θα αναγράφονται στην ετικέτα», εξήγησε.

«Προσπαθούμε να κλείσουμε την πόρτα στην παρανομία», είπε χαρακτηριστικά «προκειμένου να μπορέσουμε επιτέλους να εξαφανίσουμε τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων και της νόθευσης του χρυσαφιού της ελληνικής γης». Ο κ. Κεδίκολγου, νωρίτερα εγκαινίασε το 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας που φιλοξενείται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται κατόπιν συνεργασίας της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ) και τουΤμήματος Μελισσοκομίας του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ. 

Ι. Τζαμτζής: Ενίσχυση μελισσοκόμων με βάση τον αριθμό μελισσών που διαθέτουν

Την ανάγκη να ενισχυθεί ο κλάδος της μελισσοκομίας, ώστε να επιβιώσουν όλες οι μονάδες, ανεξαρτήτως δυναμικότητας κυψελών, επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, με επιστολή του προς την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Τζαμτζής, αν και έχουν ενισχύσει όλους τους κλάδους μετά την πανδημία τους μελισσοκόμους δεν τους έχουν στηρίξει. Στην πρόσφατη απόφαση για τις ζωοτροφές δεν δίνους ούτε ένα ευρώ για την στήριξη του κλάδου παρά την μεγάλη αύξηση που έχουν τα μεταφορικά και η τροφή (ζαχαροζύμαρο), ενώ από την άλλη έχουμε χαμηλές τιμές χονδρικής στα μέλια.  

Ο κ. Τζαμτζής περιγράφει στην επιστολή του αναλυτικά τα προβλήματα στη μελισσοκομία, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα αρκετών εκμεταλλεύσεων του κλάδου.

Ακόμη αναφέρεται στην αύξηση του κόστους παραγωγής, εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου των τιμών στις μελισσοτροφές και του υπερδιπλασιασμού του κόστους μετακινήσεων των κυψελών. Στον αντίποδα, επισημαίνει τις χαμηλές τιμές χονδρικής πώλησης μελιού από τους παραγωγούς (μόλις 3,5 ευρώ το κιλό).

Αναφέρεται στη ραγδαία μείωση των πληθυσμών μέλισσας, εξαιτίας αντίξοων καιρικών συνθηκών αλλά και ασθενειών, που μεταδίδονται εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσης κοπαδιών στη Χαλκιδική, αφού άλλα δάση, όπως το δάσος της Εύβοιας, έχουν καεί.

Επίσης επισημαίνει ότι πέρα από την διασφάλιση της παραγωγής του πολύτιμου μελιού θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι η εξάλειψη των μελισσών, θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην παραγωγή φρούτων και λαχανικών, καθώς οι μέλισσες είναι από τους πιο σημαντικούς επικονιαστές του οικοσυστήματός μας.

Καταλήγοντας ζητεί να ενισχυθούν όλοι οι μελισσοκόμοι, κατ’ αναλογία του αριθμού των κυψελών τους, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους σε τροφή (ζαχαροζύμαρο), προκειμένου να μην πεθάνουν οι μέλισσες.

Επιπλέον οι μελισσοκόμοι που έχουν 50 κυψέλες και άνω να επιδοτηθούν και για το κόστος των μετακινήσεών τους καθώς, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεί της ΔΑΟΚ Πέλλας, των 95% αυτών, μετακινούν τα μελίσσια τους, σε απόσταση άνω των 50 χιλιομέτρων.

Τέλος, ο κ. Τζαμτζής ζητεί να αρθεί η απαγόρευση στην πώληση μελιού από τους παραγωγούς σε άλλες περιοχές, πέραν της Περιφερειακής Ενότητας, στην οποία ανήκει η έδρα του μελισσοκομείου τους.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Σημαντικά προβλήματα εμφανίζονται στην επιβίωση του κλάδου της μελισσοκομίας. 

Η αύξηση του κόστους παραγωγής και οι χαμηλές τιμές του μελιού (χονδρικής) έχουν οδηγήσει στην μείωση των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων. 

