Ποια τράπεζα κινδυνεύει με λουκέτο στις ΗΠΑ:Νέοι κλυδωνισμοί στο τραπεζικό της σύστημα





Νέοι κλυδωνισμοί ταράσσουν τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, λίγα μόλις 24ωρα μετά την εξαγορά της First Republic Bank από την JPMorgan, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά όσους μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, στις 10 Μαρτίου, επεσήμαιναν ότι τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ είναι πιο βαθιά από όσο φάνταζαν.

Όπως μεταδίδει το Reuters, πηγή με γνώση των εξελίξεων δήλωσε ότι η PacWest Bancorp, μια περιφερειακή αμερικανική τράπεζα με έδρα το Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, διερευνά στρατηγικές επιλογές συμπεριλαμβανομένης της πώλησης ή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Η δήλωση αυτή οδήγησε σε πτώση στις μεταγενέστερες συναλλαγές τις μετοχές τόσο της εν λόγω τράπεζας όσο και άλλων περιφερειακών πιστωτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ.

Λίγο αργότερα, ήταν η σειρά της Western Alliance Bancorp, της 13ης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας με έδρα το Φοίνιξ της Αριζόνα, να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι δεν αντιμετώπισε ασυνήθιστες ροές καταθέσεων και ότι είχε επαρκή ρευστότητα. Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι «επαναβεβαιώνει την οικονομική του ισχύ καθώς και τις κατευθυντήριες γραμμές για την αύξηση των καταθέσεων ως απάντηση στα πρόσφατα γεγονότα του κλάδου».

Συνεχίζονται οι αναταράξεις

Όπως σημειώνει το Reuters, η νέα πτώση των μετοχών, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης κατά 52% της PacWest και της πτώσης κατά 23% της Western Alliance, υπογραμμίζει πως οι επενδυτές παραμένουν μη πεπεισμένοι για την υγεία των περιφερειακών τραπεζών, παρά τις προσπάθειες των ρυθμιστικών αρχών να ορίσουν το τέλος της τραπεζικής κρίσης που ξεκίνησε με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον Μάρτιο.

Η νευρικότητα του τομέα έρχεται μετά από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας και θα μπορούσε να περιορίσει τη διαθεσιμότητα πιστώσεων σε όλη την Αμερική και να πλήξει την ανάπτυξη.

«Η εμπιστοσύνη σε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα χτίζεται επί δεκαετίες και καταστρέφεται μέσα σε λίγες ημέρες. Καθώς κάθε ντόμινο πέφτει, η επόμενη πιο αδύναμη τράπεζα αρχίζει να ταλαντεύεται», έγραψε σε ένα tweet ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Bill Ackman, καλώντας τις ρυθμιστικές αρχές να προχωρήσουν σε ευρεία εγγύηση καταθέσεων.
Και άλλα προβλήματα

Η μετοχή της PacWest έχει χάσει σχεδόν το 90% της αξίας της από την έναρξη της περιφερειακής τραπεζικής κρίσης στις 8 Μαρτίου. Άλλοι περιφερειακοί δανειστές, οι μετοχές των οποίων έχουν δεχθεί πιέσεις αυτή την εβδομάδα, υποχώρησαν επίσης, χάνοντας κέρδη από νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Οι Zion Bancorp, First Horizon και Comerica υποχώρησαν κατά περισσότερο από 7% η καθεμία και το SPDR S&P Regional Banking ETF σημείωσε πτώση 5%.

Η Zion και η First Horizon δεν ήταν διαθέσιμες για σχόλια μετά τις εργάσιμες ώρες της Τετάρτης.

Η Comerica δήλωσε ότι αν και οι καταθέσεις της μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο, παρέμειναν πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα και ήταν πλέον λιγότερο συγκεντρωμένες με πελάτες ευαίσθητους στις τιμές.

«Δεν πιστεύουμε ότι αυτά τα πρόσφατα γεγονότα που επηρεάζουν συγκεκριμένες τράπεζες, καθώς και ο φόβος που οδηγεί σήμερα στις διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών, αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τη συνολική υγεία του τραπεζικού κλάδου», σε ανακοίνωσή της αργά την Τετάρτη η τράπεζα με έδρα το Ντάλας.
Έτσι άρχισαν όλα

Όπως υπενθυμίζει το πρακτορείο, η κρίση στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ ξεκίνησε τον Μάρτιο, όταν ένα οξύ bank run που προκλήθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη Silicon Valley Bank οδήγησε στο απότομο κλείσιμό της και έστειλε τους καταθέτες σε όλες τις περιφερειακές τράπεζες να καταφύγουν στην ασφάλεια των μεγαλύτερων ιδρυμάτων.

