Δημοσίευμα της Τageszeitung: 10.000 ευρώ λιγότερα ετησίως παίρνουν οι Έλληνες εργαζόμενοι από τον μέσο όρο της ΕΕ




 

Ανήμερα της εργατικής Πρωτομαγιάς, πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις και απεργίες σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Η tageszeitung αναφέρεται στις κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα, σχολιάζοντας επιπλέον τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ελληνικό εργατικό δυναμικό:

«Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα είναι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση, θεωρώντας πως δεν στέκεται δίπλα στους εργαζομένους. Στην Αθήνα, όλα τα τρένα του προαστιακού και το μετρό ήταν ακινητοποιημένα τη Δευτέρα, όπως και πολλά πλοία. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους την Ημέρα της Εργασίας […] Όπως διακήρυξαν οι απεργοί του Μετρό της Αθήνας, “αγωνιζόμαστε ενάντια στην εξαθλίωσή μας”.

Την 1η Απριλίου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αύξησε τον κατώτατο μισθό στα 10.920 ευρώ μεικτά ετησίως, δηλαδή στα 9.336 ευρώ καθαρά. Όμως, δύσκολα μπορείς να τα βγάλεις πέρα με τόσα σε αυτή τη χώρα, όπου, για παράδειγμα, το κόστος ζωής στην Αθήνα είναι σχεδόν εξίσου υψηλό με αυτό του Βερολίνου.

Τα βασικά τρόφιμα, όπως το γάλα, τα αυγά και το νερό, είναι ακόμη πιο ακριβά. Όσον αφορά στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση στην ΕΕ, ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία […] Η Ελλάδα είναι μια χώρα φθηνού εργατικού δυναμικού.

Κατά μέσο όρο, ένας άγαμος χωρίς παιδιά στην Ελλάδα κερδίζει 15.119 ευρώ καθαρά ετησίως, δηλαδή σχεδόν 10.000 ευρώ λιγότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Ένα ζευγάρι με δύο παιδιά έχει εισόδημα κατά μέσο όρο 33.044 ευρώ καθαρά και 20.000 ευρώ λιγότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ (53.397 ευρώ)».

Η taz επισημαίνει τέλος πως «οι περισσότερες συλλογικές συμβάσεις καταργήθηκαν και αντικαταστάθηκαν από εσωτερικές εταιρικές συμφωνίες και ατομικές συμβάσεις – σε βάρος των εργαζομένων. Επί του παρόντος, υπάρχουν μόλις 26 συλλογικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα. Και αυτές επηρεάζουν μονάχα το 25% του εργατικού δυναμικού».

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.