Το “Δήμητρα” το είχα παρουσιάσει στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 – Πήρε πάρα πολλά εύσημα» ...Δηλώνει ο Γ.Βαρουφάκης για το σχεδιο του!






Ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη ενόψει των εκλογών της Κυριακής 21 Μαΐου, προχώρησε στην αποκάλυψη ότι το σχέδιο παράλληλων πληρωμών «Δήμητρα» είχε παρουσιαστεί από τον ίδιο στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το 2014.

Παράλληλα ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι το σχέδιο «Δήμητρα» είχε παρουσιαστεί και σε ένα υπουργικό συμβούλιο «όπου πήρε πάρα πολλά εύσημα όταν το παρουσίασα, εκείνες τις μέρες τις δύσκολες του 2015».

Η ερώτηση στην οποία έκανε την αποκάλυψη αυτή ο Γιάνης Βαρουφάκης έγινε από δημοσιογράφο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και ήταν η εξής: «Θέλω να ρωτήσω και κάτι διευκρινιστικά για το σχέδιο Δήμητρα, υπάρχει πρόβλεψη για απόσβεση φόρων σε όσους το χρησιμοποιήσουν που ισοδυναμεί με de facto επιτόκιο 8% όπως είπατε.

Είναι αντιληπτό ότι από το μέγεθος των συναλλαγών που θα γίνονται μέσω του Δήμητρα συναρτώνται όλα, έχετε όμως κάποια εκτίμηση για τα οικονομικά μεγέθη αυτού του επιτοκίου; Από πού θα λείψουν τα φορολογικά έσοδα τα οποία αντιστοιχούν στο σχέδιο Δήμητρα;».

    Βαρουφάκης για σχέδιο ‘’Δήμητρα’’: Το είχα παρουσιάσει στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 – Πήρε πάρα πολλά εύσημα#εκλογες2023 pic.twitter.com/IxrrvdPbVR

    — ΕΛΛΑΔΑ 24 (@ellada24) May 18, 2023

Η απάντηση που έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης

«Κάθε μακροοικονομικό μοντέλο βασίζεται σε κάποιες παραδοχές. Φαντάζομαι το ερώτημά σας είναι αν έχουμε μακροοικονομικό μοντέλο το οποίο να διασυνδέει τη μεταβλητή του εν δυνάμει επιτοκίου που έρχεται με τη μορφή φοροέκπτωσης με άλλες μεταβλητές, όπως για παράδειγμα ποια θα είναι η αύξηση των εισοδημάτων που θα επιφέρει η μείωση των χαρατσιών του 2 δισεκατομμυρίων.

Η μεγαλύτερη ρευστότητα που θα δημιουργηθεί από το Δήμητρα, πόσο θα αυξήσει την παραγωγή; Και ποιο κομμάτι αυτό της παραγωγής θα κατατίθεται στο Δήμητρα, ποιο κομμάτι θα κατατίθεται στην Εθνική Τράπεζα, στην Eurobank κτλ.; Αυτό το μοντέλο υπάρχει.

Δεν είναι μια συζήτηση που μπορεί να γίνει στις πλατείες, αλλά πολύ θα θέλαμε να κάνουμε μια ημερίδα και να έρθετε να σας παρουσιάσουμε το οικονομετρικό μοντέλο, το δυναμικό μοντέλο, το οποίο έχει κατατεθεί σε διεθνή συνέδρια, έχει συζητηθεί από τους Financial Times.

Μπορώ να σας παραπέμψω σε άρθρο του Financial Times που το χαρακτηρίζει μια πολύ καλή ιδέα. Είχε κατατεθεί, μάλιστα, κι αυτό ίσως είναι είδηση, για όσους δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο μου «Ανίκητοι Ηττημένοι», το είχα καταθέσει στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 και μάλιστα και σε ένα υπουργικό συμβούλιο όπου πήρε πάρα πολλά εύσημα όταν το παρουσίασα, εκείνες τις μέρες τις δύσκολες του 2015».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.