Οι τιμές των μελισσοτροφών (ζαχαροζύμαρο) έχουν φτάσει στα ύψη και η αναγκαία ζάχαρη, για να ετοιμάσουν οι μελισσοκόμοι τροφή για το χειμώνα, έχει αυξηθεί από 0,60€ σε 1,60€ το κιλό, με αποτέλεσμα να είναι απαγορευτική η αναγκαία τροφή. 

Το κόστος μετακίνησης έχει υπερδιπλασιαστεί με την αύξηση των καυσίμων. Οι μελισσοκόμοι όμως οφείλουν 1-2 φορές την εβδομάδα να επισκέπτονται το μελισσοκομείο τους για επιθεώρηση,  που βρίσκεται σε μακρινή απόσταση από τον τόπο κατοικίας τους. 

Η παρατεταμένη ξηρασία του φθινοπώρου είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή της ανθοφορίας της Ερείκης σε πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να ανανεωθεί ο γόνος και να εμφανίζουν πολλά κοπάδια ραγδαία μείωση του πληθυσμού τους. 

Η μεγάλη συγκέντρωση κοπαδιών στην περιοχή της Χαλκιδικής (αφού το δάσος της Εύβοιας είχε καεί) και οι μικρές αποστάσεις μεταξύ των μελισσοκομείων οδήγησαν, στην έξαρση της προσβολής ασθενειών (βαρρόα), την μείωση της αντοχής της μέλισσας, με αποτέλεσμα την απώλεια πληθυσμών. 

Η μέλισσα όμως είναι αναγκαία στην επικονίαση των καλλιεργειών της χώρας. Χωρίς αυτήν θα επέλθει ραγδαία μείωση της παραγωγής των φρούτων και των λαχανικών (κεράσια αμύγδαλα, πορτοκάλια, ακτινίδια, φασόλια, κ.λ.π. Έτσι κρίνεται αναγκαίο να ενισχυθεί ο κλάδος της μελισσοκομίας. 

Ενίσχυση όλων των μελισσοκόμων με διαφορετικό ποσό, με βάση τον αριθμό των μελισσών που διαθέτουν, προκειμένου να παραμείνουν στον κλάδο της μελισσοκομίας και να εξασφαλιστεί η εκτροφή των μελισσών.

Όλοι οι μελισσοκόμοι, ανεξαρτήτως αριθμού κυψελών, έχουν ανάγκη να καλύψουν την αγορά της χειμερινής τροφής (ζαχαροζύμαρο 4 κιλά/κυψέλη) προκειμένου να μην πεθάνουν οι μέλισσες.

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΔΑΟΚ Πέλλας, το 95% των μελισσοκόμων, που έχουν 50 κυψέλες και άνω, μετακινούν τα μελίσσια τους (σε αποστάσεις 50 χιλ. και άνω) για την εκμετάλλευση των ανθοφοριών αλλά και για την ανανέωση του πληθυσμού τους, προκειμένου να επιβιώσουν οι μέλισσες, αφού αυτές ζουν μόνο 40 ημέρες. Για αυτό το λόγο, οι μελισσοκόμοι με 50 κυψέλες και άνω, πρέπει να ενισχυθούν για την αγορά της τροφής αλλά και για τις μετακινήσεις των μελισσών τους.

Οι μελισσοκόμοι με 110 κυψέλες και άνω αντιμετωπίζουν επιπλέον προβλήματα και στη διάθεση των προϊόντων τους. Οι ποσότητες λιανικής πώλησης του μελιού έχουν μειωθεί (λόγω COVID 19) και οι τιμές χονδρικής είναι εξευτελιστικά χαμηλές 3,5 € κιλό, με αποτέλεσμα να έχει συρρικνωθεί το οικογενειακό τους εισόδημα και να μην μπορούν να καλύψουν το κόστος εκτροφής.