Τα προβλήματα ανάγκασαν τις ρυθμιστικές αρχές να παρέμβουν με έκτακτα μέτρα. Οι αγορές φάνηκε να ηρεμούν μέχρι τα τέλη του περασμένου μήνα.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ωστόσο, η First Republic Bank, η οποία είχε παρασυρθεί από το bank run, χρεοκόπησε και πωλήθηκε στην JPMorgan Chase & Co σε μια δημοπρασία του Σαββατοκύριακου που διεξήχθη από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC).
Η επόμενη ημέρα μετά την First Republic

Παρόλο που η First Republic, ένας πιστωτικός οργανισμός για τους πλούσιους με έδρα την Καλιφόρνια, μετατράπηκε στην τρίτη τράπεζα που χρεοκόπησε από τον Μάρτιο, οι ρυθμιστικές αρχές ήλπιζαν ότι η πώλησή της στην JPMorgan θα έβαζε ένα τέλος στην κρίση.

Αντ’ αυτού, η συμφωνία αναζωπύρωσε τους φόβους στην αγορά. Ορισμένοι επενδυτές προειδοποίησαν ότι η κρίση δεν είχε τελειώσει και τα hedge funds στοιχημάτισαν ότι το τραπεζικό «ντόμινο» μπορεί να παρασύρει και άλλες τράπεζες.

Ορισμένα στελέχη σημείωσαν ότι η προσπάθεια μιας τράπεζας να αντλήσει κεφάλαια κατά τη διάρκεια μιας κρίσης θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένδειξη αδυναμίας και να τρομάξει τους επενδυτές αντί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στο ίδρυμα.

Μεγάλες τράπεζες και εταιρείες ιδιωτικών συμμετοχών έχουν διστάσει να προσφέρουν κεφαλαιακές ενέσεις σε περιφερειακούς δανειστές χωρίς κυβερνητική στήριξη, λόγω ανησυχιών για την καταγραφή ζημιών από τα χαμηλής απόδοσης περιουσιακά τους στοιχεία, όπως δάνεια και επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Το κόστος ασφάλισης έναντι περαιτέρω ζημιών στις μετοχές περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ βρισκόταν την Τετάρτη κοντά σε υψηλό ενός μηνός στις αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι ανθεκτικό, ενώ προχώρησε σε άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Ο Πάουελ δήλωσε ότι οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν σταθεροποιηθεί.
Ελπίδες και φόβοι

Με έδρα το Λος Άντζελες, η PacWest διαθέτει υποκαταστήματα στην Καλιφόρνια, καθώς και στο Durham της Βόρειας Καρολίνας και στο Ντένβερ του Κολοράντο. Στα κέρδη του πρώτου τριμήνου της την περασμένη εβδομάδα, οι καταθέσεις της είχαν σταθεροποιηθεί αφότου ορισμένοι πελάτες απέσυραν τα χρήματά τους.

Την Τετάρτη μια πηγή δήλωσε ότι ο δανειστής εξετάζει επιλογές που περιλαμβάνουν πιθανή πώληση ή αύξηση κεφαλαίου.

Η τράπεζα, μία από τις 100 κορυφαίες τράπεζες των ΗΠΑ, ελπίζει να αποφύγει τη μοίρα άλλων που εξαγοράστηκαν από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, βρίσκοντας προληπτικά μια λύση για να ενισχύσει τα οικονομικά της, δήλωσε η πηγή, ζητώντας να μην κατονομαστεί επειδή το θέμα είναι εμπιστευτικό.

Η προσπάθεια έρχεται μετά την άντληση 1,4 δισ. δολαρίων από την επενδυτική εταιρεία Atlas SP Partners στα τέλη Μαρτίου.

«Όταν χάνεις την εμπιστοσύνη στις τράπεζες, αυτό προκαλεί πολλά προβλήματα», δήλωσε ο Dennis Dick, trader στην Triple D Trading στο Οντάριο του Καναδά. «Έχω να νιώσω τόσο φοβισμένος από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης», πρόσθεσε.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.