Δημοσκόπηση της Public Issue αναδεικνύει ότι δημοσιογράφοι και πολιτικοί είναι οι αρχιερείς της διαφθοράς στην Ελλάδα


 
Μπαίνουμε και επίσημα στην προεκλογική περίοδο σε δύο μέρες. Ως την 21η Μαΐου οι μέρες δικαιωματικά θα ανήκουν στους πολιτικούς, εκτός από την 21η που ανήκει πλήρως στους πολίτες. Ως εκ τούτου καλό είναι οι πολιτικοί, αλλά και οι δημοσιογράφοι που διεκδικούν το ρόλο του κήνσορα να γνωρίζουν πως τους αντιμετωπίσουν οι πολίτες και ποια είναι η γνώμη τους γι΄ αυτούς. Την εξέφρασαν σε έρευνα της Public Issue που ο eretikos.gr δημοσίευσε στις 13 Μαρτίου. Σήμερα την ξαναδημοσιεύει για να φρεσκάρει τη μνήμη πολιτικών και δημοσιογράφων. Ιδίως για τους πρώτους να επισημάνει ότι τα λόγια τα μεγάλα ηχούν ψεύτικα στα αυτιά των πολιτών.

Πρώτοι οι δημοσιογράφοι και δεύτεροι οι πολιτικοί είναι οι πιο διεφθαρμένοι στην Ελλάδα σύμφωνα με την έρευνα για τη διαφθορά της Public Issue. Αυξημένα ποσοστά όμως καταγράφονται και σε δικαστές, αστυνομικούς και άλλες κατηγορίες.

Από το 2005 ως το 2023 περισσότερο βυθίστηκαν στη διαφθορά ή αν προτιμάτε ο λεκές της διαφθοράς επεκτάθηκε περισσότερο στους δημοσιογράφους, πράγμα καθόλου παράξενο αν αναλογιστούμε τη λίστα Πέτσα και τις άλλες προσπάθειες χειραγώγησης των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ.

Πάντως, η έκταση του φαινομένου της διαφθοράς αποκαλύπτει μία κοινωνία  σε παρακμή και το φαινόμενο έχει πάρει τόσο επικίνδυνες διαστάσεις που ελλοχεύει ο κίνδυνος της απονομιμοποίησης.

Την εκτίμηση των πολιτών για την εκτεταμένη και παγιωμένη διαφθορά στην Ελλάδα καταγράφει έρευνα της εταιρείας Public Issue, η οποία εξετάζει από το 2005 τη στάση της κοινής γνώμης απέναντι στα φαινόμενα της διαπλοκής και της διαφθοράς που αφορούν τους εγχώριους θεσμούς.

Στο πλαίσιο του μηνιαίου Πολιτικού Βαρόμετρου για τον Φεβρουάριο 2023, η Public Issue διερεύνησε τις υποκειμενικές εκτιμήσεις της ελληνικής κοινής γνώμης σχετικά με το μέγεθος της διαφθοράς σε μια σειρά από επαγγελματικές κατηγορίες που βρίσκονται στην επικαιρότητα και τα αποτελέσματα καταγράφουν μια καθολικά απαξιωμένη εικόνα για μια σειρά από κλάδους, με πρώτους αυτούς των πολιτικών και των δημοσιογράφων.

Οι υπόλοιπες κατηγορίες που διερευνήθηκαν αφορούν τους αστυνομικούς, τους γιατρούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους δικαστές, τους δικηγόρους, τους επιχειρηματίες, τους ιερωμένους/κληρικούς και τους συνδικαλιστές.

Έρευνα της Public Issue για τη διαφθορά στην Ελλάδα

Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν την «ολοκληρωτικά απαξιωμένη εικόνα των πολιτικών, για τους οποίους η κοινή γνώμη πιστεύει, σε ποσοστό 71%, ότι οι διεφθαρμένοι στους κόλπους τους είναι “πάρα πολλοί”» και ακολουθεί η επίσης καθολικά απαξιωμένη εικόνα των δημοσιογράφων, για τους οποίους το αντίστοιχο ποσοστό («πάρα πολλοί») καταγράφεται στο 64%, από μόλις 19% που ήταν το 2005.

Έρευνα της Public Issue για τη διαφθορά στην Ελλάδα

Όπως επισημαίνει η Public Issue και ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Μαυρής, «σε σύγκριση με το 2005, επιδείνωση της εικόνας διαφθοράς εμφανίζουν όλες ανεξαιρέτως οι κατηγορίες. Ωστόσο, μεγαλύτερη αύξηση στο μέγεθος της κοινωνικά προσλαμβανόμενης διαφθοράς καταγράφουν οι συνδικαλιστές, οι αστυνομικοί, οι δικηγόροι και οι δικαστές».

Η έρευνα καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι οι πολίτες πιστεύουν πως η διαφθορά στην Ελλάδα μετά την κρίση όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά έχει αυξηθεί και διευρυνθεί σε κρίσιμες κατηγορίες της κοινωνικής ελίτ. Ολες οι σχετικές συζητήσεις, ωστόσο, στον δημόσιο διάλογο περιορίζονται στη «σκανδαλολογία» και στις πολιτικές καταγγελίες που καταλήγουν σε συμψηφισμούς χωρίς άλλες συνέπειες. Ο κίνδυνος της απονομιμοποίησης είναι πλέον ορατός.

 eretikos.gr

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε. 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.