Επίσης πριν από μερικά χρόνια οι μελισσοκόμοι είχαν το δικαίωμα να πουλήσουν το μέλι της παραγωγής τους χωρίς περιορισμό ποσοτήτων σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας, νόμιμα χωρίς συσκευαστήριο, ως πρωτογενές αγροτικό προϊόν (σύμφωνα με τις μετακινήσεις τους). Τώρα σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που είναι σε ισχύ (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 466/ Β΄/ 18-2-2019) είναι υποχρεωμένοι να πωλούν χονδρική και λιανική μόνο εντός της Περιφερειακής Ενότητας, όπου είναι η έδρα του μελισσοκομείου τους και μόνο 1.200 κιλά μέλι. Δηλαδή οι μελισσοκόμοι δεν μπορούν να πουλήσουν μέλι (πρωτογενούς παραγωγής), στους πελάτες που ήδη έχουν σε άλλες περιοχές. Έτσι οι μελισσοκόμοι με 110 κυψέλες και άνω, που είναι κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης (και όχι μόνο όσοι χαρακτηρίζονται επαγγελματίες αγρότες) πρέπει να ενισχυθούν για να καλύψουν την αγορά της χειμερινής τροφής, το κόστος μετακίνησης και τις μειωμένες πωλήσεις μελιού».

Προσπάθεια δημιουργίας κοινού πλαισίου στην πιστοποίηση βιολογικών μελισσοκόμων

Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα πραγματοποιήθηκε η συνδιάσκεψη υπό τον ΥφΑΑΤ, Σ. Κεδίκογλου, που έλαβε χώρα στο ΥπΑΑΤ, με σκοπό την κατάθεση προτάσεων αναφορικά με τα προβλήματα της Βιολογικής Μελισσοκομίας.

«Θα υπάρξει νεότερη συνάντηση και θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό θεσμικό πλαίσιο για το βιολογικό μέλι», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κυριάκος Βήρος, πρόεδρος στο Σωματείο Βιολογικών Μελισσοκόμων Ελλάδας (ΣΒΜΕ), ο οποίος συμμετείχε στη συνδιάσκεψη.  

Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», της Δ/νσης Συστημάτων Ποιότητας & Βιολογικής Γεωργίας, του Τμήματος Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας & Λοιπών Ζωικών Οργανισμών, καθώς και εκπρόσωποι των Οργανισμών Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕΠ) προϊόντων βιολογικής γεωργίας και των ενώσεων αυτών.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΒΜΕ, «υπήρξε δε προκαθορισμένη ημερήσια διάταξη, η οποία είχε γνωστοποιηθεί εγκαίρως σε όλα τα συμβαλλόμενα στη συνδιάσκεψη μέρη προκειμένου να διασφαλιστεί μία γόνιμη διαβούλευση με συγκεκριμένες προτάσεις από μέρους τόσο των ΟΕΠ, όσο και των υπολοίπων συμμετεχόντων. 

Η θεματολογία ήταν η εξής:

1. Κοινό για όλους τους ΟΕΠ πλαίσιο, βάσει του οποίου θα καθορίζονται οι ελάχιστες κοινές πρακτικές αναφορικά με την έκδοση του πιστοποιητικού βιολογικής μελισσοκομίας.

2. Βιολογικό κερί και καθορισμός MRLs (Maximum Residue Levels - Μέγιστα Όρια Υπολειμματικότητας), προπαρασκευαστική εργασία και μελέτη για το ισχύον καθεστώς αναφορικά με το βιολογικό κερί σε άλλες χώρες της Ευρώπης και τι μπορούμε να κάνουμε σε εθνικό επίπεδο προκειμένου η βιολογική μελισσοκομία της Ελλάδας να καταστεί βιώσιμη και να θωρακιστεί απέναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμό των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ.

3. Τρόπος ελέγχου και λειτουργίας του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» ως προς τους ΟΕΠ και εφαρμογή κυρώσεων/ποινών.

4. Καθορισμός ποσόστωσης του πλήθους των βιομελισσοκόμων που δύναται να ελέγχει ο επιθεωρητής του ΟΕΠ ανά περιοχή και χρονικό διάστημα.

Το ΣΒΜΕ κατέθεσε πλήρη φάκελο προτάσεων με συνοπτική ανάλυση για κάθε μία από αυτές σύμφωνα με το σκοπό της συνδιάσκεψης. Στη συζήτηση που ακολούθησε κατατέθηκαν γόνιμες παρατηρήσεις, επισημάνσεις και προτάσεις από τους συναρμόδιους φορείς σε θετικό κλίμα προς επίλυση των προβλημάτων.

