Νέες αποκαλύψεις από το Politico για την συμφωνία Μπουρλά-φον ντερ Λάιεν για 1.8 δισ. δόσεις εμβολίων.Η ανταλλαγή μυστικών sms

 




Αυξημένες πιέσεις δέχεται η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τα «μυστικά» sms που αντάλλαξε με το αφεντικό της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, σχετικά με το μεγάλο deal προμήθειας εμβολίων για τον κορονοϊό για λογαριασμό της Ε.Ε.

Η εξέλιξη στην υπόθεση έχει να κάνει με την υποβολή καταγγελίας κατά της προέδρου της Κομισιόν από τον 35χρονο Βέλγο λομπίστα Φρεντερίκ Μπαλντάν, για τα επίμαχα μηνύματα με τον Μπουρλά για τα εμβόλια.

Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί στην απαίτηση όσων ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια και ζητούν εξηγήσεις για τη διαπραγμάτευση των συμβολαίων που έκανε η ΕΕ για τα εμβόλια της COVID-19, σύμφωνα με ανάλυση του Politico.

Η φον ντερ Λάιεν λέγεται πως έσπευσε να αναλάβει αποφασιστικά δράση στο αποκορύφωμα της πανδημίας COVID-19, «σώζοντας» το μπλοκ στην εν μέσω της υγειονομικής κρίσης.

Ωστόσο, η πίεση για να αποκαλυφθεί η έκταση του προσωπικού της ρόλου στη συμφωνία - η οποία έχει αφήσει τις χώρες εκτεθειμένες για εκατομμύρια περιττές δόσεις - αυξάνεται, τη στιγμή που το όνομά της συζητείται ολοένα και περισσότερο ως υποψήφια για δεύτερη θητεία.

Ευρωπαίοι νομοθέτες, εθνικοί υπουργοί υγείας, δημοσιογράφοι, ο ευρωπαϊκός εποπτικός φορέας του προϋπολογισμού, πιθανώς ο Ευρωπαίος εισαγγελέας και τώρα ένας Βέλγος λομπίστας, όλοι τους θέλουν να μάθουν περισσότερα για το τι ακριβώς ειπώθηκε στα μηνύματα που αντάλλαξαν με τον Μπουρλά, έως την τεράστια συμφωνία για έως και 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου Pfizer /BioNTech την άνοιξη του 2021.


Ισχυρές νομικές βάσεις

Aπό το βελγικό δίκτυο Le Vif, ο Μπαλντάν υπέβαλε καταγγελία εναντίον της φον ντερ Λάιεν στις 5 Απριλίου σε δικαστή στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο της Λιέγης. Η κατάθεσή του έρχεται στον απόηχο μιας υπόθεσης των New York Times κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η υπόθεση είναι «άνευ προηγουμένου», σύμφωνα με τον Alberto Alemanno, καθηγητή του δικαίου της ΕΕ στο HEC Paris. Ο Alemanno, ο οποίος έχει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στις ευρωπαϊκές δημόσιες υποθέσεις, είπε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται μάρτυρας αγωγής που απευθύνεται σε μεμονωμένο μέλος της Επιτροπής ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων.

«Η πρώτη μου αντίδραση - χωρίς να έχω ξαναδιαβάσει τα φυλλάδια - είναι ότι αυτή η νομική ενέργεια είναι σχεδόν μια προσπάθεια πρόκλησης για να αυξηθεί η ορατότητα γύρω από την αδυναμία της Επιτροπής να ανταποκριθεί στους ισχυρισμούς του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή και να προσθέσει την πίεση που η αγωγή των New York Times άσκησε ενώπιον του δικαστηρίου», είπε ο Alemanno.

Ο Μπαλντάν, ο οποίος διευθύνει μια εταιρεία λόμπι με επίκεντρο την Κίνα με την ονομασία CEBiz,
είπε στο Politico ότι υπάρχουν ανησυχίες για την κατάσταση της δημοκρατίας εντός της ΕΕ που τον οδήγησαν να υποβάλει καταγγελία, η οποία περιλαμβάνει κατηγορίες διαφθοράς και καταστροφής εγγράφων.

«Αυτό που έκανε η φον ντερ Λάιεν ήταν πραγματικά να βλάψει την εικόνα των ευρωπαϊκών θεσμών στις Βρυξέλλες», τόνισε.

Ο Μπαλντάν υπογράμμισε ότι πληρώνει για τα έξοδα της υπόθεσης από την τσέπη του. Περιέγραψε τον εαυτό του ως «πολιτικά ουδέτερο» και είπε ότι δεν εργάζεται για κυβερνήσεις και ότι επί του παρόντος δεν εργάζεται για Κινέζους πελάτες.

Η δικηγόρος που τον εκπροσωπεί, η Diane Protat, εκπροσωπεί επίσης μια γαλλική οργάνωση που αμφισβητεί τα εμβόλια, η οποία ονομάζεται BonSens και έχει ασκήσει προηγουμένως πιέσεις κατά του χειρισμού για την COVID-19.

Η BonSens λέει ότι έχει επίσης κινήσει νομικές ενέργειες στις ΗΠΑ και στη Γαλλία, με την πρώτη να λαμβάνει τα γραπτά μηνύματα και τη δεύτερη να ακυρώνει τα συμβόλαια εμβολίων για τον κορονοϊό μεταξύ της ΕΕ και της Pfizer.

Ο Alemanno πιστεύει ότι οι νομικές βάσεις για την υπόθεση του Μπαλντάν είναι πολύ πιο «τρανταχτές» σε σύγκριση με εκείνες των New York Times.

Πολιτική πίεση


Έξω από τα δικαστήρια, τα ερωτήματα σχετικά με το πώς έγινε η διαπραγμάτευση της συμφωνίας εγείρονται ολοένα και εντονότερα, εν μέρει επειδή οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν τώρα να «βγουν» από αυτήν.

Η σύμβαση αφορά έως και 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις, αλλά εφαρμόστηκε μόνο εν μέρει, για 1,1 δισεκατομμύρια. Τα κράτη πρόκειται να λάβουν περίπου τα μισά από αυτά φέτος.

Όμως, η μειωμένη ζήτηση σημαίνει ότι αυτές οι καταβληθείσες δόσεις κινδυνεύουν να πάνε χαμένες. Τον Ιανουάριο, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός BR24 υπολόγισε ότι 36,6 εκατομμύρια δόσεις έληξαν αχρησιμοποίητες μόνο στη Γερμανία.

Στη Βουλγαρία χρειάστηκε να πεταχτούν περίπου 3 εκατομμύρια δόσεις. Και στην Αυστρία, ο υπουργός Υγείας της χώρας είπε τον Μάρτιο ότι 17,5 εκατομμύρια εμβόλια βρίσκοτναι σε αποθήκες, αχρησιμοποίητα.

Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της σύμβασης, ο υπουργός Υγείας της Πολωνίας, Adam Niedzielski, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξηγήσει γιατί συνήψε ένα τέτοιο μεγάλο συμβόλαιο, που άφησε το μπλοκ εκτεθειμένο για εκατομμύρια αχρησιμοποίητες δόσεις.

Εν τω μεταξύ, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες προσπάθησαν επίσης να ρίξουν φως στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο ανεπιτυχώς.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.