Επισημαίνουμε ότι κατά το παρελθόν χρονικό διάστημα διεξήχθησαν τέσσερεις προγραμματισμένες διασκέψεις με εκπροσώπους των ΟΕΠ αναπτύσσοντας την αυτή θεματολογία. Σε αυτές υπήρξε από το σύνολο των ΟΕΠ εποικοδομητικός διάλογος και κοινή παραδοχή των προβλημάτων σε αντίθεση με την τωρινή τους στάση.

Επιπρόσθετα, αντιλαμβανόμενοι από κοινού τη βαρύτητα των προβλημάτων της βιολογικής μελισσοκομίας, συμφωνήθηκε η διενέργεια νέων συναπτών συνδιασκέψεων με στόχο την κατάθεση κατά το δυνατόν πληρέστερων προτάσεων προς επίλυση όλων των παραπάνω. Πόσο δε μάλλον με τη μαζική εισροή 3.000 και πλέον μελισσοκόμων στη βιολογική εκμετάλλευση λόγω του επιδοτούμενου προγράμματος της βιολογικής μελισσοκομίας.

Για την επίλυση των ως άνω προβλημάτων τα μέλη του ΣΒΜΕ έχουν εξ αρχής εργαστεί συλλογικά και μεθοδικά με τη δημιουργία ομάδων εργασίας για κάθε καταγραφέν πρόβλημα, κοινοποιώντας τα ευρήματα της συστηματικής τους εργασίας στο ΥπΑΑΤ και στους συναρμόδιους φορείς, εκτελώντας ουκ ολίγες φορές δουλειά άλλων.

Πλέον, όμως, δεν υπάρχουν περιθώρια για κωλυσιεργία και όλοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες που αναλογούν στη θεσμική βαρύτητα του καθενός, καταθέτοντας βιώσιμες λύσεις. Αν δε συμβεί αυτό πολύ φοβούμαστε ότι η Βιολογική Μελισσοκομία πρόκειται να πληγεί ανεπανόρθωτα, καθιστώντας σχεδόν βέβαια την τραγική υποβάθμιση ολόκληρου του Κλάδου της Μελισσοκομίας.

Εμείς, ως βιολογικοί μελισσοκόμοι, υπερασπιζόμαστε τις αξίες της βιολογικής γεωργίας και είμαστε διατεθειμένοι να αξιοποιήσουμε κάθε νόμιμο και θεσμικό μέσο στα πλαίσια της ΕΕ προκειμένου να διαφυλάξουμε την πολύτιμη για τη διατροφή, την υγεία, το περιβάλλον και την εθνική οικονομία μελισσοκομία».

15,4 εκ. ευρώ σε 7.538 δικαιούχους πλήρωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, κυριότερη πληρωμή στους μελισσοκόμους

Πιστώθηκε στους λογαριασμούς 7.538 δικαιούχων το ποσό των 15,4 εκατ. ευρώ από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Μεταξύ άλλων οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ αφορούν στη βελτίωση της παραγωγής και της εμπορίας μελιού για την οποία πληρώθηκαν συνολικά 7.177 δικαιούχοι.

Αφορά τις δράσεις 3.1 Αντικατάσταση κυψελών και 3.2 Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας. 

Επίσης έγιναν πληρωμές για σε επενδύσεις σε στοιχεία ενεργητικού και για την προώθηση οίνων σε τρίτες χώρες.

Διαβάστε τις πληρωμές (εδώ)

Πραγματικότητα η πρώτη ατομική ψηφιακή ταυτότητα μελισσοκόμου

Διευρυμένη σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες και αρμόδιους φορείς.

Για ακόμη ένα βήμα προς την πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που αφορούν στον κλάδο της ελληνικής μελισσοκομίας κάνει λόγο με ανακοίνωσή του το ΥπΑΑΤ, με αφορμή την παράδοση της πρώτης ατομικής ψηφιακής μελισσοκομικής ταυτότητας στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (Ο.Μ.Σ.Ε.) κ.Αναστάσιο Ποντίκη από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμο Κεδίκογλου.

Με τη συμβολική όσο και ουσιαστική αυτή κίνηση, ο ΥφΑΑΤ θέλησε να καταδείξει τη σημασία που αποδίδει στον δυναμικό αυτό τομέα της πρωτογενούς παραγωγής και να επιβεβαιώσει ότι από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, έθεσε μεταξύ των βασικών του προτεραιοτήτων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου με σκοπό την ανάδειξη της αξίας του ελληνικού μελιού.

Προς αυτή την κατεύθυνση, της ανάδειξης, προστασίας αλλά και επίλυσης των προβλημάτων του κλάδου, κινήθηκε και η σημερινή διευρυμένη σύσκεψη υπό τον κ. Κεδίκολγου που συγκάλεσε με υπηρεσιακούς παράγοντες και αρμόδιους φορείς.

Η συζήτηση έγινε παρουσία της  συνεργάτιδας της Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ κας. Αναστασίας Χαραλαμποπούλου, του Προϊσταμένου του Τμήματος Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας & Λοιπών Ζωικών Οργανισμών, κ. Μάριου Τζιτζινάκη, του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας κ. Σπύρου Ντουντουνάκη, της Προϊσταμένης του Τμήματος Αλιευμάτων, Γάλακτος και λοιπών Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης κας. Διονυσίας Μίντζα, του κ. Δημήτρη Καλογρίδη από το Τμήμα Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας και Λοιπών Ζωικών Οργανισμών, της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Συστημάτων Εκτροφής Ζώων κας. Ελένης Αποστολάκη και της κας. Ευανθίας Χατζηγιαννάκου από το Τμήμα Αλιευμάτων, Γάλακτος και Λοιπών Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης. Από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Data Center, Δικτύων και Βάσεων Δεδομένων μετείχαν η Προϊσταμένη του Τμήματος κα. Γεωργία Παππά και οι υπάλληλοι κα. Σταυρούλα Γεωργοπούλου και κα. Άννα Κατσάρα.

Στη συνάντηση εκ μέρους της Ομοσπονδίας συμμετείχαν ο πρόεδρος κ. Αναστάσιος Ποντίκης, ο γραμματέας κ. Δημήτριος Νικολάου και ο ταμίας κ. Κωνσταντίνος Ντούνας. Τον  Σύνδεσμο Ελλήνων Τυποποιητών Συσκευαστών Εξαγωγέων Μελιού (ΣΕΤΣΕΜ), εκπροσώπησε ο κ. Γιάννης Καρυπίδης.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, η οποία θα επαναλαμβάνεται σε τακτά διαστήματα, τέθηκαν προς επίλυση σειρά θεμάτων που αφορούν: στην ευημερία και προστασία του κλάδου όπως η εμπορία, διάθεση, συσκευασία μελιού, στο ζήτημα της επιστρεπτέας προκαταβολής, στην αναζήτηση περαιτέρω ενίσχυσης της εγχώριας μελισσοκομίας, στη δυνατότητα διορθωτικών κινήσεων στο Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο και στο ισοζύγιο. «Το ισοζύγιο είναι από τα χρησιμότερα εργαλεία για την καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων και των κρουσμάτων νοθείας», τόνισε ο κ. Κεδίκογλου στην τοποθέτησή του και υπενθύμισε ότι η καθιέρωση του Ελληνικού σήματος επιτυγχάνεται με τον επιστημονικό -τα πρωτόκολλα αναλύσεων πιστοποιούν την Ελληνικότητα και την ιχνηλασιμότητα- και τον αγορανομικό τρόπο μέσω του ηλεκτρονικού Μητρώου και του ισοζυγίου.

Τέλος, ο ΥφΑΑΤ συνεχάρη τους συμμετέχοντες για τον ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.

Οι ελληνοποιήσεις και η νοθεία μελιού σε ραντεβου Κεδίκογλου με μελισσοκόμους

Συνάντηση του ΥφΑΑΤ Σ. Κεδίκογλου με την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος.

Σε διεξοδική ενημέρωση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμου Κεδίκογλου για τα κυριότερα θέματα που απασχολούν τον κλάδο της μελισσοκομίας, προχώρησαν τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (Ο.Μ.Σ.Ε.).

Η συζήτηση έγινε παρουσία της Γενικής Γραμματέως του ΥπΑΑΤ κας Χριστιάνας Καλογήρου, της συνεργάτιδας της Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ κας. Αναστασίας Χαραλαμποπούλου και του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας κου. Σπύρου Ντουντουνάκη.

Στη συνάντηση εκ μέρους της Ομοσπονδίας συμμετείχαν ο πρόεδρος κ. Αναστάσιος Ποντίκης, ο γραμματέας κ. Δημήτριος Νικολάου και ο ταμίας κ. Κωνσταντίνος Ντούνας.

Στη σύσκεψη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, έθεσε στον ΥφΑΑΤ σειρά ζητημάτων που αφορούν μεταξύ άλλων στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο και στην αναγκαιότητα  εντατικοποίησης των ελέγχων στο μέλι και τις μελισσοτροφές για την αναχαίτιση  και αντιμετώπιση περιπτώσεων νοθείας και ελληνοποιήσεων. Επιπλέον, αναζητήθηκαν η βέλτιστη λύση για το ζήτημα της επιστρεπτέας προκαταβολής και περαιτέρω τρόποι ενίσχυσης της εγχώριας μελισσοκομίας.

Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε  για τη διατήρηση στενής επικοινωνίας και στην επανάληψη της συνάντησης, τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ. 

Η καθιέρωση του Ελληνικού σήματος στο μέλι, πρωταρχικός στόχος για το ΥπΑΑΤ

Συνεδρίασε για πρώτη φορά η Ομάδα Εργασίας του ΥπΑΑΤ για την προστασία και ανάδειξη του ελληνικού μελιού, υπό τον ΥφΑΑΤ Σίμο Κεδίκογλου.

Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την κατά το δυνατόν ταχύτερη εφαρμογή αναγκαίων μέτρων για την προστασία και ανάδειξη του Ελληνικού Μελιού με βάση τη χρήση ερευνητικών δεδομένων, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου κατά την πανηγυρική συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, της Ομάδας Εργασίας του ΥπΑΑΤ για το μέλι, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Κεδίκογλου έθεσε ως προτεραιότητα την ανάγκη να επικρατήσει διεθνώς το Ελληνικό σήμα, αναπτύσσοντας παράλληλα και τους τρόπους για τη θέσπισή του.

«Η καθιέρωση του Ελληνικού σήματος αποτελεί πρωταρχικό στόχο τον οποίο έχει ‘αγκαλιάσει’ και ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Αυτό επιτυγχάνεται με τον επιστημονικό -τα πρωτόκολλα αναλύσεων πιστοποιούν την Ελληνικότητα και την ιχνηλασιμότητα- και τον αγορανομικό τρόπο μέσω του ηλεκτρονικού Μητρώου και του ισοζυγίου», τόνισε και πρόσθεσε ότι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

Στη σύσκεψη, αφού τοποθετήθηκαν όλοι οι φορείς με χαιρετισμό, υπήρξε σύμπλευση στις εισήγησης του ΥφΑΑΤ για αναζήτηση των βέλτιστων λύσεων προς όφελος της εγχώριας μελισσοκομίας καθώς και υποβολή προτάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Η Ομάδα Εργασίας συγκροτείται από εκπροσώπους επιστημονικών φορέων (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Καποδιστριακό Παν. Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), του Δημοσίου (ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ, Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, Γενικό Χημείο του κράτους), του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ και των παραγωγικών κλάδων. Χρέη προέδρου της Ομάδας, εκτελεί η Γενική Γραμματέας του ΥπΑΑΤ, κα. Χριστιάνα Καλογήρου.

Έργο της Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας είναι:

    Η εισήγηση αναγκαίων μέτρων για την προστασία και την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του Ελληνικού Μελιού με βάση την χρήση ερευνητικών δεδομένων.
    Η ανάδειξη της ποιότητας του Ελληνικού μελιού και καθιέρωση Ελληνικού Σήματος για το μέλι.
    Η προστασία και διαφύλαξη του εγχωρίου γενετικού υλικού μελισσών.
    Η επικαιροποίηση των χαρακτηριστικών των οκτώ αμιγών κατηγοριών μελιού και συμπλήρωση των κατηγοριών ταυτοποίησης τύπων ελληνικού μελιού.
    Η προστασία, ανάδειξη και κατοχύρωση της ταυτότητας των λοιπών ελληνικών προϊόντων κυψέλης.
    Η εισήγηση για την διαχείριση και προστασία της μελισσοκομικής χλωρίδας- Μελισσοκομικά Πάρκα.
    Τα προβλήματα νοθείας και παράνομων ελληνοποιήσεων στο μέλι –Ισοζύγιο Μελιού.
    Η Επιστημονική Ομάδα Εργασίας θα αναφέρεται στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Κεδίκογλου.

Αυξημένο κόστος και επιστρεπτέα δημιουργούν προβλήματα στους μελισσοκόμους

Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Η αύξηση του κόστους παραγωγής μελιού είναι μεγάλη και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Τυποποιητών Συσκευαστών - Εξαγωγέων Μελιού (ΣΕΤΣΕΜ) ζητά από το ΥπΑΑΤ να λάβει μέτρα στήριξης του κλάδου των μελισσοκόμων.

Πέραν των αυξήσεων στις μελισσοτροφές κατά 100%, υπάρχει αύξηση στο πετρέλαιο μετακίνησης κατά 60% και στα λοιπά μελισσοκομικά εφόδια κατά 40%. 

Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και με την φετινή παραγωγή πευκόμελου. Το κάψιμο των πεύκων της Εύβοιας, που επηρέασε το μεγαλύτερο μέρος των μελισσοκόμων της Ελλάδος για το 2021, θα δημιουργήσει προβλήματα και το 2022. 

Όπως επισημαίνουν οι τυποποιητές στο ΥπΑΑΤ, οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι ασκούν νομαδική μελισσοκομία στην χώρα μας. Μελισσοκόμοι της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας εκμεταλλεύονται τα πεύκα της Εύβοιας για σημαντικό μέρος της παραγωγής τους, κάτι που ήταν καταστροφικό το 2021 και απαγορευτικό για το 2022. Φέτος όμως θα επηρεαστούν όλες οι μελισσοβοσκές πεύκου της υπόλοιπης Ελλάδας λόγω υπερσυγκέντρωσης στα εναπομείναντα πευκοδάση της χώρας μας.

Από την πλευρά τους μελισσοκόμοι, που επικοινώνησαν με τον ΑγροΤύπο, μας ανέφεραν ότι οι καιρικές συνθήκες στην Εύβοια βοηθούσαν στην παραγωγή μελιού. Αντίθετα στη βόρεια Ελλάδα επειδή υπάρχουν δυνατοί άνεμοι (Βαρδάρης) είναι δύσκολη η παραγωγή πευκόμελου (που αποτελεί το 60% της ελληνικής παραγωγής μελιού).

Όμως οι μελισσοκόμοι σήμερα έχουν και ένα ακόμη πρόβλημα να αντιμετωπίσουν. Αρκετοί εισέπραξαν την επιστρεπτέα προκαταβολή. Το ποσό αυτό πιστώθηκε στους παραγωγούς για την στήριξή τους λόγω της οικονομικής κρίσης. Με κυβερνητική απόφαση οι αγρότες που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή θα τους χαρίζονταν τουλάχιστον το 50% του ποσού και θα έπρεπε να επιστρέψουν το υπόλοιπο 50%. Μάλιστα αν γινόταν η πληρωμή μέχρι τέλος Ιουλίου θα είχαν και έκπτωση επιπλέον 15%.

Το παράδοξο όμως είναι ότι - όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι - ο ΟΠΕΚΕΠΕ (υλοποιώντας την Υπουργική Απόφαση 1184/13.09.2021 για χορηγήσεις κρατικών ενισχύσεων) έχει ήδη παρακρατήσει προκαταβολικά από τις επιδοτήσεις τους μέχρι το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής. Αν πληρώσουν και τα ποσά που αναρτά η ΑΑΔΕ στην πράξη τελικά γίνεται επιστροφή του 100% της επιστρεπτέας. 

Το ΥπΑΑΤ θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία και να δώσει λύσεις στο πρόβλημα (έχουμε γράψει σχετικό άρθρο στον ΑγροΤύπο ότι ισχύουν για όλους τους αγρότες). Θα πρέπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να προχωρήσει στην επιστροφή των παρακρατηθέντων ποσών, για να μπορούν στη συνέχεια οι μελισσοκόμοι να πληρώσουν την επιστροφή της επιστρεπτέας.   

Ξεκίνησε η απαγόρευση εισόδου στα δάση, τι ισχύει με το κάπνισμα κυψελών

Από την Πέμπτη (14 Ιουλίου 2022) απαγορεύεται η είσοδος σε εθνικούς δρυμούς και δάση στις περιοχές όπου αναμένεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, δηλαδή σε Αττική, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, ανθυποπυραγός, Ραφαέλα Τζίμα.

Το Πυροσβεστικό Σώμα και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας θα είναι σε επιφυλακή, ενώ θα πραγματοποιούνται αυξημένες περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Το πρόστιμο για τους παραβάτες θα ανέρχεται σε 300 ευρώ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ) κ. Αναστάσιος Ποντίκης δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι μελισσοκόμοι εξαιρούμαστε από τις απαγορεύσεις γιατί θα πρέπει να επισκεπτόμαστε τις κυψέλες. Όσον αφορά τις εργασίες κατά την αντιπυρική περίοδο, κατά τις ημέρες με δείκτες επικινδυνότητας 1 και 2 γίνονται εργασίες με συμβατικό καπνιστήρι. Με δείκτη 3 με το συμβατικό καπνιστήρι γίνονται εργασίες μέχρι τις 10 το πρωί. Με το ηλεκτρονικό καπνιστήρι επιτρέπονται οι εργασίες για δείκτες 1, 2 και 3».

Πάντως η απαγόρευση εισόδου σε εθνικούς δρυμούς και δάση αποτελεί μια πολιτική της κυβέρνησης που θέλει συνεχώς να ρίχνει ευθύνες για τις πυρκαγιές στους πολίτες και δεν προχωρά σε αγορά πυροσβεστικών μέσων και εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού.

Για το πρόστιμο θυμίζουμε ότι με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που είχε ψηφιστεί τον Αύγουστο του 2021, το αρχικό πρόστιμο ήταν 1.000 ευρώ για τους παραβάτες που κυκλοφορούσαν σε εθνικούς δρυμούς και δάση (εξοντωτικό ποσό για τα ελληνικά δεδομένα). Τελικά η κυβέρνηση με τροπολογία, που έκανε τον Απρίλιο του 2022, προχώρησε στη μείωση του προστίμου στα 300 ευρώ.

Εκτός από τους μελισσοκόμους και τους κτηνοτρόφους - που λόγω επαγγέλματος πρέπει να κυκλοφορούν στα δάση - υπάρχουν περιπατητές, ορειβάτες, ποδηλάτες και αθλητές που κυκλοφορούν σε δρυμούς και δάση και θα μπορούσαν να ενημερώνουν την πυροσβεστική αν έβλεπαν εστία φωτιάς. Η γρήγορη ενημέρωση βοηθά στην κατάσβεση μιας φωτιάς παραδέχεται και η πυροσβεστική. Κάποτε θα πρέπει να αλλάξει αυτή η πολιτική και αντί να απουσιάζουν οι πολίτες από τα δάση να δίνουν κίνητρα για να τα επισκέπτονται. Μόνο όταν υπάρχουν πολίτες στα δάση θα μπορούν να τα προστατεύσουν. Επίσης έχει πλέον αποδειχθεί ότι η ορθολογική βόσκηση των αγροτικών ζώων συμβάλλει θετικά στη διατήρηση βιοτόπων.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.